Vukovi sa DUNAVA Smuđ
Pages: 1234
Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: maverick Date: 25 Maj 2011, 21:30:24
Često razmisljam o mjestima gdje lovim smudja, na nekoliko njih na odredjenim vodostajima uvijek jedan smudj... ili ulovljen ili udarac pa masio... odmorim, dodjem kasnije ali taj dan vise nista. Pa kontam bude li ih vise pa kad ulovim jednog ostali odu negdje drugdje ili je to jednostavno mala mikrolokacija gdje na smjenu uvijek ili dosta cesto cuci jedan gazda, na takvim mjestima pretezno lovim komade preko tri kilograma i nikad sitnijih nema.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: TopMix Date: 25 Maj 2011, 22:40:02
Da, to se desava. Za vikend sam imao tri lepa smudja, na tri razlicite pozicije, od toga dva komada su udarila na prvi (!) zabacaj i posle nista. Kao da smudjevi imaju nekakvu komunikaciju, odasilju jedan drugom signale opasnosti putem vibracije ili na neki drugi nacin. Zimi bude i 2-3 komada na jednom mestu, ali sad samo jedan (il nijedan). To nije lose, stalno me tera da idem dalje i da istrazujem druge pozicije.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: orka Date: 25 Maj 2011, 22:47:38
skoro sve velike ribe,a ponajvise grabljivice su samci,ili se eventualno u odredjenim situacijama krecu u paru,tako da nije cudno da ako se na jednom mestu uhvati veliki smudj,da to mesto ostaje prazno,dok ga ne popuni neki drugi predator..
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: OLOVO Date: 25 Maj 2011, 22:52:35
smudjevi nisu , veliki su parnjaci , bude ih i po 8 u jatu.
Iste dužine i veličine..
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: tole Date: 25 Maj 2011, 23:09:15
slažem se sa kolegom. smuđevi su često u u paru( ili više njih), ali događa se i to da na jednom mjestu danima lovi samo jedan ili se tako barem čini. nekod sam kvrc ili jedan uhvaćeni i poslje toga ništa, pa onda sljedeći dan isto i tako danima.

Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: OLOVO Date: 25 Maj 2011, 23:19:03
fura me ta priča , obično sa okotrikilašem  imaš problem , treba ga skinuti i skloniti se odmah..dolazi drugi za par sati..(čepi dobru poziciju)
.  sa parnjacima nema tih frka , ako danas skineš jednoga sutra opet ista pozicija i skidaš drugoga.Oni se slabo kreću.


Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: Vale Date: 25 Maj 2011, 23:48:31
Zanimljivo,parnjaci uvek u modi...
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: twister011 Date: 25 Maj 2011, 23:55:56
U periodu posle mresta smudjevi su najvise rastrkani, posebno ovi krupniji od 3+.
Oni izmedju 1kg i 2kg su cesto u vecim jatima. Na bogatim terenima ovi sitniji su u skoro uvek u grupama od nekoliko 10ina komada.
Od pocetka jeseni smudjevi razlicitih gabarita se poprilicno izmesaju, te su ulovi u jednom cugu prilicno raznovrsni.
U kasnu jesen krupni se izdvajaju u parove i tada se cesto desava da se izvade oba na istoj poziciji.

U ovom periodu pecajuci iz camca, mnogo vise ribe smo hvatali cescim izmenama mesta neko cekajuci na jednom, stim sto bi se na tipicnim mestima za popodnevni cug redovno javljali u jatima. Kao da su preko dana rastrkani a onda se predvece grupisu

Ovo sto opisa Maverick je cesta pojava, i u to sam se uverio na vise odlicnih terena. Tamo gde se javljaju smudjevi raznih velicina jave se i ovi krupniji, ali na onim mestima gde udaraju samo krupni, skoro nikada nismo imali one manje. Jedan ili dva, popodne opet, a ako nece sutra iz pocetka :takoje: To su najcesce mesta sa usamljenom preprekom i na vecoj dubini. Mozda je problem sto su takva mesta zgodna  za susret sa somom. :takoje:
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: UCHA Date: 26 Maj 2011, 00:40:40
24.07. 2008, izmedju 17 i 18 h, +40C  u hladu , temp vode 28C :huh:http://i51.tinypic.com/a3hyxy.jpg
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: mrjr Date: 26 Maj 2011, 07:32:51
Ucho lepo si objasnio  :cheesy:
Retko sam video da neko na jednom mestu uhvati više od tri smudja,ali zavisi od bogatstva vode.Jedan kolega je za veče uhvatio 27 komada u veličini 0,2-1,5kg što je dovoljan dokaz da se manji kreću u jatima i da je i kod nas moguće tako nešto.Sve zavisi kako i na šta se peca.Veći smudjevi znaju i da se prolukave,pa neće tek tako da progutaju sve što im naidje.Kad nailaze jedan za drugim ,onda se to dešava jako brzo u par zabačaja,a ako posle prvog nema udarca u sledećih petnaest minuta,sva je prilika da ga neće ni biti na tom mestu.Onda treba menjati mesto.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: twister011 Date: 26 Maj 2011, 08:39:26
24.07. 2008, izmedju 17 i 18 h, +40C  u hladu , temp vode 28C :huh:

Ucho, da li meris temperaturu vode na svakom mestu gde pecas :huh:Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: TopMix Date: 26 Maj 2011, 09:16:02
Ako se na odredjenoj poziciji nalazi samo jedan smudj, onda je jasno zasto smo upecali samo jednog. Postavlja se pitanje zasto smo, u vecini slucajeva, upecali samo jednog, a pretpostavljamo da ih na tom mestu ima vise? Upecani smudj, prilikom pokusaja da se oslobodi, pravi pokrete i vibracije koji nisu uobicajeni u "normalnim" okolnostima (kao i sve druge ribe).Da li ostali smudjevi iz toga prepoznaju opasnost, pa se ili udalje ili jednostavno se umire izvesno vreme i ne reaguju na nase varalice.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: maverick Date: 26 Maj 2011, 09:30:15
topmix to je pitanje.....zasto u tom periodu jedan po mjestu...a taj dan obidjem par mjesta i na svakom po jednom....a zimski period...ima svoje svijetle trenutke...meni je zimus od 3.5 do 9 kg bilo pet komada u sat vremena na jednom mjestu...ali to je druga prica i drugi uvjeti
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: mrjr Date: 26 Maj 2011, 09:32:23
Mislim da koprcanje smudja na udici i borba u drilu uopšte ne plaši ostale.Oni verovatno misle da ovaj juri za nekim zalogajem,ali u situaciji kad se otkači u drilu i pobegne nazad u jato može da se desi da uspaniči celo jato.Neki tako tvrde,a neki ,koji puštaju smudjeve,kažu da to ne utiče na rad smudja.Iz mog ikustva nema ništa gore nego kad se otkači u drilu,jer sam uveren da može da na neki način upozori i druge na opasnost.
Odg: Mjesto za jednog, jedna pozicija-jedna riba? By: maverick Date: 26 Maj 2011, 09:36:55
mozda je i vrijeme pred mrijest kad su zaljubljeni pogodnije jer su ne oprezniji pa im ne smeta upecani koji prodje pored njih, a kad je sve proslo i kad je napet kao puska svaka promjena mu daje do znanja da se nest ocudno dogadja