Vukovi sa DUNAVA Mamci & primame
Pages: 12345678910111213141516171819202122
0d kukuruza do konoplje By: Neski Date: 10 Jun 2009, 21:06:24
0d kukuruza do konoplje

Leto je pravo vreme da se saranu ponude kukuruz, leblebija, kikiriki, pelete, konoplja...
Nece im odoleti, a vi cete uzivati u ribolovu




Da vidimo kako se pripremaju razne semenke, koje takode u ova doba godine mogu da se pokazu vrlo dobre. Objasnicu vam kako ih ja spremam.
Radi se o cetiri vrste zrna koje cesto koristim, a pocecemo sa starim kukuruz.To je jedan dobar,  jeftin mamak i ima (zavisno od vrste kukuruza) oko 10% proteina, vitamina B1 i ugljikohidrata. Sarandzije na rekama ga cesto koriste u velikim kolicinama za prihranu, cak ga mesaju sa raznim semenkama i boilama. Nema tog sarana koji ne bi probao kukuruz i koristim ga preko cele godine. Idealno je da zrno od kukuruza bude malo tvrdo, jer u suprotnom privlaci mnogo bele ribe.

Priprema : potopim kukuruz (veca zrna) u vodu 24 sata da malo omeksa, posle toga u serpu i na ringlu. Kada voda pocne da vri sacekam 40 minuta i na kraju sklonim posudu da se ohladi. Dok se kuva obratite paznju da vam kukuruz bude uvek pokriven sa dovoljno vode, a ako zatreba dodajte je. Posle toga mozete da ubacite secer u prahu (100g/kg) ili techni zasladzivac (5ml/kg), takode i neku aromu. Sto se mene tice, vise ga volim u njegovom prirodnom mirisu i samo mu dodam secer u prahu i ostavim ga nekoliko dana da se ukiseli.




Drugo zrno, takode dobro, ali o kome se retko prica (mozda zbog toga sto nije dovoljno skupo), zove se leblebija. Leblebija je visokovredna namirnica, a njeno je seme slicno semenu soje ili susenom zrnu graska i svetlosmede je boje. Kuvano zrno sadrzi  21% proteini, 65% ugljenih hidrata, 13,8% biljnog ulja i manji procenat celuloze i minerala. Moze se naci i u konzervi, spremno za upotrebu, ali je cesto mekano tako da se ne drzi dugo na dlaci. Zato kupujem osuseno zrno tako da mogu odrediti (kuvanjem) odgovarajuci stepen tvrdoce.

Priprema : potopim leblebiju  u vodu 12 sati da nabubri  i posle toga isti pristup kao i za kukuruza, jedino mu skracujem vreme kuvanja na 15 minuta. Zrno koje cete da koristite na dlaci, moze da se skuva i za krace vreme (oko 6 minuta). Isto kao i kod kukuruz mozete posle kuvanje da dodate neku aromu i zasladzivac.
Pojedine dunavske sarandzije ga cesto koriste na dlaci u kombinaciji sa kukuruzom i hranilicom punom kacamakom.






Onaj ko nije probao kikiriki ne zna koliko je to seme primamljivo. Smatram da se isto tako desava i sa saranima. Kada ga "brka " jednom proba, posle nikako da se zaustavi. Masno seme kao sto je kikiriki je vrlo dobar izbor za letnji period, posto vrlo lako ispusta i siri u vodi veliki procenat ulja (34 - 54%), ali je i bogat izvor proteina (22 - 32%). Znaci, vrlo dobar mamak koji treba cesto koristiti, pogotovo kada su visoke temperature vode. Ja ga upotrebljavam leti, cak skoro uvek i sa pva kesicom ili mrezicom u koju stavljam konoplje i kikiriki, naravno osuseni (posle kuvanja). Mrezica ili Kesica ce se nakon odredenog vremena rastopiti u vodi u neposrednoj blizini udice sa mamcem.

Priprema : potopim kikiriki 8 sati u vodu i posle ga prokuvam 15 do 20 minuta. Ne preporucujem vise zbog toga sto ce mnogo da omeksa pa, ako ga stavite na dlaku i zabacite, moze vrlo lako da otpadne. Kikiriki moze da se ostavi dva do tri dana u vodi, a posle toga u kesise i u zamrzivac.





Jos jedno zrno, malo ali vrlo atraktivno, takode neodoljivo privlaci sarana : rec je o konoplji.                                                                                          
Konoplja je jednogodisnja biljka cije seme sadrzi oko 22% proteina (veoma svarljivih). Konopljin protein sadrzi svih 8 escencijalnih amino kiselina i to u superiornijem odnosu od bilo koje druge biljke. Ima veliki procenat biljnog ulja u sebi i kao kikiriki vrlo lako se leti ispusta i siri u vodi. Konoplja kao prihrana je dobar nacin da se riba okupi na jednom mestu i zadrzi duze vreme. Privlaci prvo skoro uvek razne bele ribe, ali kad saran oseti prihranu i vidi jato okupljeno oko nje, brzo ce i on doci. Ja je leti koristim u velikoj kolicini na pojedinim mestima na Seni, blizu obale.

Priprema : potopim konoplju 12 sata u vodu, nakon toga je prokuvam 15 minuta i kasnije (kada se ohladi) moze da se upotrebi.



Konoplja, kikiriki, leblebija - pripremljeni (gorni red) i sirovi.


Dobra prihrana za toplu vodu su i pelete na bazi ribljeg brasna. Nakon raspadanja u vodi njene uljne komponente ce se kretati (kao i kod masnih semena)od dna prema povrsini vode. Takode moze da privuce sarana (do mamka) koji "patrolira" prema srednjem ili gornjom sloju vode. Pelete se mogu koristiti i kao mamac montiran na dlaku s tim sto treba koristiti pelete veceg precnika.
Ako zelite dugo da pecate na istoj vodi, mozete da koristite boilu koja zadrzava hranljive sastojke u onoj meri u kojoj je to pogodno za ishranu sarana. Boili moze takode da se upotrebi u kombinaciji sa bilo kojom od gore navedenih semenki, kao prihranu ili kao "koktel" mamak. Na primer : pola boili, jedno zrno od kukuruza i zrno od kikirikija.

O koriscenju vrste semenke odlucuje situacija i mesto gde pecamo. Sa dobrom procenom ribljeg fonda mozemo naci odgovarajuci mamak kao i taktiku prihrane.Gotovo je nemoguce zamisliti saranski ribolov leti bez njihove upotrebe.




Odg: 0d kukuruza do konoplje By: dragan Date: 11 Jun 2009, 00:09:02
Bravo! :clap2: :clap2: :clap2: smiley033
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 11 Jun 2009, 05:53:07
Neski nemam riječi sve hvale :ok:
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: baćko Date: 11 Jun 2009, 08:59:30
Ja sam već dao  komentar ali mislim da nije na odmet da te opet pohvalim  sa jednim vidi se da koristiš prave pristupe pecanju šarana,(to inače važi i za ostale vrste riba) samo se tako postaje vrhunski majstor, još jednom sve pohvale. Ćao :bye: smiley001
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: Goachild Date: 11 Jun 2009, 09:00:23
Pozdrav Neski
Imam jedno pitanje šta je u zelenoj kofi na prvoj slici (okruglo i žuto) ?
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: Neski Date: 11 Jun 2009, 11:24:23
Pozdrav Goachild  :wink:

To okruglo i zuto je boili.
ps. hvala drugari  :wink:
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: pikeman Date: 11 Jun 2009, 15:42:23
Odlična tema Neski!  :clap2:
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: baracuda Date: 12 Jun 2009, 18:25:00
Neski, kad su te iskusne kolege ovoliko nahvaliile onda ja nemam sta drugo da kazem nego: BRAVO MAJSTORE  :tongue:

Odg: 0d kukuruza do konoplje By: Role Date: 23 Maj 2010, 16:38:29
Ostavio sam suhu konoplju u vodu da malo nabubri pa ću je skuhat al umjesto da je skuham nakon 24 sata uz kojekakve obaveze zaboravio sam na nju i danas je izvadio nakon 10-ak dana iz tegle a ono smrdi koda je nešta umrlo upodrumu,kuhao sam je u tri vode i još uvjek se osjeti smrad. Da li to valja ćemu ili najbolje da je bacim pa kupim i kuham novu. Hvala iskusnijima Vukovima na informaciji! ( Sreća pa mi žena u Splitu u svatovima,smrdi cijela kuća,dobio bi momentalnu rastavu braka)
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: Hemingway Date: 24 Maj 2010, 11:19:43
Slobodno mozes baciti ..dobio si kontraefekat sa tim kiseljenjem zbog duzine vremena (huuuh !! 10 dana -dobro je pa nisu zatvorili ti cestu pored kuce  :lol:..
kupi drugu i nek nabubri za 24 sata posle toga kuhaj 1,5 sat i kad pusti bijele klice iz zrna gotovo je ...cijelo vrijeme drzis ih pokrivene sa vodom dok se kuhaju ne previse pola cm iznad konoplje...i tu vodu neprosipati nego u prihranu ostalu zamijesas tako da dobije dodatnu aromu ...ili sebi ostavi tu tecnost u nekoj posudi pa u tu istu natopis mamke kao u Dip ... :bye:
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: KOSAVA Date: 24 Maj 2010, 12:12:07
CitatNeski ::
Radi se o cetiri vrste zrna koje cesto koristim, a pocecemo sa starim kukuruz.To je jedan dobar,  jeftin mamak i ima (zavisno od vrste kukuruza) oko 10% proteina, vitamina B1 i ugljikohidrata. Sarandzije na rekama ga cesto koriste u velikim kolicinama za prihranu, cak ga mesaju sa raznim semenkama i boilama. Nema tog sarana koji ne bi probao kukuruz i koristim ga preko cele godine. Idealno je da zrno od kukuruza bude malo tvrdo, jer u suprotnom privlaci mnogo bele ribe.

Priprema : potopim kukuruz (veca zrna) u vodu 24 sata da malo omeksa, posle toga u serpu i na ringlu. Kada voda pocne da vri sacekam 40 minuta i na kraju sklonim posudu da se ohladi. Dok se kuva obratite paznju da vam kukuruz bude uvek pokriven sa dovoljno vode, a ako zatreba dodajte je. Posle toga mozete da ubacite secer u prahu (100g/kg) ili techni zasladzivac (5ml/kg), takode i neku aromu. Sto se mene tice, vise ga volim u njegovom prirodnom mirisu i samo mu dodam secer u prahu i ostavim ga nekoliko dana da se ukiseli.

Svaka cast za tekst  :clap2: :clap2: :clap2: i ja jedino to priznam kao hranu za sarana  pecam iskljucivo na taj nacin i spremam unazad 20 godina uvek isto upravo kao sto si napisao ,aromu ne ubacujem ni zasladjivac sve prirodno . smiley033
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: damjan Date: 11 Avgust 2010, 16:59:19
efikasna primama,za reku. :wink:
stari kuvani kukuruz,seckani mladi porenjaci,kuvano zito i konoplja.stari kukuruz zito i konoplja zajedno kuvani,porenjaci dodavani posle.
nacin prihrane,pomesano sa zemljom i fiderom(dubinskom hranom),ili samo sa dubinskom hranom,bez zemlje,kako hocete.
ja pre pecanja bacam sa dubiskom hranom,a posle pecanja sa zemljom.








Odg: 0d kukuruza do konoplje By: srdjan72 Date: 16 Avgust 2010, 12:07:29
Bez prve slike i da su na tanjiru kao da je slikano u poslasticarnici.Pa kako da ne budu uspesne?  :tongue:
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: stefany Date: 16 Avgust 2010, 12:55:13
Po meni zemlja(krticnjak pa prosejano) obavezno.
Kada riba legne na hranu umesanu sa zemljom mora da je odvaja od zemlje i mnogo duze se zadrzava na hranjenom mestu.
Odg: 0d kukuruza do konoplje By: srdjan72 Date: 16 Avgust 2010, 13:55:29
Krticnjak ili zutara skoro da je svejedno al skoro.Prednost dajem zutoj zemlji,ali obavezno u zemlji.
Sto se tice teme smatram da je raznovrsna ponuda velika prednost u odnosu na jednolicnu prihranu.Kukuruz obavezan a ostalo po izboru a licno dajem drugo mesto jecmu(tritikale)goli jecam,psenica itd.Neznam za tigrov orah i sl. jer nemam iskustva sa tim posto je malo poskupa akcija.  smiley033