Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 1234
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: mrjr Date: 26 Maj 2011, 09:55:48
Pre par dana mi je kolega pecaroš pričao scenu sa Dunava u vreme mresta.Naime postoji jedno mesto(za koje znaju lokalci) gde se smudj okuplja pred sam mrest u velikim količinama.Najverovatnije je to situacija kad se smudjevi "roje" radi mresta i kad se mužjaci bore oko ženki.Priča je sa početka aprila ove godine i kaže da su ih lovili na tom mestu tvisterom za usta.Kolega je naišao slučajno i primetio da je čovek izvadio smudja i krenuo da ga stavi u čuvarku.Kad je izvukao čuvarku,u njoj je bilo brdo smudjeva u uzrastu za mrest,a po njegovim rečima svi debelo preko kilograma.Ja sam se začudio jer sam mislio da smudj u mrestu ne jede,ali je moguće da kidiše na sve što prodje zbog agresivnosti koja je pojačana u mrestu.Ima ih koji znaju za tu foru i onda ga oleše u mrestu bez imalo milosti.

p.s.Znam i sam za to mesto i slušao sam i ranije da ga tu satiru u mrestu,ali sam mislio da su priče preterane.Na žalost bio sam u zabludi.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: TopMix Date: 26 Maj 2011, 11:32:21
Takva situacija se desava i u februaru, kad je meksa zima, kad temp. vode krene preko 5-6 stepeni. To je prvi signal smudjevima da pocnu da se grupisu i migriraju pred mrest, samim tim pocinju i da se hrane intenzivnije. Ako je vodostaj povoljan, tada je moguce upecati vise komada na jednom mestu.
p.s. Koliko komada upecati, a nije nastupila zabrana, to je vec licno pitanje. Ja sam uspevao da posle dva komada povucem rucnu .
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: twister011 Date: 26 Maj 2011, 13:34:44
Na bogatijim terenima je i lakse izvlaciti neke zakljucke. Jedan koji sam odavno izvukao je da od tog medjusobnog "plasenja" nema nista. Retki su trenuci kada udara po neki. Vecinom udara vise komada. Kada udara po neki, tada je po udarcima (kilavim) vec jasno da ce biti dosta lutanja i silovanja ne bi li se sto uhvatilo. Nikada se ne desava da neki udaraju kilavo a drugi silovito. Kada su raspolozeni za hranu onda se moze i celo jato izvaditi napolje i pored svih signala koji su poslati od sabrace.

Izolovani smudjevi su u principu krupnije jedinke i ne vidim nista cudno u ovom pitanju.

PS: U mom odsustvu, drustvo mi se polako ali sigurno seli u Apatin pa ce se analizirati i taj teren. Koliko je Djerdap poznat po ogromnoj populaciji toliko je Apatin poznat po krupnim smudjevima :ok:
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: damjan Date: 22 Decembar 2013, 00:08:42
U zadnje vreme mi se često događa da kad stanem na neku poziciju već u prvom zabačaju imam udarac koji realizujem,ili ne. Posle toga bacam kao sumanut,menjam varke,uglove ali ništa. Promenim poziciju opet isto prvi,drugi zabačaj tras i posle opet ništa. Neki dan poneli i žive kdere pa na džig glavu,aj čisto da probamo i ako veoma retko praktikujem prirodni mamac,samo varka,ali ista stvar se dešavala.
Ok nije ništa čudno da je smuđ razređen,nema ga mnogo,dešava se da na poziciji ima svega jedan,dva komada-nije u jatima,ali kako baš sve na prvi zabačaj da udari ?

O čemu se tu po vama radi ?
 smiley033
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: zeljkoa Date: 22 Decembar 2013, 01:50:15
Na prvi ili drugi zabačaj obično sam dobijao ( ili mašio ) klena, koji se posle toga poplaši i moram da menjam poziciju.

Za smuđa stvarno ne znam ... dobijao sam i po 3 - 4 komada u roku od 15-ak minuta na istoj poziciji ( ako nagazim vreme i mesto ).
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: orka Date: 22 Decembar 2013, 09:55:18
Ocigledno je da dobro biras pozicije, putanju i nacin provlacenja varalice,tajming.,poznajes teren,plus iskustvo,a verovatno da neki put ima i sticaja okolnosti tj srece da se to bas desi na prvi ili drugi zabac..,u zimskom periodu kada ne bira puno,ako je aktivan,a adekvatnu varalicu mu provucemo pored nosa usledice napad i u prvom zabacaju.. :ok:
Poznajem jednog starog prekaljenog smudjarosa koji je uhvatio nebrojeno velikih smudjeva na Savi.,on kada odabere i stane na poziciju,ako mu se smudj ne javi u prvih 6-7 zabacaja,odmah menja poziciju,trazi onog koji je aktivan,ili ga jednostavno na tom mestu trenutno nema..
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: damjan Date: 22 Decembar 2013, 11:09:09
Orka-da uvek gledam da se namestim dobro u odnosu na pretpostavljenu poziciju gde mislim da bi se riba mogla nalaziti,verovatno zato i imam udarac već u prvom zabačaju.

U zavisnosti od mesta,dali je čistina,ili krš toj poziciji i posvećujem više,ili manje pažnje,tj malo više vremena provedem na njoj menjajući varke i uglove provlačenja,ili provučem 6-7 puta i idem dalje ako se riba ne javi.
Nekad gde je veći krš toj poziciji i treba posvetiti malo više pažnje,jer riba se zna namestiti tako da joj nekad ne možeš iz prve provući varku kako treba,pa treba menjati ugao.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: TopMix Date: 22 Decembar 2013, 17:01:12
U zadnje vreme mi se često događa da kad stanem na neku poziciju već u prvom zabačaju imam udarac koji realizujem,ili ne. Posle toga bacam kao sumanut,menjam varke,uglove ali ništa. Promenim poziciju opet isto prvi,drugi zabačaj tras i posle opet ništa. Neki dan poneli i žive kdere pa na džig glavu,aj čisto da probamo i ako veoma retko praktikujem prirodni mamac,samo varka,ali ista stvar se dešavala.
Ok nije ništa čudno da je smuđ razređen,nema ga mnogo,dešava se da na poziciji ima svega jedan,dva komada-nije u jatima,ali kako baš sve na prvi zabačaj da udari ?

O čemu se tu po vama radi ?
 smiley033
To je ta situacija , kad udari samo jedan i to odmah, koja me je navela na zakljucak da ostali smudjevi "ukapiraju" opasnost. Primetio sam da je najvaznije da se mesto odmori izvesno vreme, onda ili dodju drugi ili oni sto su tu vec bili, posle izvesnog vremena "zaborave" na opasnost i reaguju instiktivno i na prvu. Pa onda sve iz pocetka...
Suprotna situacija, kad se desi neki porast pa smudjevi pobrljave, onda se i posle prvog javlja drugi, pa treci, pa se okaci vise komada u nizu. Kao d aim treba vise vremena da "shvate" da naesto nije u redu...
Ja to malo karikiram kad smudjeve tretiram kao neka bica koja razmisljaju, ali ima tu pored instikta i nesto vise. Da li je to urodjeno kod smudjeva, mislim ta opreznost ili je to nesto sto se stice vremenom,jbg...
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: ibanezi Date: 22 Decembar 2013, 17:32:25
Po mom misljenju samo uizuzetnim situacijama kao na pr.mrest kauglera mogu se na istom mestu naci u isto vreme smudjevi razlicitih generacija i velicina.Kratko traje,ima dovoljno za sve,a nema se vremena za brojanje zalogaja ostalih.Tad se cak mogu tu u isto vreme naci i ostale grabljivice[stuka],koje se inace u svim normalnim situacijama ne podnose.Na dobrim mesitma,bez tih izuzetnih situacija,mogu da se hrane svi smudjevi iz okoline,ali po utvrdjenom redosledu-kad naidje macan,ostali su vec otisli ili ce tek doci kad on zavrsi.Na mikro lokaciji sa idealnom zasedom malog prostora je uglavnom jedan smudj-kao u onoj prici o gorili od 300 kila koja sedi gde ona hoce i ne da nikom blizu.Gomilu razlicitih smudjeva na jednom mestu-u isto vreme-a za vreme mresta,ne racunam.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: udbaško dete Date: 23 Jul 2016, 23:06:41
Posle dve nedelje i dva izlaska camcem na odlicnu poziciju ubedjen sam da smudj koji se otkaci sa drila (postaje cinkaros)
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: mrjr Date: 25 Jul 2016, 06:50:36
A, jesi probao da promeniš varalicu,tj. gumicu.Ne cinka on tebe,nego tvoju varalicu.Posle svakog promašaja,ili otkačinjanja, treba menjati varalicu,barem dekor gumice, jer je smudj oprezna zverka.Inače, meni kada se prvi otkači,ja menjam mesto,barem za koji metar.

Spojene poruke: 25 Jul 2016, 10:18:35

Još jedno da dodam.Kada ja puštam smudja (a i to se dešava češće nego što mislite  :smiley:) nikada ga ne puštam na istom mestu gde sam ga ulovio,već odem i po pedeset metara dalje,...
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: ibanezi Date: 25 Jul 2016, 16:50:50
Bez uvrede, majstori, ali sam siguran da vaša tvrdnja ne stoji, i pokušaću to konkretno da dokažem. Siguran sam da u našim pokradenim vodama smuđ toliko redak, da kad vam se neki otkači ili ga pustite, najčešće drugog i nema na mikrolokaciji bar jedno izvesno vreme.
 Dokaz 1 - pogledajte snimke sa voda gde ga ima u normalnim količinama. Hvataju ga i puštaju kao na traci na istom mestu, istim mamcem. O Saruleštiju da ne pričam.
 Dokaz 2. Prošle godine je bila eksplozija smuđa kod mene na Savi. Na mestu na kom sam pecao sa koga su jesenje slike ulovljenih smuđeva, pre nego što bih ulovio 1, 2 ili 3 za poneti, lovio sam između po nekoliko ispod moje mere - odokativni pravi kilogram. Samo ga ćušnem u vodu tu gde stojim i nastavljam da bacam istu varku - uglavnom sam ih lovio na Yum swurm. Imao sam jednom prošlog leta i 11 kom na vobler, na istom mestu, odneo sam jednog jedinog oko 1.5 kg, svi ostali su bili ispod kg i momentalno bez ikakve pompe, slikanja, reanimacije su jednostavno na brzaka skidani i bacani u vodu. Često mi se dešavalo da prvo imam udarac i otkačinjanje, a posle nekoliko hitaca realizaciju. Nažalost, smuđ je do kraja izlovljen od strane lopova - najviše muvatora koji su pojeftinili smuđa u Mitrovačkim restoranima,i ove godine je opet postao težak za uloviti.
 Dokaz 3 - priznajte da je i udarac smuđa koga ste uhvatili i odneli često bio jedini, da posle toga više niste imali ni kvrc. Dakle nije bilo "cinkarenja", jednostavno nije bilo smuđa.
 Zato smelo tvrdim da smuđ nije cinkaroš, to jest ostali nisu toliko inteligentni da skapiraju neko "cinkarenje", nego ih nema dovoljno na našim jadnim vodama, da bi posle otkačinjanja ili puštanja odmah došao sledeći.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: udbaško dete Date: 25 Jul 2016, 20:05:27
Stoji i to da nam se optimizam smanjuje posle nekoliko sati praznog zapacivanja pa pokusavamo nedostatak ribe opravdati ovakvim izgovorima
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: Ad fines Date: 25 Jul 2016, 21:22:33
nisam neki varalicar, ali mogu da potvrdim ovo sto kaze Ibanezi. U plitkoj vodi udara na vobler, posle kontre lupa po povrsini i otpadne, u sledecem zabacaju udara drugi, ide napolje, u trecem udara treci. Dubina metar, noc, Sava...
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: mrjr Date: 26 Jul 2016, 06:49:55
Ja sam svoja pravila utvrdio kroz praksu,...ali sto ljudi sto ćudi,a sto smudjaroša, dvestapedeset teorija  :cool:
Normalno je da kada se peca u "ribnjaku" standardna pravila nevaže,ali kada treba ubosti jednog,eventualno dva,a često i nijednog iz dva udarca, e onda se svaki detalj računa.Nego, bolje da verujem forumu,nego svojim iskustvima.