Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234
Odg: Riblje kobasice By: KOSAVA Date: 08 Decembar 2011, 14:17:33

ellesar
CitatJa ih nisam probao,al` znam da je keva pricala da joj je kao maloj riba na usi izasla,svaki dan paprikas,perkelt,u tepsiji,przena,pecena.... i kad je rekla dedi on joj je rekao"E neka,doce doba zazeleces se ribe jesti" i bio covek u pravu 


:tongue:   smiley033
Odg: Riblje kobasice By: Zeljkoru Date: 05 Januar 2012, 22:37:19
Ja sam pre neki dan prvi put jeo kobasice od ribei verujte mi da sledece godine ni jednu babusku ne dam nikome  :cheesy: ! Kao sto sam vec rekao kolega ih je pravio od babuske. Na 5 kg ociscene,samlevene  babuske ubacio je jednu trecinu sveze samlevene slanine,gotov zacin za sremsku kobasicu i 2 % soli. Bacio ih je na 2 dima i stavio u zamrzivac. Mogu se peci,dinstati na vodi,bariti.....  Extra stvar,sledece godine obavezno makar 10 kg za zimu.
Odg: Riblje kobasice By: shima Date: 01 Februar 2012, 21:20:45
Danas sam radio riblje kobasice, sutra idu na punjenje, pa na 3-4 dima i susenje, naravno da javim kakvi su rezultati.
Tu kod nas je jako povoljan Tolstolobik, a dobar mi je, lako se cisti. 7 Kn kg s placenim PDV-om, definitivno najjeftinija riba koja se moze naci kod nas, koliko ja znam.
Zive vage 9 kg tolstolobika, 6 kg sarana, ukupno 15 kg ribe.
Ribe ociscene, filetirane, da se maknu sve krupne kosti od rebara koje ne izgledaju zgodno (pod zubima).
Samljevene na najfinije, zajedno sa 20% svinjske slanine s ledza.
2% soli
1,25% svjezeg bijelog luka, nasjeckanog na sto sitnije, ili najbolje u kasu
3,5% bijelog papra
3% crvene paprike (80%slatke 20%ljute)
2 deci vina kisleijeg
1 zlica secera

Recept je improviziran, i preuzet donekle od klasicnih kobaja, i od savjeta za izradu ribljih.
Jos ceka na degustaciju, tako da rezultati tek slijede.

Smjesa odstoji dan uz nekoliko mijesanja, puni se u klasicna svinjska crijeva, 3-4 dima, svaki drugi dan, ... ovo je vec bliska buducnost pa cu poslikati par puta, i javiti kakvog je okusa.

U slast!



Odg: Riblje kobasice By: salevs Date: 01 Februar 2012, 21:22:52
jedva cekamo da vidimo slike, uh sta bi dao samo da probam jedan griz  :cheesy:
Odg: Riblje kobasice By: ellesar Date: 01 Februar 2012, 21:42:11
Pa lose biti nemoze :takoje: i ja bih se odlicio za tolstolobilka,odlicno meso i zdravo,spusta holesterol :thumbup:
7 kuna,to mu dodje oko 100 dinara kila,stvarno povoljno :ok:
Odg: Riblje kobasice By: bladerizer Date: 02 Februar 2012, 09:02:27
Pre par godina sam ih i ja pravio i isto sam koristio kombinaciju tostolobik i saran,punio sam ih u svinjskim crevima i bile su zaista dobre mada mislm da ih netreba dimiti  vise od 2 dima hoce da se presuse!
Odg: Riblje kobasice By: Zeljkoru Date: 02 Februar 2012, 11:32:44
Tako je kolega,samo dva dima i u zamrzivac. Posle ide barenje,pecenje,dinstanje na vodi.....
Odg: Riblje kobasice By: shima Date: 02 Februar 2012, 11:57:30
Super, vidim da ima ljudi koji su to vec radili, pa imam pitanje.
Po mom ukusu su mi najbolje kobasice koje su dimljene i suhe, da ih mozes onako na koso rezati i meziti, bilo kao prilog necemo, ili meza.
E sada, kakve su kad se jedu "sirove", nakon dimljenja i susenja?




I slikica filetiranja ribe. Nisam to nikada radio, tako da sam prvu pomalo izmrcvario, ali na kraju sam se iznenadio koliko je lako i koliko malo mesa ostane na kosturu, koji cemo ionako iskoristiti za riblju juhu :)


Pozdrav svima!


http://imageshack.us/photo/my-images/26/p4090005.jpg/


Odg: Riblje kobasice By: Zeljkoru Date: 02 Februar 2012, 12:12:37
Pa ne mogu da se jedu tako sirove. Moras da ih baris,przis,dinstas kao sto sam vec napisao. Njih ne susi dim nego promaja a ove ako bi osusio skroz bile bi jako suve.
Odg: Riblje kobasice By: shima Date: 02 Februar 2012, 19:29:57
Steta za suhe kobaje, ali probat cu barem dio, mozda ipak nece biti presuhe, ipak ima 20% masnoce.


Pozdrav!
Odg: Riblje kobasice By: smuki Date: 02 Februar 2012, 19:45:51
Nisam pravio al sam probao osušene,dobre za uz popit nešto  :thumbup:
Odg: Riblje kobasice By: KoDar Date: 18 Februar 2012, 15:39:55
Eh,kad bih imao prilike to napraviti... Mislim da bi i moji ukućani počeli jesti ribu!
Odg: Riblje kobasice By: shima Date: 22 Februar 2012, 20:23:29
Ajme ljudi sto je dobro ispalo  :cheesy:
Jednostavno savrseno...
Nadimljene, susile se na vjetru, a bilo je super hladno, malo se mozda previse stisle tako da treba ipak deblje crijevo, ali.... okus je fantastican.
I definitivno je prvi ali ne i zadnji put da ih radim, na kraju krajeva, riblje meso je neusporedivo jeftinije (a zdravije  :wink:).

Jedina muka je, naravno, ocistiti ribu, i isfiletirati je, ali na kraju krajeva, "bottom line" ISPLATI SE.

PS.
Naravno, degustirane nekuhane i nepecene, nego narezane na koso i tanko  :cheesy:

Pozdrav svima!
Odg: Riblje kobasice By: bladerizer Date: 23 Februar 2012, 17:56:07
shima i ja sam ih jeo sirove to jest samo prodimljene i stajale na promaji jedno 2 nedelje i tako su mi bile ukusne,
mada su lepe i kada se ispeku, ma ribu mozes na 101 nacin da spremas!
Bitno je da su ti se svidele,prijatno!
Odg: Riblje kobasice By: j210 Date: 05 Jul 2013, 09:23:16
Ja sam sušila isto sa mužem riblje kobasice ali su bile presuve i nisu mogle uopšte da se jedu....Nažalost sve smo bacili..Eto, kad smo amateri u tome.. Doduše ja sam htela da bude suvo da bi u postu mogli da je sečemo kao čajnu ali izgleda da sam baš preterala :-) jer smo je sušili prvo na 2 dima, a onda mesec dana na promaji.Da li može neko da mi konkretnije napiše koliko na dimu (da li je bolje na 3-4 dima) i koliko dana posle na promaji?Možda je greška bila i što smo stavili samo tolstolobika a i imale su baš jak miris i ukus, možda smo previše aleve paprike stavili ili začina?Baš je bilo prejako.Vidim da su neki ovde samo sušili na 2 dima i odmah stavljali u zamrzivač, praktično je nisu sušili na promaji...Da li sam ja to dobro shvatila???I kakve su onda??
puno pozdrava za sve , divni ste
PS-nadam se da ću moći i ja jednog dana da se pohvalim da sam uspela da ih napravim