Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 1234567891011
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: tomislav34 Date: 02 Novembar 2012, 17:41:33
Nije bitna vrsta mamca koliko je bitna aktivnost ribe. Za babušku je glista mamac br. 1. šečerac stavljam samo u situacijama kad neka sitna "gamad" napada glistu. I to je obično ljeti. Prolječe i jesen samo glista i eventualno crvi.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Raskoljnikov Jr. Date: 03 Novembar 2012, 00:10:18
Meni se čini da je za selektovanje krupne babuške najbolji mamac zelena glista. Jedna cela na udici 2 ili 4, opušten najlon na dubinki, što duži predvez, indikator plastična karika.

Pre desetak dana na Staroj Tisi kod Bisernog Ostrva su brata i mene obradovale dve relativno krupnije babuške (420 i 650 gr.) na zelenu glistu, i to dana kad je skoro sva riba radila jako loše.

Nekoliko dana pre toga smo od mamaca poneli crviće, neke  crvene kalifornijske gliste u jadnom stanju, kuvano žito, 2 različite nokle, šećerac i gomilu glisti lauferki. Na sve mamke, osim lauferki, su dolazile samo sitne deverike i sitan manjov (cverglan) i tek po koja sitna babuška. Ja sam na što veći snop glisti lauferki "selektovao" krupnog manjova.

Sledeći put nigde nismo mogli kupiti lauferke nego smo osim standardnih mamaca poneli 2 pakovanja zelenih glisti. I taj dan je na sve udarala samo sitnež, osim neznatno krupnije deverike na crvenu noklu sa mirisom jagode. Na snop zelenih glisti je prevareno tek nekoliko krupnijih manjova. Ali zato su nas te dve lepe babuške na 1 celu zelenu glistu baš obradovale. Inače, na taj štap je zapecalo svega nekoliko puta u toku prepodneva, nekoliko sitnijih manjova i te 2 lepotice.

Po nekom mom iskustvu, za krupnu babušku je neophodan opušten najlon na dubinki jer je mnogo opreznija od sitnijih primeraka. Često se dešava da čim oseti bilo kakav otpor jednostavno ostavi mamac.

Isto tako treba voditi računa da krupna babuška po zakačinjanju "beži" prema vama, tj. ne opire se i ne pokušava na silu da se oslobodi udice. Rešenje je u što bržem namatanju mašinice.

Ovo su neka moja iskustva sa mirnih voda i sporotekućih tokova.

Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Igorman Date: 03 April 2013, 12:27:29
Odlice  :ok:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: sinhron Date: 03 April 2013, 19:24:52
evo,da podelim moje iskustvo sa konopljom.
2011 sam imao izvesnu kolicinu mlevene konoplje,koju sam dodavao prihrani. uglavnom sam pecao na tamisu. leto,velike vrucine.ekipa je cinila 3 clana. na ukupno 5 pecanja,na kojima sam koristio konoplju,rezultat je bio porazavajuci. dok su ostala dvojica uspesno vadili babuske,sto srednje,sto krupne,kod mene se javljala samo bela riba i tek po koja sitna babuska. napominjem da smo koristili iste sisteme i mamce. jednom prilikom babuska nije radila uopste, a ja sam i dalje pecao sitnu belu. isprva nisam hteo da odustanem od konoplje,bio sam uporan na nekoliko izlazaka ,ali sam ipak odustao. cim sam prekinuo sa dodavanjem konoplje u hranu,nastavio sam slatko da pecam babu. sto se mene tice....konoplja na tamisu-ne,hvala. mozda na nekoj drugoj vodi.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: b.jovica Date: 04 April 2013, 00:42:43
Sa konopljom oprezno, veoma se lako moze preterati i onda riba jednostavno zaobicje to podrucje.. Ja UVEK krupnu babu pecam na kuvano zito (najbolja je belija a ima je u prodavnicama da se kupi u kesicama). Kao sto vec neko od pre napisao, kuvano zrno otvorim kao knjigu i onda bocnem prvi deo sa unutarnje strane pa kad udica prodje, drugi deo sa spoljnje strane. Tako zrno stoji "izvraceno" sa belim unutarnjim delom prema van! Za krupniju babu korisim udice 6-8 (naravno kratkog vrata) a stavljam na njih po dva ili tri tako "izvracena" zrna zita. Sitnis nema sanse sa ovim "paketicem" tako da je lezerno pecanje bez cimkanja sve dok ne dodje krupnija baba.. Ponekad koristim i arome tako da umocim tako namamcenu udicu u aromu. Ovo samo onda kad je stanje bez aktivnosti i kad baba pridje onda ne "parfimisem" vise.. Pecam iskljucivo na dnu a debljine najlona nisu presudne, sto se mene tice.. Dobro, netreba bas preterivati ali nije ona tako obazriva kad pocne da se hrani..
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: johnnybgood Date: 04 April 2013, 01:39:55
Ja uglavnom pecam na glistu. Probacu na zito do sada nisam pecao. Osim gliste koristim hleb, crvice ne koristim jer nemam gde uzeti.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: niki64 Date: 04 April 2013, 08:06:11
Kako nemas, koliko vidim iz Novog sada si.?
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: johnnybgood Date: 04 April 2013, 12:43:38
Nisam iz NS-a to tako tu stoji, nisam promenio.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: dragan2006 Date: 04 April 2013, 12:50:06
Najjednostavnije je da ako ima i krupne i sitne staviš veću udicu i
više namamčiš,tj.ja uvek kombinujem crva,glistu sa 2-3 zrna šećerca!
Tada ona mala može samo da čačka dok ne dođe prava i sve to zguta i ponese-
često to bude i šaran,pogotovo ako pecam na komercijali! smiley298 :ok:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: Acika Date: 19 April 2013, 12:54:24
Pa da,najjednostavnije jeste staviti vecu udicu i mamac da se smanji broj sitne ribe.Pa jos prihraniti samo kukuruzom bez brasnaste hrane.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: vojkanvrelo Date: 02 Maj 2013, 15:43:13
Za koji mamac da se covek odluci ako zeli pecati na vecem jezeru kao sto je npr Bovansko gde su i dosta vece dubine i ima jako lepih primeraka babuski?Meni se nekako cini da je kukuruz idealan za kanale gde su i manje dubine i gde su u blizini kukuruzi i njive.Citam celu temu i sve se govori o kanalima a ne i o vecim jezerima.Ako neko moze da odgovori bio bih mu jako zahvalan.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: coolair Date: 02 Maj 2013, 18:29:21
Već 2 godine zaredom idem sa porodicom u Soko Banju. Dok se oni "banjaju", ja sam na Bovanu. Do sada sam sitnu babušku loviop isključivo na početku (bliže Soko Banji), na crvića, a kilometar do tri, prema Aleksincu, na jedan krupniji šećerac, a ispred i iza po jedan crvić, dolaze babe od pola kile pa na gore. Naravno da ne može baš sve da se selektuje, ali na ovaj mamac i naravno udicu krupniju (gamakatsu 1310 vel. 10) dolazi i nešto krupnija deva (isto od pola kile pa na gore). Pričam o feederu. Momci pored mene, koji pecaju isključivo na pretljaše, love od sitne do krupne babuške, takođe na kombinaciju crv-šećerac-crv.
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: vojkanvrelo Date: 02 Maj 2013, 22:07:17
Mogao li bi da kazes na kojoj si daljini zabacivao od obale,orijentaciono?Verovatno si bio nedaleko i oko mosta,cuvenog.U tom delu su dubine jako velike.U mrestilistu obicno ima sitnije ribe ali nekada dodje i krupna.Juce sam se nagledao ekstremno krupnih karasa tj. babuski kako plivaju pored obale u ranu zoru.Neverovatni primerci.Jel koristis nesto od primame?
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: coolair Date: 03 Maj 2013, 10:11:14
Zabacivao sam na oko 50 metara od obale. Dubina je oko 2-3 metra. Preko puta mene, nalaze se kamperi somdžije, koji su jako ne korektni. Razvlače po 15 - 20 flaša, ne ostavljajući ti mesto za normalno pecanje. Zbog toga sam imao par rasprava. Problem se rešio, kada sam izvadio "katanu" sa mašinom namotanom upredenicom, i kašikom od 80 grama. Posle par razdrndavanja flača sa mamcima, u mojoj blizini, urazumili su se i počeli da spuštaju mamce na njihovoj polovini jezera  :veryangry:
A da, hrana... Nekako sam se naučio na Maros. Obično koristim XXL dever ili šaran (iako ga u jezeru nema, ali privlači babušku), uz dodatak šećerca, kuvane konoplje i ponekad pšenice. Tu je i neizostavna laka zemlja, jer je u to vreme voda dovoljno topla, da nije neophodna prejaka hrana, a zemlja lepo pravi oblake. Probaj, kombinuj i videćeš. Lokalci iz Soko Banje naj više koriste Gicinu Lagunu, (crvena ili zelena kesa) i sasvim dobro prolaze.

Bistro  :cheesy:
Odg: Kako selektovati krupnu babušku? By: vojkanvrelo Date: 03 Maj 2013, 13:07:51
Ja ne mogu da shvatim kako se to tolerise da neko razvlaci sisteme po celom jezeru i time te totalno remeti i bilo kom pokusaju.Kad sam bio pre 3 dana vidim jedan vadi mrezu iz vode,jedan pa ide camcem i sakuplja ribe koje su se upecale na cekovima po celom jezeru.Nema tu pravila 3 stapa sa po 2 udice,ovde je ukupno stotine udica.To mi je nesto najgroznije kada vidim koliko ja opreme i hrane pokupujem da bih izasao na vodu i kad tamo vidim sta sve pojedinci rade i niko ih ne dira.Sad sam razumeo gde si isao,mislio sam da si isao malo dublje,prema mostu.Tamo redovno ima kapitalnih primeraka.Inace saran se polako vraca,ima ga ali nedovoljno.Jedan moj prijatelj je ulovio prosle godine 2 komada iako nije ciljano njih pecao.