Ribolov soma bućkom

Započeo dushann, 03 Januar 2009, 22:01:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Gremlin

Pukla i struna i štap, baš šteta ???
Pa zar ti nije radio drill da sve to kompenzuje ???

:sad:


vukatrot

Dril zategnut zbog kontre, da bi se zabola udica, a nije bilo vremena da ga otpustim jer je bas brzo otisao ispod camca. Vecu ribu na sonaru nisam video a osecaj na stapu je bio da je som ogroman.

Sent from my SM-A415F using Tapatalk


Vladimir Jekic

Ne razumem da ti je toliko bio zategnut dril da toliki som nije počeo bar malo da izvlači... Biće da je loš položaj štapa bio ipak. Šteta za štap svakako

Panonski vuk

Nije to stap za bucku i taj nacin pecanja.kad je som direktno ispod tebe gde treba jaka kontra i sila dizanja na gore.ja za bucku uvek koristim jednodelni stap do 200m.sta ce ti stap 2.7 150gr tb za bucku??i onda dodjes u situaciju da izgubis ribu zivota zbog improvizacije.kod bucke toga nema jer sve je na blizu mora brza i jaka reakcija a pribor mora biti takav da sve to prati i izdrzi.sledeci put vise srece.

vukatrot

Pecas sa onim sto imas. Za ribu zivota si u pravu zato cu sada u svom arsenalu imati i stapove specijalno za bucku.

Sent from my SM-A415F using Tapatalk


Bozha

Cao drugari, da li neko zna gde se mogu kupiti klizna, olova preko 100g za bucku?

Nesto ovako:Stolica, il' cast - that is the question

DOXAT

Moj pokojni otac, oduvek se bavio ribolovom i lovom... bio je kao indijanac, snalazio se u prirodi kao po onim inostranim TV kanalima (iako imao 3 šatora, 2 čamca, itd. to nije ni nosio, umeo da napravi skloniste sebi i meni ili drugima, od prirodnih materijala pre odluju i sl. spavali smo ko zna gde i prosli mnoge nedace kad sam imao samo 7-10-12 god. - oluje, grmljavine, talase, noge u vodi, drvece pada okolo i sl.).

Nikada nije lovio na bucku, ali je lovio krupne šarane i krupne somove. Jos kao dete, secam se ode uvece, ujutru kad ustanem u kadi nađem 4-5 šarana od po 5-6kg uvek... a imao je somova po 15kg, 21kg i sl. a pricamo o Juznoj Moravi i Zapadnoj Moravi...doduse - nekada).

E sad, poenta priče je vezana za štapove! Nikada nije koristio lagan pribor i voleo tanke štapove...nekada su bili oni od stakloplastike, koje je on uvek specijalno, odmah po kupovini skraćivao, menjao provodnike kvalitetnijim i dodatno ojačavao... čak i kasnije, ad su se pojavili razni karbonci i sl, nikada im nije verovao...uvek je budžio nešto... većina njegovih štapova, koje imam su kratki neverovatno za današnje pojmove... bilo ih je po 1,2-1,5m ..kruti, debeli..mene uvek podsečali kao luk za strele... nema tu pipkanje, igranje, osetljiv vrh, jer je pretežno lovio po stenama i panjevima, nego jaka kontra i vuci na silu! znao je on pojam "zamaranje ribe", ali ga se plašio, jer se tada, riba povuče u zaklon, zamrsi i otkine najlon... pretežno borba na silu! E to je trebalo videti, noću u 3 sata, po lošem vremenu i jakoj vodi, kako skače po stenama koje izviruju u blizini, bez ikakve lampe, jer je upamtio položaj preko dana, a jednom sećam se čak i skače na stenu koja je 5-10cm ispod vode, čiji položaj je upamtio preko dana...

Bilo je tu i odvlačenja štapova u reku, vadjenja istih sutradan...raznih dogodovština, koje je danas teško doživeti, jer nema više takvih riba, a ni vremena za takve avanture...

Uglavnom, mislim da za bućku, treba "njegov tip štapa", kratak i izuzetno jak! Takođe, mašinicama je pridavao veliki značaj (tadašnje Finesse)... ležajevi i ručice istih, budžene, ojačavane...menjani ležajevi, vođice najlona... moralo je da izdrži ogromne sile... udice isto, mnogi se čudili čemu sve to... zato što je lovio samo krupne, kapitalne ribe...sitne nije ni pokušavao, jedino ako treba da nam na brzinu spremi nešto za klopu, na licu mesta!

djurkic ljubisa1

ne bih se složio u vezi toga da treba izuzetno jak štap za bućku.kratak da 210,180,..jer som na bućku,bar meni,je uzimao oprezno,ispipavajući mamac.ne kao na dubinsko pecanje,tras,tras...već oprezno.tako da štap treba da bude namenjen za bućku-jaka kičma sa osetljivim vrhom.imao sam olympusa defender 12lb 180cm jednodelni ..jak vrh.pa mi som udari i oseti tvrdo pa ode.vidim ga na sonaru kako se muva okolo ali ne uzima posle prvog pipanja.zato sam uzeo clonk tisera 210 ove godine gde je vrh osetljiv a kičma jaka. smiley033

sasabosko

Sto se dubinke tice, tras, tras ima kad udara tako, a opet zna se i na koje mamce. Opet, nista on drugacije ni njoj ne prilazi, ume da ostavi ako primeti nesto neprirodno u tome. Al uglavnom udarac zavisi od jacine vode, sto slabija i manja voda, postaje pipaviji,oprezniji. Tri puta sam kontrirao istog soma, koji je lepo povlacio, i prva dva puta ga nisam mogao zakaciti, a vracao se na mamac. Tek 3ci put sam ga zakacio, I kad je jurnuo, shvatio sam o kakvoj se ribi radi, i koliko je plahovit jer je uzimao u metar vode. Spade, al nekad i mekan vrh oseti, zakacio sam ga iz ruke jer sam drzao strunu u prstima, inace u drzacu ga zakacio ne bih. Mnogo puta cujem Som posten, ajao, samo se setim, a imao sam jos takvih situacija. Ima jos komso kod nas debelih riba, samo su redje i opreznije smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

pkv-pecaroš

Većinom bućkam iz ruke,jedino zbog leđa a i zbog toga što su klupe u Elanu jako nisko uzmem štap ponekada. Za tu namjenu sam skratio staru Germinu na dva metra. Držim štap u krilu i na rolni je donekle popušten dril. Olovo je gore težine 130 grama i kićanka od vunice ispod. Kad osjetim da uzima taman imam vremena da zategnem dril. Promaši se po neki ali ne pre često. Više ih gubim pecajući na ruku. Direktniji je kontakt pa izgubim strpljenje ako pipa te odvalim kontru...u prazno. No ne bi ribolov ni bio interesantan da je svaki udarac uspješan.

Bobiska

Kao i ti i ja kada buckam u glavnom, zapravo uvek iz ruke, jednostavno za mene je to ne ponovljivo iskustvo, taj kirektni kontakt sa ribom, na primer kada samo pipka mamac ili ga sasvim blago koci. Mozda gresim ali mislim da se to ne moze lepo videti na vrhu stapa. A da se covek tako sav iskrivi dok bucka to da ne pricamo  :lol: . Posto sada iz mog camca ne mogu da buckam ali kada mi se ukaze prilika isprobacu ovaj tvoj metod drzanja stapa u krilu i predpostavljam da strunu drzis uzmedju prstiju zbog bolje detekcije.

pkv-pecaroš

Držim strunu među prstima. Kada nakon 5-6 udaraca napravim pauzu od 20-ak sekundi tada pomičem lagano strunu 5-6 cm gore dolje. Kada ostetim pecanje uzmem štap u ruke i puštam mu vrh štapa na dolje zbog što manje otpora. Na taj način promašujem puno manje nego kada mi štap nije u krilu nego naslonjen na stranicu.

Sima Sipa

Pozdrav ljudi,da li vi šta znate o pomeranju datuma na 15.08 za početak bućkanja u rekreativnom ribolovu?

Bobiska

Prvi put cujem da se pomera datum, mada sam juce video dvojicu kako buckaju, prosli pored mene.

pkv-pecaroš

Za vikend bilo kod vas takmičenje u Apatinu mislim

Teme sličnog naslova (10)