Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 1234567891011
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: batapele Date: 03 Mart 2015, 23:51:24
Znaci ne moze se selektirati _?!_?   :no:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: arsa Date: 13 Mart 2015, 10:31:29
Svako ima svoju priču, i svi su u pravu pošto gledaju kroz svoju vizuru.

Sve manje nas se seća trenutaka kada smo u čuvarkama imali po desetak krupnih zlatnih karaša.

Kakva je to lepota bila.

Za njihov nestanak optužena je babuška, ali ja sam bliži proceni da smo to uradili mi, ljudi. Svakodnevno uništavamo brojne vrste životinja menjajući im uslove života tako brzo da one nemaju mogućnost da se prilagode.

Lično mislim da je zlatni karaš nestao zbog primene raznih hemijskih preparata u poljoprivredi.

Ko zna šta nas još čeka. Čujem povremeno da je neko tamo i tamo, uhvatio jednog zlatnog karaša. Nadam se da ga svi vraćaju u vodu baš zbog te retkosti.

Sad, zašto ovo ovde pišem, ne znam ni sam. Tek naslućujem da, možda i tu neuništivu babušku koja je zalutala među ribe naših voda, uskoro nećemo gledati kao ni ovog (skoro pokojnog), zlatnog karaša.  :sad:

A babušku pecam, isključivo na plovak i laki pribor.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: djmisha77 Date: 13 Mart 2015, 11:35:13
Volim da je pecam, mozda zato sto nemam sta drugo u toj kolicini. A baba da se bori kao saran, dajte molim vas. I ona od kilo ili dve vuce prvih par sekundi i onda je ko krpu vuces...
Da li je direktno odgovorna za smanjenje broja linjaka i zl.karasa ne znam, ali da je doprinela sigurno jeste.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2


Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Zmaj Strasni Date: 13 Mart 2015, 12:55:08
Znam jedan kanal gde je pre 25 godina bilo bele ribe u izobilju, a moglo se uhvatiti i po koji primerak zlatnog i srebrnog karasa. Danas ih jos uvek ima tamo, ali kanal je zapusten, terpan prevladava, ima lepe babuske, a karasi su prisutni u tragovima. Jedini nacin da se vrate u nase vode je vestacko poribljavanje, a to niko ne cini.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Jeremija Date: 13 Mart 2015, 16:04:50
Petljaš 4 ili 5 metara, nema veze, 0,12 najlon, plovak 1,5-2gr i udica 7-8, malo kuvanog žita sa kakaom i milina!  smiley033
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: koleq3 Date: 13 Mart 2015, 16:17:12
tako je, petljas 4m nekad i 5m jedno od omiljenih pecanja sa proleca,kad krene da se keca po barama :)
Pecanje iz camca u trsku plovak 0.5 i kad krene onako neprimetno/kurvanjski da vozi pa dzup kontru,ako na "prvu cuti" onda krece adrenalin :)

Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Jeremija Date: 13 Mart 2015, 16:19:42
I na kraju gusto rezana po bokovima, pa u masti, slatka k'o med. A kada je mrest ima i pljeskavice od ikre  :ok: :cheesy:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: koleq3 Date: 13 Mart 2015, 16:25:22
tako je :D pogotovo baba sa pescanog dna kao med!
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: laki22 Date: 13 Mart 2015, 16:35:20
ja vec sledece nedelje idem :D
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: bulmil Date: 13 Mart 2015, 21:52:44
Bogami,moglo bi se..da se prekrati zabrana na smudja nekako :wink:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: tonyboy Date: 14 Mart 2015, 01:26:52
Krupnu babušku privučem kuhanim kukuruzom, ambarcem. Ispočetka sam probavao sa šećercem, ali sam brzo shvatio da je to krivi korak, jer privuče sve terpane u krugu od 100m. Pa sam prešao na stari kuvani kukuruz. A bake kilašice, ladnu uzmu i 3 zrna kukuruza na dlaci, namjenjeno šaranu.

Velike babuške na hranilištu su radost i sreća, jer ubrzo nakon njih dolaze šarani. Velike babuške se također i kreću skupa sa šaranima, ali iz nekog razloga, kao da ih šarani iz predostrožnosti puštaju da prve isprobaju hranu. Osim na kukuruz, ciljano ih pecam na petljaš od 6m i guščje pero, veću udicu i 8-10 crva. A u proljeće, oko prvog maja, obavezno uz trsku. Neke od najvećih sam dobio na kuglicu smočenog kruha u koji je umješano malo mljevene paprike. korica kruha također odličan mamac. Uglavnom, već znam mjesta gdje peca krupna babuška, pa mi nije problem ciljano ju loviti. Nekad se mora otrpiti i desetak terpana da bi očisto spot gdje će doći velike babuške.
Ovo su neka moja zapažanja sa Bosuta, koji teče kako vjetar puše  :rolleyes:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: mrcko Date: 15 Mart 2015, 03:33:05
Mislim da je suština loviti na vodi u kojoj zasigurno ima krupne babuške. E onda po meni, ima smisla nadmudrivati se sa istom, tj. tražiti način da se izbegne sića. U suprotnom, nisam video niti čuo za ozbiljan način da se sitna eliminiše tamo gde je dominantna. Mislim da tada ni prihrana i lov na kuvani ambarac nije rešenje, jer ga sitna riba ne može progutati.

Vidim da se mnogi sa nekom setom sećaju zlatnih karaša. Ja i ne baš.. Slažem se da je on kao autohtona vrsta svakako imao svoje mesto u biodiverzitetu domaćih voda. Ali to mesto je zauzela mnogima, omiljena nam babuška. Koja raste krupnija, ima manje kostiju i ne guta mamac do dupeta. Sećam se da kad god sam hvatao zlatne karaše, vazda sam se nervirao. Kao danas sa sunčicom i cverglanom.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Draško Date: 27 Maj 2015, 08:52:05
Krupnu babušku lovim uglavnom na stari kuvani kukuruz, jedno zrno na udicu, obavezno što lakši plovak. Prihrana uglavnom isti kukuruz i prekrupa.

Spojene poruke: 27 Maj 2015, 08:53:35

Inače, na babušku se ne kreće bez barem 3-4 vrste mamaca.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: feedermaster Date: 28 Maj 2015, 09:43:05
U mom slučaju najveći komadi su dolazili na debelu, veliku glistu. Mislim da je najveća imala 970 grama, a ostale su se kretale oko 600 grama. Sve to neposredno pred mrest....
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: skvrl Date: 25 Januar 2016, 09:16:45
Babušku pecam na DTD kanalu direktašima uz trsku isključivo na kukuruz šećerac i eventualno noklu. Tu gde pecam mnogo više ima raznih deverolikih riba, bodorke i crvenperke ali babuška kad dođe komadi su krupni, od 300, 400 g pa naviše, čak do 1 kg. Jako je bitno mesto ne prihranjivati praškastim hranama nego krupnijim šećercem iz konzerve, kuvanim žitom i komadićima nokle a praškasta samo kao dodatak i mirisa radi i to u što manjoj količini. Kontinuirano hranjenje istog mesta na isti način mnogo znači. Plovak ne jači od 1 g, maksimalno 1.5 g ako je vetar jak pa je zabacivanje otežano. Nema nikakve potrebe za dalekim zabačajima, dođe uz samu trsku ako se prihranjuje, u metar, metaripo dubine.

Jedna od najkritičnijih stvari koju sam primetio je veličina udice, desilo mi se nekoliko puta da na udicu veličine 14 imam mnogo nerealizovanih kontri a kada stavim udicu 16 ( koristim neke Owner udice i razlika između 14 i 16 je zaista primetna ) počnem da vadim babuške jednu za drugom iako su komadi veličine oko pola kilograma ili veći i bez problema bi mogli da progutaju udicu veličine 8 ili 10. Najlon 0.14 + 0.12 ali kvalitetan. Može i tanji ali pri ovakvom ribolovu i prihrani, bar na mestu gde ja pecam, često dolaze šarančići pa je 0.14 + 0.12 neki minimum ispod kog ne idem. Plovak obavezno potopiti tako da samo antena viri jer ponekad u suprotnom uopšte nećete primećivati ugrize koji su veoma često izuzetno suptilni, pogotovo kod najvećih komada, to je veoma interesantno. Dužina predveza ne bi trebalo da bude ispod 20 cm. Za razliku od pecanja na Dunavu bolonjezom i slično gde se najčešće olovono otežanje koncentriše u jednu tačku odmah iznad vrtilice, pri ovakvom ribolovu to ne treba nikako raditi već olovno otežanje rasporediti progresivno. Najčešće stavljam jedno olovce 0.15 g do vrtilice pa dvadesetak cm iznad toga jedno od 0.25 g a 30 cm iznad njega ostatak ( obično 0.35, 0.5 ili 0.7 g u jednu grupu ). Ovo se pokazalo dovoljno osetljivo a ipak ostavlja prostora ribi da dobro uzme mamac pre nego što  oseti otpor što je veoma bitno kod krupnije babuške. Crviće i ostale mamce životinjskog porekla ne koristim jer tu gde pecam manjovi i sunčice jako često gutaju udice i otežavaju ribolov.

Pre nego što sam počeo da primenjujem ovo što sam ovde opisao babušku nisam uopšte dobijao na tom mestu ili samo sporadično po komad, potpomognut iskustvima i savetima članova ovog foruma došao sam do ovog načina koji se pokazao uspešno. Napominjem da ne uhvatim puno babuške količinski ali komadi koje uhvatim su krupni gotovo bez izuzetka i bude ih i do 10tak komada za 2, 3 sata pecanja. Verovatno je najvažnija stvar da na vodi na kojoj lovite krupne babuške ima :)