Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: Zmaj Strasni Date: 07 Februar 2017, 12:09:34
Bio sam vredan prethodnih dana pa samleo u mlinu za orase jedno 2 kg prezle. Lako se melje. Samo hleb isitniti na kocke i staviti u kesu na radijator da se susi. Bude suv za 2 dana.
Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: no names Date: 07 Februar 2017, 13:17:37
Prezla sušena na radijatoru ili na promaji je različita u odnosu na onu koja se suši ili peče u rerni dok ne postane hleb boje kao tost pa tek onda samelje. Mlin za oraje je prava stvar za to.

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: vladimirv015 Date: 07 Februar 2017, 14:22:45
Branko koja je bolja? Ili koja je bolja za koje situacije?

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: no names Date: 07 Februar 2017, 14:36:26
Pečena kada je potrebna manja lepljivost i otpuštanje čestica koje lebde tj koje se penju ka površini,a susena prirodno ima malo bolju lepljivost. Znam par ljudi koji prezlu kvase zasebno u odnosu na hranu i tvrde da joj je tako bolji efekat koji stvara. Ima još jedan način pravljena prezle,a to je prezla od sredine hleba koja se blendira i ostavlja u kese i u zamrzivač.
Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: vladimirv015 Date: 07 Februar 2017, 14:42:12
E to je dobra fora

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: mihabg Date: 07 Februar 2017, 19:16:26
Nego da pitam sve iskusne za plesan na hlebu i sta ko koristi ?
Posto ja imam svoj princip, i nekako po navici izbegavam tu igru kad mogu... Jer okom ne mogu da izmerim plemenitost

Hvala!
Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: Zmaj Strasni Date: 07 Februar 2017, 20:25:20
Cime je najbolje samleti sirovu konoplju? Mlin za orase kao i za prezlu? Imam nekih 2 kg pa bih je odmah spakovao u zamrzivac u kese.
Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: mihabg Date: 07 Februar 2017, 20:30:42
Zmaju: kilo samelji, a kilo skuvaj , pa sa vodicom sacuvaj po saku/dve u manjim kesama... sve je upotrebljivo do koske

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: Zmaj Strasni Date: 07 Februar 2017, 20:42:17
Sad je ne bih kuvao. Cekam lepse vreme pa cu napolju. Samo bih samleo. Lako je posle dodati vodicu od kuvane pa ponovo zamrznuti po potrebi
Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: mihabg Date: 07 Februar 2017, 21:28:49
Pa ne kuvas pomije! Nije to neki miris ko boile kad kuvas

Rekoh , kilo skuvanih i raspuklih podelis u kesice za sezonu sa vodicon , a klio sameljes isto u kesice i lepo spakujes.
Zima i prolece ovu mlevenu, a u pravoj sezoni ovu kuvanu ili pecenu grubo samlevenu

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: Zmaj Strasni Date: 07 Februar 2017, 21:30:52
Zena hvata oklagiju cim cuje da kuvam nesto za ribe. Ne smem

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: mihabg Date: 07 Februar 2017, 21:34:47
Kad si kod oklagije... dobar alat za pecenu da je umrvis


Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: vlada1978. Date: 08 Februar 2017, 10:10:18
Hvala ti gos."no names"bićemo u kontaktu,hvala ti kolega. :bye:Sve najbolje.Pozdrav i bistro na vodi.
Spojene poruke: 08 Februar 2017, 10:37:42Pozdrav kolege,prezle ovako ja pravim.Pošto ima da se kupi ovde kod mene nedeljom na pijaci (na džakove)stari hleb,200 din. dzak ja kupim jedan džak i odnesem na tavan,uzmem kuke za sušenje mesa ili od žice napravim kuku i kačim po jednoj letvi koju sam zakovao za rogove,pošto je tu stalno promaja(tu sušim i boile)a nema miševa,bitno je da hleb odvojiš jedan od drugog onda neće da buđa tj.nema plesni,i kada imam vremena uzmem sa tavana dva tri hleba i na dasci iseckam na kockice,ubacim u pleh i sušim ali da malo zamiriše hleb da porumeni ne da izgori.Onda ga izvadim napolje i sačekam da se ohladi on se još više stvrdne,rukama stiskam one kockice i one se pretvaraju u prah(PREZLE)mada može i na mašini za orahe neko je rekao sameljem i u suve kantice od krema i dobro zatvorim ili u papirne kese napravim heftalicom kesu,ali sve mora da bude suvo 100%i mogu da stoje koliko god hoćeš.Isto ako hoću u boji prezle (postupak isti kao za mešenje hleba)samo dodam koju hoću boju u brašno(prehranbenu) i to je to.Meni stoje imam dve kantice još od prošle godine ništa,baš sam pre neki dan nešto tražio kada ono prezle,ništa im nefali,stoje isto kao kada sam ih stavio.I uvek je hleb, ja bar tako radim dopeći malo u rerni da mu da nekakvu aromu pečenog hleba.Pozdrav i bistro na vodi.
Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: mihabg Date: 08 Februar 2017, 12:31:55
V1978: Cool , a nikad mi nije palo na pamet da moze malo da se pecne

Odg: Feeder prihrana - kućna radinost, smeše i dodaci... By: Isa Date: 08 Februar 2017, 14:01:07
Obzirom koliko cesto, idem da pecam belu meni jos stoji pola jupolke prezle od pre dve godine. Stoji otklopljeno pored pribora i nisam primetio nikakve promene. A to na koji nacin se dolazi do prezle sam primetio i ja da utice na mehaniku hrane. Sasusena i samlevena u prekrupacu po meni daje dosta rastresitiju hranu nego kad ja izlupam motkom, oklagijom pa je prosejem, a one krupnije komade ponovo izlupam pa na kraju te najkrupnije dodajem kao krupnije komadice po potrebi. :) Verovatno ova druga bolje lepi jer za odredjeni procenat ima veci udeo sredine u sebi od prve gde se sve samelje.