Materijal drške na štapovima za džig

Započeo ibanezi, 10 Februar 2020, 17:04:35

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

 Za ovu temu me je inspirisala rasprava na temi o balansiranju štapova gde smo polemisali o uticaju balans otežanja na osetljivost štapova. Pošto su pominjani i materijali drške i materijali balans otežanja i njihov uticaj na prenos vibracija blanka i pošto su neki članovi gde je prednjačio Slob tvrdili da je guma prigušivač vibracija, ja sam malo razmišljao o tome i došao do nekih svojih zaključaka.
Verovatno je tvrdnja da je guma prigušivač vibracije inspirisana činjenicom da je guma jedan od najboljih izolatora električne struje. Ali struja prolazeći kroz provodnik - žicu proizvodi napon, a ne vibraciju. Dakle guma je izolator napona koji je opasan po nas, a vibracija provodnika ne postoji ili je toliko mizerna da je potpuno zanemarljiva. Sa duge strane, po meni je guma ne samo sjajan provodnik vibracija, nego i mnogo više od toga. Ona je pojačivač vibracija. Materijal koji drhti i vibrira sam od sebe, a izazvan vibracijom sa strane pojačava tu vibraciju i to višestruko. Pogledajte vibro masere, od čega je papuča koja u onako snažnoj frekvenciji vibrira, koja daje toliku snagu uzročnoj vibraciji u aparatu. Šta čini vibraciju u mob telefonima? Koji materijal u duvačkim instrumentima vibrira i daje zvuk. Od čega su membrane na zvučnicima koje tako sjajno i precizno vibriraju. Sve guma, zar ne? Zar u tom slučaju ima nešto bolje što prenosi i pojačava vibraciju?
  To me je navelo da pomislim da je na džig štapovima gde je što veća osetljivost uzrokovana vibracijom imperativ, šupljikava, porozna guma daleko najbolji materijal koji prenosi vibraciju blanka, mnogo bolji od plute, modernih laganih karbonskih drški i svih drugih materijala. Držeći štap na gornjoj drški iznad haltera gde je najudobnije, ako je ta drška od eva gume, mi imamo najbolji, možda čak i pojačani kontakt sa vibracijom blanka. Pa čak i kao balans otežanje na kraju krajeva ona bi trebalo pod vibracijama blanka da pojača sopstvenu vibraciju i u tom slučaju je mnogo bolja od metalnih kapa koje Glos smatra najboljima zbog kako on navodi rezonantnosti.
Ima li oprečnih mišljenja i zašto?

Copetić

Pa sudeći po reklamnom članku napisanom na temu, khm khmmm, Extrasense Nano štapova, priča stoji ovako:


Preuzeto odavde: https://www.bayfisher.co.nz/cd-extrasense-nano-2-piece-spin-rod.html

Nemam iskustva sa drškama od grafitnih kompozita ali je ako sam grafitni blank dobro prenosi vibraciju ne vidim zašto ne bi i rukohvat radio isti posao.

Inače, mislim da se diskutovalo na ovu temu na drugom forumu gde je bilo nekih podataka da pluta bolje prenosi vibraciju.

ibanezi

 Ja ne tvrdim da sam u pravu, nego razmišljam. Vibraciju prave elastični materijali. Blank je elastičan. Fabrička verzija CDESN je zaista full fraphite bodied, nema nikakve drške, i tu nema greške. Malo karbonskog ukrasa koji zatvara halter koji čine oni anatomski prstenovi koji ostavljaju goli blank između. Go blank je go blank. Ali kada su u pitanju baš dodate grafitne drške kakvih ima da se kupe i pri samogradnji montiraju na blank, razmišljam da je problem druge prirode. One su kratke, tvrde, neelastične. Kako mogu povoljnije da utiču na vibraciju od gume, kada su neelastične, kada same ne vibriraju ili ne vibriraju u nekoj značajnoj meri?
Sad videh slike, ima dršku iznad haltera, pomešao sam sa nekim drugačije urađenim modelom CD ESN. Bez obzira, i dalje mi nije logično da je samo na štapovima bolji prenosnik vibracije nešto trdo i neelastično.  A i pluta ako je bolji prenosnik vibracije, zašto se ne koristi ni na jednom aparatu gde je vibracija imperativ?

simpson_H

Bez da se udubljujem u ovo ali mnogo neistina u prvom postu. Gde si video gumenu membranu na zvucniku majke ti? Ako strujni napon ima svoju frekvenciju a ima je zar to nije vibracija? Eva je odlicna zvucna IZOLACIJA(a zvuk je sta?) pa se koristi i za dampiranje kojecega. I dokazano na rukohvatu bolje informacije prenosi pluta od eve ali eva makar 3x prakticnija za odrzavanje. I obzirom kako drzimo stap mi kojima je informacija u vodi kljucna stavka u ribolovu manje je bitno od cega je rukohvat a i pluta kao takodje zvucni izolator nije u znacajnoj prednosti. Zanemarljivo...
Ubedljivo najbolji grip po tom pitanju ima stap Quantum Smoke, prosto fascinantno kako je taj stap osetljiv.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

slob

ibanezi,
Mislim da se kod prenosa vibracija na štapu može u potpunosti primeniti analogija sa prenošenjem zvuka. Tj ono što je dobar provodnik ili izolator za zvuk biće to isto i za vibracije na štapu. Pa sad ti vidi šta si napisao.
Pitanje je samo frekvencija tih vibracija, jer oni materijali koji su dobri izolatori-provodnici za niske frekvencije (basove) nisu dobri i za visoke ..itd.
Ali bez ikakve sumnje vibracije na blanku ćemo najbolje osetiti direktno, bez ikakvog posrednika.
U tom smislu verujem da je sledeća faza karbonske drške to da će da se blank širi na veći prečnik već od sadašnje pozicije gornje drške pa sve do kraja. Slično Shimanovom donjem završetku blanka, samo to isto celom dužinom drške. Mada bi tu verovatno bilo problema koje treba rešiti a u vezi mehaničke čvrstoće.
Za zvučnike, dobro ti kaže Simpson, membrana nije gumena, već je napravljena od krutog materijala samo je preko gume centrirana i učvršćena na nosač, da bi mogla da se kreće-vibrira i tako proizvodi zvuk.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

Ako sam naveo da je razmišljanje, onda nije neistina. Samo je tvrdnja, ako nije tačna je neistina. A razmišljanje i postavljanje pitanja ne mogu biti neistine. Na zvučnoj membrani, prstenovi koji je drže i  vibriraju su uglavnom gumeni, ja nisam video drugačije. Pri dodiru, izraženije su vibracije na prstenovima nego na samoj membrani ma od čega ona bila.  Guma je i po mom shvatanju amortizer vibracije.  Ali ona to radi tako što vibraciju preuzima na sebe, ona vibrira, na njoj su vibracije najveće. To je recimo princip rada vibro masažera, da guma pokupi sve vibracije, da što je više moguće smiri aparat, ali da ona podivlja. To bi po tom principu trebalo da bude i na štapu, da gumena drška pokupi vibracije i da ih prenese na našu šaku ako držimo za nju. Sad je pitanje - da li je eva uopšte  guma, ili jednostavno to nije guma, ali iz nekog razloga je žargonski zovu gumenom drškom. Ako nije guma u pravom smislu te reči, ako je neka sunđerčina koju žargonski zovu gumenom drškom onda je sve jasno. Onda može da bude najgori materijal za prenos vibracije. I kraj svih pitanja i kraj teme za mene. Ako jeste guma, onda i dalje ne tvrdim ništa, samo mi i dalje nije jasno.

simpson_H

E bre Ibanezi pa ti si muzikant aman a ovakve stvari pises. "prstenovï" koji drze membranu (a zovu se vesanje) ne prenose zvuk-vibraciju to radi sama membrana koja je od kartona, kevlara, popipropilena ili slicnog materijala. Prstenovi sluze da drze membranu da budu dovoljno elasticni a ne da prenose vibraciju. Guma uvek ali uvek sluzi da prigusi vibraciju, kod nosaca motora, balans stangle, amortizera, sve gradjevinske masine sa vibracijom imaju gomile gumenih vibro izolatora, ma bre smesno mi o ovome da pricam. Ok je ako ti je motiv da bi tekla nekakva prica na forumu ali ...
A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

slob

Ovo ti je konstrukcija zvučnika.
Samo vešanje (ovjes) membrane je od gume. Koje zbog svoje elastičnosti dozvoljava membrani da osciluje napred-nazad a da da ne izleti sa nosača. Pa kad oscilacije prestanu da postavi membranu u srednji položaj.


"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

Aman, ne razumemo, se, ja pišem isto što i ti Simpsone. Pa napisao sam da gumu doživljavam kao amortizer, a ne kao prenosnik zvuka! Kao nešto što guši vibraciju, ali dok ne uguši divlja pod uticajem vibracije, vibrira samo za sebe. Membrana daje sitnu učestalu finu vibraciju. Gumeni prstenovi divljaju sami za sebe jer je guma takav materijal sklona jakom drhtanju i vibriranju kada je izazvana. Interesuje me šta je jače na dodir, a ne šta peva. 

Spojene poruke: 10 Februar 2020, 22:42:54

Pogrešno razmišljanje, skroz priznajem. Morao sam na gugl. Na vibro masažerima koji su mi poslužili kao inspracija, guma služi da amortizuje vibraciju koja bi bez nje bila nepodnošljiva. :sad: Ali bitno je razmišljati, makar i pogrešno. Tema ostaje, možda će nekom zatrebati da ne bude u zabludi kao ja, a možda se pojavi neki još bolji materijal i od karbona za drške, pa neka oživi u tom slučaju. smiley033

glos

Za dršku je dovoljan i prsten, metalni.
Sa tim da bi pravo rješenje bilo da kod namotavanja štapa isti ugrade u blank.

shimano-poison-adrena


Shimano-Technium-Casting
ZOV

glos

Sada moram da dodam i ovde, zbog mladih orlova.
Sve zavisi kako je u startu štap projektovan.
Ako recimo u originalu ima punu dršku, skidanjem djela te eve ili plute možete da ga pokvarite.

Neko je uzeo tu u obzir da je drška puna i ostatak blanka shodno tome prilagodio.
Isto tako uzmete li djelom pokrivenu dršku i popunite je, nije najbolje rješenje..


( Ovo gore za prsten metalni sam više kao natuknicu namjenio, ne kao stvarno dovoljno ili idealno ).

Radi se naravno o varaličarskim vrsnim i osjetljivim štapovima, ne o bilo kakvima.
ZOV

Teme sličnog naslova (10)