Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678
Odg: Домаћи хлеб By: laki22 Date: 11 April 2020, 18:28:17
Sve 10 Zeki, ali vatrogasti u sred rafinerije peku rostilj  :lol:
Odg: Домаћи хлеб By: tiki61 Date: 11 April 2020, 19:35:51
Ne volim one pakovanje rezane hlebove koji se sada kupuju po prodavnica a, pa poslednjih desetak dana sam mesim i pečem u rerni hleb.





Spojene poruke: 11 April 2020, 20:58:03

Gornji je od integralnog, a donji od belog brašna.

Spojene poruke: 12 April 2020, 19:01:16

Malopre sam napravio i fokaču. Nisam imao masline ili sušeni paradajz, pa sam morao da improvizujem sa slaninom.
Odg: Домаћи хлеб By: Sax Date: 13 April 2020, 16:16:19
Evo i ja da se pohvalim zeninim umecem... :lol:
Pravili pre neki dan pa uspelo bas i onda jos jednom pravili i sad cemo nastaviti dok je ovako stanje.
Kora krckava a nije tvrda,milina...








I bitna napomena je da ovakav hleb iskljucivo najbolje ide uz slaninu i crni luk... :cheesy: :cheesy:

Odg: Домаћи хлеб By: bolenbgd Date: 13 April 2020, 16:18:44
Svaka cast! Sibni recept
Odg: Домаћи хлеб By: slob Date: 13 April 2020, 18:19:09
Jedna  napomena; nije sve jedno od kog pšeničnog brašna se mesi domaći hleb. Postoje na tržištu bolja i lošija brašna, pa ako uzimaš u samouslugama - biće kako ti se šta zalomi.
Mene su iskusniji uputili, ja prihvatio i dugo vremena mesim od belog mekog brašna čistoće T-400 od mlinare Union iz Krnića. Kupim džak od 25kg, tako je najeftinije.
Nažalost mislim da ne može da se kupi nigde u Beogradu. Ja ga kupujem u Obrenovcu, a vidim da ga ima i na više mesta u tom kraju. Krnić je inače na opštini Vladimirci (negde između Obrenovca i Šapca).
Možda postoje još neka kvalitetna brašna ali ja pomenuto koristim već dugo i uvek je istog odličnog kvaliteta.
Odg: Домаћи хлеб By: DuleN Date: 13 April 2020, 18:20:57
Slob,
I ako ne jedem hleb, ovo izgleda brutalno dobro! Bravo !
Odg: Домаћи хлеб By: slob Date: 13 April 2020, 18:25:57
Nešto si se prebacio  :cheesy:. Mora da si mislio na jedan od prethodnih postova čiji je autor Sax i čiji hleb zaista tako izgleda.
Odg: Домаћи хлеб By: DuleN Date: 13 April 2020, 19:03:16
Pa naravno da sam se prebacio... Sax bravo, a tebe slob za sta bi mogao pohvaliti  :lol:
Odg: Домаћи хлеб By: Sax Date: 13 April 2020, 20:58:30
Hvala kolege. :cheesy:

Radjeno je sa onim sa cim se raspolagalo a to je u ovom slucaju bilo brasno tip 500 i ja ne bih nista menjao ali probacemo i sa tip 400.

Recept je sledeci:

1.Prva i bitna je priprema kvasca. Umutiti u malo mlake vode:Pola kocke kupovnog svezeg kvasca (onog malog) ,kafena kasika secera i jedna i po supena kasika brasna.Tu smesu staviti u dublji sud otprilike kao lonce od 3dcl i tako ostaviti 2-3 sata pre mesenja sa brasnom da raste.Ako i padne kvasac u medjuvremenu,sve je to normalan proces,bez brige. :cheesy:

2.Uzeti pola kile brasna,spremljen kvasac  i pomesati sa 350 ml mlake vode i kasicica do dve soli zavisno od ukusa.Otprilike jedna kasicica i jos malo soli.Ako je previse vlazno i lepljivo testo dodati malo brasna ALI paziti da testo ne bude tvrdo nego mekano.

3.Nakon umesene smese,testo na svakih 25 minuta razvuci i preklopiti i opet vratiti u posudu.Ova tehnika se zove "stretch & fold" ima na Yt. Ovo razvlacenje na 25 min. smo mi radili ukupno 3 puta ali sto vise,to bolje.

4.U rernu staviti serpu (najbolje sa poklopcem) i ugrejati na 200-220 stepeni u zavisnosti od rerne.Kad se serpa ugreje,ubaciti testo i peci poklopljeno 20-25 minuta u zavisnosti od rerne.Kad se ubaci testo,malo ga brasnom posuti i zaseci malo da se posle otvori.Ako sud nema poklopac,onda folijom sud zatvoriti

5.Nakon 20-25 min skinuti poklopac i malo zapeci koru proizvoljno u zavisnosti od rerne i sporeta.Kad izvadite iz rerne,malo ga vodom pofajtati i ostaviti da "odmori" bar 40-50 min.

Drugi hleb koji smo spremali,isti recept,ali smo ostavili preko noci u frizideru pa opet premesili.Razlika je sto ovaj drugi ima krupnije rupe u sredini i malo vise naraste al nije bas ogromna razlika ispala.Ukus je isti.

Post je dugacak,ali brzo se sprema kad na vreme krenemo a vremena sad bas imamo za sve.

Pozdrav i cuvajte se !


Odg: Домаћи хлеб By: slob Date: 14 April 2020, 10:02:24
Nisam ni znao za tehnologiju stretch&hold, razvlači&preklapaj, pa me je ovaj Saxov post potstakao da malo pročitam o tome.
Koliko sam ukapirao, osnovno je da hleb napravljen tom tehnologijom ima velike šupljike i manji sadržaj skroba i glutena, koji se  delimično potroše na sazrevanje, pa hleb tako ima manje kalorija i manji glikemijski indeks, a lakše se vari. Osim toga, nekome može da bude značajno i to što u postupku nije potrebno primeniti fizičku snagu kod mešenja i premešavanja, već se testo samo pažljivo i nežno razvlači i preklapa. Proces vremenski duže traje ali su i rezultati bolji. Probaću prvom prilikom.
Ovo je jedna od slika sa Neta koja prikazuje kako izgleda ovakav hleb:


Odg: Домаћи хлеб By: Sax Date: 14 April 2020, 13:47:38
Hehe Slob,ti si pravi tehnicar. :tongue:
Ja nisam o ovome nista znao i hvala svakako,sto kazes,nekome ce znaciti.A sliku sto si postavio,takve velike rupe je imao ovaj drugi hleb sto je preko noci ostalo testo pa tek onda spremano.I u pravu si ovo za fizicku snagu jer mnoge je to odvratilo od pravljenja domaceg hleba.
Veliki pozdrav! smiley033
Odg: Домаћи хлеб By: Majdan Date: 16 April 2020, 06:26:41
Bravo Sax i ja isto ovako pravim hleb od kako je pocelo ovo s.... , samo sto ga niti savijam niti razvlacim, i umesto serpe ga ubacim u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Pravio sam i od belog i od integralnog brasna i svaki put je odlican.


Odg: Домаћи хлеб By: zex.raseta Date: 10 Septembar 2020, 16:12:03
Vrućććć...



Odg: Домаћи хлеб By: Ljuba Date: 11 Septembar 2020, 21:06:50
Kada sam na pecanju više dana obavezno pravim hleb jer na brodu imam plinsku rernu koja tada dolazi do punog izražaja  :cheesy:
Prethodni recepti se manje više poklapaju sa mojim tako da bih samo dodao da kada bude gotov, malo ga prsnem vodom i onda zavijem u belu pamučnu krpu i tako ga čuvam. Bude mekan i posle 3 dana.
Odg: Домаћи хлеб By: vladimir022 Date: 11 Septembar 2020, 22:20:51
Kad obajati, pokvasiti hleb malo ispod cesme, naravno ne natopiti, malo u rernu i skoro kao svez.. radi 100% ja prvi nisam verovao

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока