Odg: Kulen-Kulin By: ellesar Date: 01 Februar 2015, 14:15:43

Mmmmm, kad će jul

Odg: Kulen-Kulin By: pkv-pecaroš Date: 01 Februar 2015, 16:54:53
Nemoj slučajno varati pa kidati po dvije stranice na kalendaru.

Odg: Kulen-Kulin By: tonyboy Date: 12 Februar 2015, 18:34:30
Malo sam ih provjetrio i napravio prvu kontrolu. Čisto da vidim dali se sve odvija u željenom smjeru. Ocjena - odličan 5


Mušterije su svakim danom sve nestrpljivije
Odg: Kulen-Kulin By: ellesar Date: 12 Februar 2015, 19:59:54
Ikebana.....prava Ikebana.

Послато са K012 уз помоћ Тапатока
Odg: Kulen-Kulin By: Sax Date: 12 Februar 2015, 22:21:36
Jaoj,Toni,koja fora,kao da ih proveris.....hahaha
A ti u stvari sto je neko napisao,cepas stranice na kalendaru.....
I ja cekam jos malo da moj nacnem jer imam bas mali kulen od onog sto se ne napuni do kraja crevo. Taj prvi strada......
Odg: Kulen-Kulin By: tonyboy Date: 12 Februar 2015, 23:21:43
Ne sekiraj se kolega, ne režem ga sada kada je napola suv zbog sebe, nego da mušterijama koje su naručile po 50-ak komada pokažem da je sve u redu. Jer godina je loša i nepovoljna za kulenare. Jesen bila pretopla, a zima kišovita i vlažna.
Inače, ja tradicionalno, prvi kulen narežem na pecanju. Ovaj je samo prerezan radi kontrole i organoleptičke inspekcije. Stavljen je u zamrzivač, pa ćemo ga skuhati za Uskrs

Odg: Kulen-Kulin By: Kvacak Date: 13 Februar 2015, 06:35:06
fuj niš` nevalja

Odg: Kulen-Kulin By: laki22 Date: 13 Februar 2015, 11:10:22
svaka cast

laik sam u tim svinjskim carolijama, gledam recet za kobaje, gledam ovaj recept i meni je to isto. a kad pogledam finalni proizvod

Odg: Kulen-Kulin By: Sax Date: 13 Februar 2015, 14:41:22
Citat: tonyboy poslato 12 Februar 2015, 23:21:43
Ne sekiraj se kolega, ne režem ga sada kada je napola suv zbog sebe, nego da mušterijama koje su naručile po 50-ak komada pokažem da je sve u redu. Jer godina je loša i nepovoljna za kulenare. Jesen bila pretopla, a zima kišovita i vlažna.
Inače, ja tradicionalno, prvi kulen narežem na pecanju. Ovaj je samo prerezan radi kontrole i organoleptičke inspekcije. Stavljen je u zamrzivač, pa ćemo ga skuhati za Uskrs 
Joj,blago tebi kad toliko imas,no naravno znam da je i ogroman posao jer zelis kvalitet da odrzis posto prodajes. Zaista lepo izgleda,nema sta.....
Odg: Kulen-Kulin By: Goachild Date: 13 Februar 2015, 15:14:36
Tonyboy, ako nije tajna koliko košta kilogram tog kulena?
Odg: Kulen-Kulin By: igor.dokić Date: 13 Februar 2015, 17:21:09
Dok sam bio mlađan lovac u kulen je išlo najkvalitetnije meso bez masnoće koje se punilo u kate a od ficle su se pravile kobaje i kulenove seke

Odg: Kulen-Kulin By: tonyboy Date: 14 Februar 2015, 02:56:41
Da bi se kulen nakon 6-8 mjeseci uspješno poslužio na pladnju, on u sebi mora sadržavati jedan mali dio masnoće, koja ga " podmazuje, polako se topeći dok se on suši " Ako se u crijevo napuni meso bez masnoće, šnita debela kao prst će se mrviti i raspadati jer će ostati samo suho crveno meso. Ista stvar je i sa kulenovom sekom i kobasicama, koje u tom slučaju budu tvrde kao pendrek. Možete o tome misliti što hoćete, ali križanjem pasmina svinja, povećala se mesna jedinica nauštrb masnoće mesa.
Rezultat toga je i manjak masti i čvaraka na tržištu, pa je kod nas u HR postalo normalno da čvarci ( ne domaći ) u rinfuzi po trgovačkim centrima dostižu cijenu od 2 eura za 100g. Kolega je pitao kolika je cijena kulena, nije mala, kreće se oko 30-35 e/kg i svi kuleni su unaprijed rezervirani. I već primamo narudžbe za sljedeću godinu 2016.
Meni je dobar kulen zakon, a rezanje kulena ritual, koji je rezerviran samo za one koji to zaslužuju. Iako si ga mogu priuštiti često. U krugu svoje obitelji i prijatelja, narežemo ga svega nekoliko puta godišnje. I trudimo se da tako i ostane, jer tako je bilo nekad, i tako će bitii ubuduće.
Odg: Kulen-Kulin By: Goachild Date: 14 Februar 2015, 03:23:27
Hvala ti za info. Drugar mi reče da mu se ne isplati da mi ga proda (po drugarskoj ceni) 20 evra/kg. Uzeću definitivno kilo da me mine želja. :)
Odg: Kulen-Kulin By: Hemingway Date: 14 Februar 2015, 16:27:02
Eh ta 1kila ...Goachild ...nece ostati na toj jednoj ... casna rijec

Odg: Kulen-Kulin By: ellesar Date: 14 Februar 2015, 18:25:12
Ja uvek idem na 10 kila mesa, 2 kile slanine. Jednom sam išao na poverenje i uzeo čistaka meso. Kuku-lele, nije hteo niz grlo da siđe.
Послато са K012 уз помоћ Тапатока