Kulen-Kulin By: tonyboy Date: 19 Maj 2023, 11:57:19
Ja sam ove godine oko 500 komada napravio. Nikad bolja godina za sušenje.

06.01. smo imali degustaciju na Dunavu
Upecali šarana, srce kao planina.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Kulen-Kulin By: orka Date: 19 Maj 2023, 14:26:41
Sigurno je vrhunski, međutim ja bi se prvo uhvatio za tu slaninicu u sredini ..
Odg: Kulen-Kulin By: Igor1980 Date: 19 Maj 2023, 15:50:36
@tonyboy koliko sa fotografije vidim kulen je termicki obradjen spolja tj stvorila se pokorica od 3-4 mm koja nije dozvolila da se sredina osusi . Ne zelim da omalovazim ili uvredim bilo koga a pogotovo nekog ko se potrudio da sam napravi nesto . Samo savet da dam ako zelis da poslusas . Probaj sa nizom temperaturom dima sledeci put
Odg: Kulen-Kulin By: tonyboy Date: 19 Maj 2023, 15:53:25
Bez brige kolega, fotografirano je u sumrak pa tako izgleda, medjutim u praksi je to drugačije.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Kulen-Kulin By: glos Date: 11 Oktobar 2023, 11:49:56
Kulen u kati je najbolji jer kata vlazi ne da pobjeći. To su stari ljudi vidili od Rimljana, koji su u katama držali duvan ( izgleda ipak vutru, samo kažu duvan u prepričavanju, duvana nije bilo tada ), iz istih razloga.
Odg: Kulen-Kulin By: maki195 Date: 21 Jun 2024, 10:34:10
Zdravo hoce li neko reci nesto o kulenu,kako se pravi,sta se ubacuje od zacina i onda dimnjenje i na kraju sazrevanje.
Odg: Kulen-Kulin By: Dragan Nešković Date: 21 Jun 2024, 12:45:18
Здраво, неко је већ одавно то овде написао, само се врати на почетак ове теме и полако читај ...
Odg: Kulen-Kulin By: maki195 Date: 21 Jun 2024, 14:29:37
vazi,hvala
21 Jun 2024, 15:40:52Sremski domaći kulen
Sastojci: 10 kg svinjskog mesa, 1 kg tvrde slanine, 220 gr soli, 200 do 250 gr ljute aleve paprike, 20 gr crnog bibera, 1 kašika kašastog belog luka, 1 dl kvalitetnog ruma, 30 gr šećera.
Za kvalitetan domaći kulen bira se kvalitetno meso od buta, plećke i krmenadle svinja starih između 1,5 i 2 godine . Posle pažljivog čišćenja od žilica i opnica, meso iseći na komade 5 x 3 cm i dodati sve začine pa odložiti u prohladnu prostoriju da odstoji 3 do 5 dana na temperaturi 5 do 8°C, što zavisi od dnevne - sobne temperature. Posle odležavanja meso samleti kroz rešetku 10 mm i odmah puniti u kate ili druge omote. Kulen dobro uvezati, oprati od masnoće, nanizati na štapove i ostaviti da se ocede i prosuše 24 sata. Dimiti ih na hladnom dimu (od bukovog drveta i piljevine) mesec dana, svakog trećeg dana (dva pauzirati). Ako je vreme vlažno, kulen češće dimiti, a za to vreme kulen u crevu okrenuti dva do tri puta. Kulen čuvati u prohladnim, promajnim i suvim prostorijama. Kad dođu topliji dani uneti ih u suv i provetren podrum (na 18°C). Sazru posle 4 do 5 meseci, a u većim katama i oko pola godine. Može se čuvati i preko godinu dana.
21 Jun 2024, 15:41:26pronasao sam ovaj,od clana grupe,pa neka kazu iskusniji misljenja