Odg: Домаћи хлеб By: Pirke vuk s Tise Date: 07 Februar 2014, 19:03:10
Пошто дуго боравим на води, морао сам да савладам технику печење хлеба.
Ја то овако. За две векне хлеба. 1 кг брашна тип 400, вода 0.7 л (мера флаша четвртаста, Џони Вокер)

1 квасац кашикица шећера, кашика соли, две кашике уља.
Квасац размутим у 1 дцл воде, додам две варјаче брашна, једну кашикицу шећера, покријем крпом и одстоји 15-20 минута. Кад квасац одради своје постепено додајем брашно и воду, (млаку) када се добро умеси, мало руком, мало варјачом, умешено тесто покријем крпом, и оставим да одстоји док се маса не повећа, да нарасте. После то тесто на сто који је посут брашном, ручно (нежно) премесим, и поделим на два дела. На сваки део теста, кашику уља, благо развијем оклагијом за ширину тепсије, уролам, и ставим у подмазан плех-тепсију, да одстоји 10-15 минут, покривено, крпом.
Рерна загрејана на 250 степени, после 15 минута смањим на 200 степени, и још 40 минута, на тој температури. После вађења хлеба, мало га попрскам водом, покријем крпом, и нестрпљиво чекам да се охлади.
ПС:Ово је кућна варијанта. А на води? Све исто, само га печем жаром испод "импровизованог) сача, а кора, доња, да не причам. Печем две векне, и онда миран четири дана.

Е, одо да извадим хлеб, за сутра, и недељу.

Odg: Домаћи хлеб By: brica Date: 07 Februar 2014, 19:38:18
Pirke, daj molim te, objasni detaljnije to pečenje hleba ispod imrovizovanog sača. Ako imaš i fotografiju, bilo bi odlično i ilustrativno.
Odg: Домаћи хлеб By: Pirke vuk s Tise Date: 07 Februar 2014, 19:48:06
Нажалост немам фотографију. Једноставно. Таландара, доле -таландара, горе. Унутра "домаћи хлеб" Ватра са стране, а жар набацујем свуда по мало, и испод ока гледам штапове.

Odg: Домаћи хлеб By: brica Date: 07 Februar 2014, 21:05:52
Ako sam te dobro razumeo, žar nabacuješ i na i ispod talandare.
Naime, imam sač i hteo bih da ispečem hleb na ognjištu, pa me interesuje da li da ga stavim na žar, pa onda na njega nabacim žar ili nekako drugačije. Jesenas sam eksperimentisao, ali izgleda da je žar ispod sača bio malo jači i hleb mi je zagoreo odozdo.
Odg: Домаћи хлеб By: ellesar Date: 07 Februar 2014, 21:30:57
Koliko sam puta video da se jelo u saču upropasti, zbog prejake vatre. Neznam, ljudi bukvalno zatrpavaju sač sa žarom. Pa kad se to užari

za 15 minuta samo ćumur ostane unutra.
Ideš laganu žericu ispod i okolo i zadnjih 10 minuta i od gore, ali malo, malo, malo.
Najlepše je kad imaš samo onaj sač odgore što ide, pa počistiš žar, staviš testo i poklopiš. Kroz pola sata malo žere na poklopac i za 10 minuta je gotov. Onda četkom očetkaš veknu od dole i udri hrskav domaći hleb.
E da, to nisam napomenuo ( a često vidim kako se dobro testo tako upropasti), ni slučajno hleb u kuhinjsku krpu. Povuče miris praška i omekšivača, dok je vruć

. Imajte uvek parče belog pamučnog platna u tu svrhu. Ako se isprlja, iskuvajte ga sa sodom bikarbonom, ocedite i osušite i opet je dobro. Nikakve hemije, molim vas.
Odg: Домаћи хлеб By: brica Date: 07 Februar 2014, 22:04:40
Jasno, jasno ...
Koristim sač kako si opisao, ali sam mu ga dao po žaru ispod sača kada sam pekao hleb, očito. U principu mu taj donji žar nije ni potreban. A to kad užare sač toliko da krene gus da se topi, imao sam prilike da vidim.
E, sad, kada se hleb ispeče, naslonim ga na daske za sečenje, onako kao most između njih da vazduh slobodno cirkuliše oko njega. Inače ga pečem u električnom saču na kojem je grejač istovremeno poklopac. Mislim, ja pečem, da, da ... ima ko je za te stvari zadužen raspodelom poslova.
Odg: Домаћи хлеб By: Pirke vuk s Tise Date: 07 Februar 2014, 22:06:57
Написао ја: "жар набацујем свуда по мало, а испод ока гледам штапове" Нема журбе.
А за ову сезону припремам праву "машину" за печење хлеба, која ће бити лоцирана на Тиси, од Мошорина па до.....

Odg: Домаћи хлеб By: Karlo Date: 10 Februar 2014, 10:32:55
Pre trideset i kusur godina pokojni tast kupi imanje u Deliblatskoj peščari..blizu Kajtasova. I..provali da u selu Gaj (na putu Beograd-Bela crkva) ima doobra mesara a par kuća dalje i pekara sa feeenomenalim 'lebom..tamne, debele kore, odozdo sivkast od pepela, sredine vazdušaste, sa ooogromnim rupama! Pa još..malo nakiseo..miriše na kvasac!..uff! Obavezno smo svraćali kad' god bi prolazili. Merka je bila-par kobaja i vekna od kilo-svakom. I...jedan lebaC bi puko u narednih desetak kilometara vožnje do kuće.
Prošlo je puno vremena kako nisam prolazio tuda i..prošle godine se odlučim da s' prijateljicom proskitam peščarom..pa na čorbu u Palanci..pa dereglijom do Rama.. pa polako, naokolo, kući. Dva dana unapred sam joj meračio kako ćemo za meze imati kobaje i lebaC kakav nikad nije probala kad-Cvrc! Mesara u Gaju-ne radi već par godina a hleb u pekari..beo kao mleko, polupečen..kad zagrizeš kao da žvaćeš slamu. Pitam majstora..Je l' ima onaj drugi lebaC..koji sam kupovao nekad? A on će..Aaa, iz Turske peći-nema..prestali ljudi da ga traže..oće 'vakav, kao iz samoposluge...pa smo srušiili peć pre par godina!
Odg: Домаћи хлеб By: ellesar Date: 10 Februar 2014, 12:35:45
Ljudi traze

Ko da slušam onog debila iz granda. Netraže ljudi, nego je jeftinije praviti hleb sa aditivima i peci ga na struju, veća je zarada

Video bi on šta ljudi traže, da stavi jedan pored drugoga, pa neka je domaći i duple cene.
Da neko pravi pravi hleb, iz furune, ja mislim da bi ljudi davali i 150 dinari za cipovku

Jbga gledam u marketima pola nekog u celofan upakovanog" domaćeg

" hleba sa sve zrnevljem i aditivima, konzervansima i alergenima.... 100 dinara. I prvi plane
Ljudi ne čitaju ili ne razumeju deklaraciju, namerno sitnu i nečitku
Vide samo " DOMAĆI ", " MANASTIRSKI ", " GRAHAM " , a neznaju da ima unutra vise soje, krompira i konzervansa, nego što je zdravo

Odg: Домаћи хлеб By: pikeman Date: 11 Februar 2014, 16:13:11
Kombinacija integralnog, heljdinog i belog brašna...

Odg: Домаћи хлеб By: ellesar Date: 11 Februar 2014, 17:27:59
Aaaaaa, fercera pekarica

Ma strasna stvar. Probaj kim sledeci put da ubacis u kombinaciju semenki

. Suncokret je isto dobar. Susam za hrskavu koricu

Ja pekao juce od kukuruznog, danas razani

Odg: Домаћи хлеб By: pikeman Date: 11 Februar 2014, 17:53:28
Suncokret, semenke od bundeve, kim i susam je sledeća kombinacija zrnevlja, od svega po malo...

Odg: Домаћи хлеб By: apatinac Date: 11 Februar 2014, 18:11:01
К'о да сте птице ...

Odg: Домаћи хлеб By: ellesar Date: 11 Februar 2014, 18:20:32
Jes' vala ko vrapci. Jedemo pola svoje tezine dnevno. Lakse nas obuć', neg' hranit' .
poslato iz mog kotlića
Odg: Домаћи хлеб By: orka Date: 12 Februar 2014, 10:03:15
Pekarica postaje sve popularnija,mozda se i ja odlucim za kupovinu..
Nema nista bez domaceg hleba.,meni je ostao u secanju seoski hleb(pogaca) pecen u "Smederevcu" kod Bake na selu.,i ukus i miris..