Vukovi sa DUNAVA Dubinka & feeder
Pages: 12345678910
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Milan berkut Date: 13 Oktobar 2015, 00:10:48
Ako je verovati onom što sam saznao sa neta, dugovečni su ako se ne dozvoli da se navlaže. I ja sam tek počeo da ih ispitujem i sam nemam to iskustvo o roku upotrebe. Napravio sam ih dovoljno i za pola sledeće sezone he he he pa ćemo videti . . .


Spojene poruke: 14 Oktobar 2015, 13:27:10

E dobri moji, pošto nisam bio zadovoljan "plivačkim" osobinama katiša koje sam do sada napravio, sinoć se malko eksperimentisalo i uspeo sam da napravim izrazito plivajuće kuglice koje neće postati neutralne s vodom ili tonuće evo ni nakon celih 12h stajanja u vodi!
A sve je krajnje prosto . . .
- odvoji se belance od žumanceta i od njega se izmuti pena
- u odvojenu posudicu se naspe malo suvog pšeničnog griza
- u taj griz se dodaje po malo pene od belanceta i meša se dok se ne dobije testo takvo da se može uzeti u ruke i mesiti rukama
- u startu takvo testo se čini raspito i grubo ali već nakon minut griz upija penu i testo se pretvara u lepu nežnu pomalo lepljivu masu, ako se malo i stvrdne od mešenja u rukama dodati samo pene i omekšati ga tako da se mogu kuglice lepo otkidati i valjati u prstima bez da se krune ili ostaju "pukotine" na kuglicama . . . znači lepo u meru mekano testo
- dalje po proceduri navaljati kuglica po meri i željenoj količini
- kad voda proključa smanjiti "vatru" i usuti kuglice, lagano promešati, i kad sve isplivaju sačekati minut do dva minuta i izvaditi ih
- po želji nizati na konac (bolje onaj deblji za vez) ili na žicu
- rernu zagrejati na 100 stepeni, staviti tepsiju s kuglicama u zagrejanu rernu, posle 15 min podići temperaturu na 150 stepeni i tako ostaviti narednih do pola sata
- u tom vremenu na svakih 10min vršiti proveru "na plivanje" u čaši s vodom
- tu se može tačno "uloviti" moment kad kuglice postaju neutralne s vodom, kad postaju plivajuće tj da gornjom stranom tek dodiruju površinu vode, i kad postaju izrazito plivajuće tj gornjom stranom vire iz vode 1/4 otprilike . . .
- neutralne kuglice će se pod težinom udice i predveza (ma koliko oni laki bili) ponašati kao tonuće
- one tek plivajuće će se od uticaja istih ponašati kao neutralne
- i tek one izrazito plivajuće će biti u "stanju" da podignu taj lagani teret udice i predveza


Spojene poruke: 25 Oktobar 2015, 00:24:30

Eeee dobri moji, kanda sam doš'o dotle da moram sam sebe da nastavljam . . . spajam . . .
A šta ću kad ne mogu da ćutim i kad me djavo "svrbi" da kažem . . . to što bi' rek'o  :)
A za sve su krivi ti vražji Rusi i nji'ovi vražji katiši . . . i izbezobrazio sam se skroz naskroz od kad i' montiram naudicu . . . he he he
Ovdi kod mene na kanalu sade ima tol'ko ti' sitni' beli da sam mor'o 'ranilicu da namažem kolomašćom da i' odbijem i da ne grizu žicu . . . inače nemož se boriti s njima!
Eeeee, al' kako je Lala met'o Katiš-icu naudiiicuuu eeejjj lepota jedna . . .









. . . i tu smo one alohtone Sosi za tigaanj pa da me ne bije istim . . . a one autohtone . . .



. . . eto tako . . .

Sad bi Vam dobri moji još i rek'o da je za to pecanje dobra ona flert 'ranilica a najlona doudice ne više od 10 centima . . . i tu ima jedan trik jer na taj najlon stisnite jednu malu "boocu" od po grama olova . . . tako se odredi koliko će katiš da leluja iznad dna . . . danaske je najbolje nervir'o ribu na dva centa booca odudice.
A ako Vam se neće da montirate tu flert-ovku . . . može i lubeničarka (nisam probo al' znam da može he he he) . . . a može i obična ova na koju smo navikli al' ondak treba deblji najlon od nje doudice da se manje mrsi . . . heh heh . . . to kad se napravi neliči na nešto dobro - al' kad počnete pecati brzo će se pokazati - da će Vam se svideti he he he

Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: b.jovica Date: 25 Oktobar 2015, 16:52:37
Dobri nas Milane, mi smo svi odusevljeni ovim tvojim prezentacijama, istrazivanjima, lalinskijem govorom i narocito dobrom energijom koju nam svima nesebicno delis. Molimo te da nam i dalje budes tako dosadan i da nas smaras sto vise kad god budes imao vremena!  smiley167  :ok:
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: pexon Date: 25 Oktobar 2015, 23:57:57
Milane druže, ne samo da si vrstan ribolovac nego si izgleda i odličan kuvar, reklo bi se po ovim tvojim tekstovima o katišima!  :tongue:
Ja sam nažalost jedva jednom uspeo da isprobam nanofil koji si mi preporučio  :thumbup: , a katiše ne znam kada ću! Al naći će se valjda vremena i za to.
Zanima me jesu li o one autohtone, pretpostavljam deverike došle na tako kratak predvez?
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Milan berkut Date: 26 Oktobar 2015, 13:51:41
Momci moji dobri, uslov za uspešno pecanje je da je dno bez mulja ili sa tek tankim slojem mulja (gde je spor tok kao na kanalu npr) i takav deo dna morate odrediti markiranjem. Sve je džaba ako hranilica utone u po metra mulja he he he
Da, i deverika dodje na tako kratak predvez.


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: pexon Date: 26 Oktobar 2015, 21:50:17
Fala Milane.  smiley033 A Nanofil i olova su spremni za markiranje, samo još malo prakse!
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Milan berkut Date: 13 Novembar 2015, 23:14:15
He he he djavolja stvar . . . ti katiši!
Još ih ispitujem i sve me više oduševljavaju . . . redje trza ali bude prava riba! Juče u zadnjih sat ipo do sumraka tri ovakve lepojke . . . a paralelno na klasičnu inlajn montažu sitna deverikica i malo krupnija kesega ''neda živsti'' . . . kanal DTD


. . . poslednjih nedelju dana najbolje na tonući ili plivajući ali tek da ''boca'' (sačmica na predvezu) bude kod uške udice . . .
. . . želim im da mirno prezime i ovu zimu . . . :cool:


Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: ns_salle Date: 27 Februar 2016, 13:35:33
Evo danas sam bio malo vredan

Beli su bez arome, žuti su sa aromom vanilom, crveni sa aromom jagodom.
Imam jedno pitanje. Koliko su ovi plivajući katiši primenljivi u pecanju plovkom?
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Sax Date: 27 Februar 2016, 17:33:41
Koja je razlika izmedju pop-uo katišija i pufija ili kukorice raznih veličina i aroma? Pecam na pufije jako dugo i veoma uspesno se pokazuju.Na njih su deverike i babuske  iste kao sa ovih slika,tj. dolaze veoma lepi primerci a i udarci na stapu su najlepsi pa eto da čujem razliku jer su i ovo prirodni podizači i hrana...
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Milan berkut Date: 27 Februar 2016, 19:16:59
Pa pufike obično probadaš udicom, a katiši izgledaju kao pelet ne silikonskom prstenu - udica je sasvim "gola". Pufi isto kao ekstrudirani pirinač upijaju vodu i za nekih 5min postaju mekani i gube plivajuća svojstva, teže ka neutralnosti. Zato pufi lakše spada sa udice a katiš na gubi tvrdoću i plivajuća svojstva i po nekoliko sati. Tako jednim katišem može da se ulovi i nekoliko riba. Pufi kako mekani tako bolje otpušta aromu, udica sakrivena u njemu i to u nekim situacijama daje bolji rezultat i zbog toga što po meri upijanja vode teži neutralnosti pa se tako menja i prezentacija . . . a katiš kad se napravi dobro plivajući može da "ponese" i omotač od boltuške recimo, ili na dlaci može da zrno kukuruza učini neutralnim . . . i jedno i drugo imaju svoje prednosti u odredjenim situacijama. Riba katiš ne može da skine s udice a pufi kad razmekani lako spada . . .
Tako nekako.
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: pkv-pecaroš Date: 27 Februar 2016, 19:58:50
 Danas sam malo gledao na yutubeu kako Rusi to prave,na jednom videu čovjek oko perlica samo obloži to tijesto i onda kroz rupice provuče konac kao na slikama gore,zašto na perlice i ako su to perlice ili je to neka mini bojla ne znam jer ne razumijem šta čovjek priča,uglavnom ima ih kao i na slikama gore raznih boja i aroma.
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Sax Date: 27 Februar 2016, 21:56:24
Hvala na objašnjenju,ne sumnjam da je atraktivan mamac,veoma lepo izgleda.Kukoricu sam stavljao na dlaku,i pošto riba nije bila zainteresovana,bila mi je i dalje na dlaci posle sat i po,naravno da je tad bila natopljena.S druge strane,što kažeš da katiši stoje po više sati,to je dobra stvar izuzev katiša od 4-6mm jer sam mišljenja obzirom da su katiši,pufi,pirinač i slično izuzetno atraktivni mamci,da ukoliko nemamo udarac u pola sata(sa vađenjem stapa) jednostavno riba nije zainteresovana tog trena za taj mamac pa nema ni potrebe da stoje po par sati (mislim na pormer 4-6mm)
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Milan berkut Date: 28 Februar 2016, 12:16:40
Ni ja nisam mislio da kad zabacim to stoji po par sati, odnosilo se na to da zadržava tvrdoću i plivajuća svojstva toliko. Kad montiram na štap taj flet metod koji sam prilagodio svojim hranilicama i postavim katiš, obično je to u drugoj polovini pecanja i tačka je već razradjena, hrane ima na njoj a i ribe, i tada pokušavam tako da ulovim i ono što se ''klasičnim'' putem nije dalo uloviti. Prezabacujem na svakih desetak minuta ako u medjuvremenu nema trzaja. A kad u startu želim tako pecati onda pravim obilnije startno hranjenje i pecam manje-više istom taktikom.Važno je napomenuti da u prihrani, u toplo doba godine, valja imati zrnevlja (kukuruz, žito, pelet . . .) mnogo tj da praškasti deo prihrane posluži samo kao vezivni materijal . . . a kad riba počne da ulazi u zimski režim, bez startnog prihranjivanja jer je riba u zimovniku, prihrana sasvim praškasta a inertna sa po par ''nečeg'' u hranilici i katiš sitniji 3-5mm, bolje sam prolazio onda sa tonućim nego plivajućim.
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: obradmiki Date: 12 Mart 2016, 22:55:22
Imam jedno pitanje da li katisi moraju da se suse u rerni? Ja sam ih pravio sa jajetom a potom kuvao u kljucaloj vodi
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: Milan berkut Date: 12 Mart 2016, 23:02:38
I ostaviš da se suše na promaji i sve ok samo budu tonući. Kuvaš ih dok ne isplivaju na površinu, ako uopšte htednu da isplivaju, što zavisi od toga kakvu smešu praviš . . . neke smeše od kojih se naprave katiši ne isplivavaju pri kuvanju i ostaju tonući i posle pečenja u rerni, mnoge i posle rerne slabo plivajućim ostaju, a opet, čist griz na peni od belanceta pliva i pri kuvanju a posle rerne ostaju izrazito plivajući po nekoliko sati . . .
Odg: Katiši - mini bojla na ruski način By: obradmiki Date: 13 Mart 2016, 13:09:10
Hvala na odgovoru cika Milane,i mene ste zarazili ovim rusima i njihovim majstorijama!  smiley033 Spremio sam katise,boltusku i salapinskaju kasu pa sutra negde na babuskarenje