Kako namotavate strunu na špulnu?

Započeo pikeman, 12 Oktobar 2010, 23:42:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mrjr

Meni se dešavalo sa svakom mašinicom do sad da mi izleti gnezdo po neki put.Mislio sam da je do mašinice,a onda sam ustanovio da nije isto sa svakom strunom.Sigurno je da tanja struna više mrsi,bez obzira na druge uzroke.Uvrtanje je klasičan izazivač mršenja, koje opet zavisi i od mašinice, jer postoje one anti-tvist vodjice strune, koje peglaju strunu.Pri namotavanju strune ne sme se zatezati previše,jer to pospešuje mršenje i svakako se ne sme prepunjavati mašinica. Sklon sam da pomislim da i blago istezanje strune ima uticaja,iako je struna skoro netegljiva,navodno. Sve u svemu nema sigurnog recepta protiv mršenja,ili ja ne znam za njega.

Spojene poruke: 16 Novembar 2018, 09:18:14

Sad sam pročitao članak koji daje objašnjenje za vazdušni čvor,ili gnezdo, popularno rečeno.Naime, u pitanju je razlika u brzini oticanja strune na svojoj putanji kroz provodnike.Problem je u tome što struna najbrže otiče sa kalema izmedju mašinice i prvog provodnika,a zatim ,zbog kontakta sa provodnicima, gubi na brzini. Dešava se da namotaji klize sa špulne brže nego što odlaze sa štapa,tako da sustižu jedni druge i upetljaju se. Rešenja su brojna.Od izbegavanja prenamotavanja strune,do podmazivanja strune.Zato sam napomenuo da se češće dešava sa istrošenom strunom.Strune koje su bolje podmazane,manje mrse,...

slob

Citat: mrjr poslato 16 Novembar 2018, 08:15:27
..........Pri namotavanju strune ne sme se zatezati previše,jer to pospešuje mršenje i svakako se ne sme prepunjavati mašinica. ..........

Slažem se sa celim tekstom ali bih posebno istakao citirani deo jer to je ono na šta mi sami možemo direktno da utičemo.
Dakle, zlatno pravilo,  ne preterano zatezanje i ne prepunjeno -2 mm od ivice špulne.
Napuniti špulnu do kraja pa kasnije odbaciti prvih nekoliko slojeva je najkraće rečeno -neekonomično!

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Da čuvam po koturovima po 15-20-30 metara viška  da mi se vucaraju po kući da premeštam s mesta na mesto i mislim dal će nekada za nešto zatrebati stvarno ne mogu   . Usput i rok trajanja.

mrjr

...Da zaključim.Osmonitne strune su mekše, okruglijeg poprečnog preseka,iz čega sledi da će manje zapinajti kroz provodnike.Zato,za lakše varalice,vobleraj i slično, pravo rešenje.

slob

Dok sam koristio monofile, mada ih još uvek koristim, sa plasiranjem novog nije bilo nikakvih problema. Svi ili većina koturova je 100m, a presek monofila je tačan, pa je dovoljno da se samo jedanput podbaci količina monofila koja će biti potrebna da dadatih 100m izađe blizu ivice špulne.
Sa novom pletenicom nikad nisi načisto. Prvo nije sigurno da ćeš uzeti istu metražu niti da pletenica ima isti presek kao prethodna, pa podmetnuti sloj može i da odgovara ali i ne.
Ako strunu kupuješ na metar sa punjenjem u prodavnici opet nije isto kada tu pletenicu složi baš tvoja mašinica. Idealno bi bilo da kupiš veliki kotur pa da kod kuće svojom mašinicom namotaš koliko treba. Ostatak je za sledeća punjenja, ali i tu ima problema, kako reče marina -rok trajanja.
Najbolje bi bilo da u prodavnici namotaš svojom mašinicom potrebnu metražu na podbačeni sloj, ali ne znam da li je to u nekoj od prodavnica moguće?
Ja dugo nisam menjao pletenicu. Samo sam je jednom preokrenuo. Imao sam sreće da naletim na perfektnu  (verovatno original) PowerPro pletenicu. Jedini tragovi upotrebe su bili malo isprana zelena boja. A i ne varaličarim preterano niti pod teškim uslovima.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Dva vuka

Slob , Power Pro je dobra pletenica za džig  :takoje: a da je perfektna , nije  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

slob

Onda možda i nije original, već kopija bolja od njega :cheesy: :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

obradmiki

Meni zena drzi kotur ja polako namotavam,evo slike spro blu ark i struna balzer iron line  8 nitna
VladimirR

Citat: marina1983 poslato 15 Novembar 2018, 20:14:07
Svako ima svoj stil generalno volim kada su mi sve pune do maximuma ne bitno koncem ili  najlonom i uvek od početka do kraja bez bilo kakvog podbacivanja
Uvek je prepunim desetak zabačaja pa žbunova odmah u kantu i sve legne samo od sebe taman koliko mu treba .

Spojene poruke: 15 Novembar 2018, 20:17:00


Kako je Twin, složio k'o Stanojka papriku! I meni žena pomaže pri namotavanju.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

Dva vuka

Citat: slob poslato 16 Novembar 2018, 14:09:15
Onda možda i nije original, već kopija bolja od njega :cheesy: :cheesy:
Slob , ma ne sumnjam ja da je original PP , ali ne postoji pletenica , koja je, kako ti kažeš "perfektna" za sve , kao što ne postoji ni univerzalan štap  :wink:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

ibanezi

Citat: srdjanpn poslato 15 Novembar 2018, 19:57:44
Ne znam za ove tehnike namotavanja,ja otkad znam za sebe bacim kalem na patos i motam,on tandrce po sobi prodje iza svake nogare od stola,stolice,taman se lepo zategne.
Ja potpuno isto i nikada nisam imao problema! Mašinica koja je dobro slagala prvu strunu, dobro je slagala i bilo koju drugu. Auuuu, al' ste uspeli da zakomplikujete i najobičnije namotavanje strune na kalem. :lol:

Batica

Isto.
Stim sto kalem ili spulnu malo pritisnem stopalom da bude malo vise zategnuto.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka


slob

Pletenica i nije problem za namotavanja, za razliku od monofila gde može da bude i nekih problemčića ako postupak nije adekvatan. Mislim da postoji i tema o tome.
Za pletenicu samo ne treba previše zategnuti i ne napuniti baš do kraja, što uostalom,  između ostalog, važi i za monofile.

Dva Vuka,
Ne mogu da polemišem o strunama jer u tu materiju i nisam baš upućen. Tek, PP mi baš odgovara i ne mogu da joj nađem manu. Možda po sistemu one dece što dižu-kradu tranvajske šine teške 600kg, jer šta deca znaju šta je to 600kg. :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

simpson_H

Citat: ibanezi poslato 16 Novembar 2018, 17:03:20
Ja potpuno isto i nikada nisam imao problema! Mašinica koja je dobro slagala prvu strunu, dobro je slagala i bilo koju drugu. Auuuu, al' ste uspeli da zakomplikujete i najobičnije namotavanje strune na kalem.
I ja to rekoh ovde pa ispadoh...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

Sale66

Ja drzim strunu desnom rukom izmedju palca i kaziprsta odmah ispod prvog provodnika,a kotur stavim u lavor s vodom 

Teme sličnog naslova (10)