Ribolov soma bućkom

Započeo dushann, 03 Januar 2009, 22:01:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dushann

Bućka- od davnina poznata naprava od drveta, sa kojom vešti alasi izlaze u svojim čamcima na Dunav, bacaju već pripremljene udice sa mamcima namenjenim samo "kralju riba" - somu. Počinju bućkanje, tako što bućkom udaraju po površini vode, proizvodeći tako specifičan zvuk koji iritira soma koji iznerviran "bućkanjem" snažno kreće prema mestu gde se bućka, tu ga čeka već pripremljen mamac na udici, koga halapljivo guta i... Somovi koji se na ovaj način ulove imaju po desetak i više kilograma. Prema nekim izvorima, postojbina ovog specifičnog načina ulova soma je na reci Don u Rusiji.U ovom specifičnom načinu ribarenja koristi se bućka, drvena ili metalna sa zaobljenim krajem. Alasi ravnomernim udaranjem po površini vode izazivaju neobičan zvuk koji soma pokreće iz dubine ka površini vode. Tu ih čekaju specijalno pripremljeni mamci kao što su rovci, gliste, pijavice, durdubaci i slično, da bi na kraju završili kao ulov u alaskim čamcima. Uz veštinu, znanje i malo sreće u ovom delu Dunava mogu se uloviti i kapitalni primerci soma teški i više od 50 kilograma.
Bućka je posebna drvena palica dužine 50 centimetara na čijem kraju je "pečurka" veličine petodinarca. Struna sa kićankom, olovom i udicom, na kojoj je najčešće crna glista, pijavica ili durdubak, spušta se u vodu. Lupanjem bućkom po površini vode som postaje agresivniji i halapljiviji.
- Kada som zagrize kontrirate povlačeći rukom udicu. Borba zna da bude energična, ponekad i duga, a zadovoljstvo je teško opisivo!


Pecate li na taj način soma i u koje doba godine i jeste li imali uspeha?!
Negde sam i čhuo da se plaća posebna dozvola za Bućkanje.
Paprikaš je gotov onda kad ga pojedem!!!

nesa69

Ja bio ranije na nekoliko vikenda u gostima u Tekiji i majstori me vodili na bućkanje. Inače su u pitanju profesionalci i plaćaju posebnu dozvolu za bućku. Rođeni su tamo pre brane i znaju teren u detalje što je po meni najvažnije, inače pecaju u paru (sem kad moraju da vode smetalo) levo ide štap, desno jedna ruka bućka druga cima najlon sa mamcem. Oni to i inače ne zovu pecanje nego idemo da radimo  :wink:
Bućka se najbolje u letnjim mesecima, jul i avgust ako se dobro sećam, recimo izlazak od svitanja do negde podneva, ja amater imao desetak somova od oet do deset kila, čamac pun somovine, mislim da je tu bilo debelo preko 120 kila (dva džaka velika najlonska). Pravi privredni ribolov ako mene pitaš, potebna kondicija. Inače, kada zagrize odvali ti ruku i ide jaka kontra i vuci gore što brže, kuka i čamac, kažu da oni preko 30 kila znaju da budu naporni  :smiley: U zamrzivačima (da ne veruješ koliko sandučara) sam video jednog od 64 kile.
Ne znam šta da ti kažem ali ne verujem da bih sam upecao bilo šta na taj način, dubine su neverovatne, preko 30 pa do ne znam mislim da je u kazanima i do 80 metara, dunav širok, pojma nemam gde bi pecao pošto, aj da opišem, pipne vodu šmekne nebo i spusti na recimo 16 dužina raširenih ruku  :wink: a nalazimo se recimo iznad potopljne kuće njegovog dede il j..i ga nekog ostrva što je bilo nasred dunava.
Ako imaš prilike obavezno probaj, posebno ako može neko da te bar jednom povede, ja toliko navatane ribe u životu nisam video.

dushann

Posle zabrane soma 2009 obavezno cu da probam, jako si mi inspirativno delovao pricom :takoje: :thumbup:
Cuo sam da ima i ta vrsta manifestacije - ,,Zlatna bućka Đerdapa" Ona se već četvrt veka organizuje u Tekiji, na Đerdapskom jezeru, nadomak srpsko-rumunske granice, od 14. do 16. avgusta a posebna je zbog lova soma pomoću bućke. Poslednjeg dana priprema se riblja čorba za koju alasi, kažu gosti, imaju najbolji recept.
Da bi se bućkalo, površina vode mora da bude mirna, da ne teče brzo, a takvi uslovi postoje na Đerdapskom jezeru, jer je Tekija 14 kilometara ispred hidroelektrane Đerdap.
Paprikaš je gotov onda kad ga pojedem!!!

retfala

Evo da se i ja prvi put uključim smiley033. Bućkam već više od deset godina  :clap2:,ali nisam nikada imao kapitalca, sve su bili ulovi do 6 kg.Cijelo vrijeme sam bućkao po našoj lokalnoj Dravi, a tek od prošle godine otisnuo sam se na buć u Dunav.Budući da imam Titela 94 s kabinom, nisam ni adekvatno opremljen za bućkanje. Ove godine sam se naoružao sa čiklom ( da se pohvalim - samogradnja) i Hondom 15 pa me očekujte na Dunavu gotovo svaki dan. Kad vidite nekog baju u zelenoj munji - taj sam :rlol:

nesa69

E pa obavezno idi da vidiš manifestaciju, inače po meni to nema veze sa ribljom čorbom (ne znam inače za takmičenje) nego to je čorba ili supa od soma pa kome na šta više liči. Inače vodila me ta dvojica koja su uzimala zlatnu bućku nemam pojma koliko puta, Zoran i Zoran.
Otprilike ti uslovi mada ni vetar ne smeta (bilo je i malih talasa) jedino što moraš da paziš kako ti stoji čamac u odnosu na tok, ima tu neka fora ali ne bih znao da ti kažem u čemu je stvar, nešto u vezi položaja mamca.
U Tekiji inače svi bućkaju, ne sećam se da sam video nekog da peca, sem van sezone za bućku, tada radi dubinka, uglavnom na smudja koliko se sećam. Pecaroše sam video jedino na lokaciji Hajdučke vodenice (ako se dobro sećam), i to kampere i odmah ispod brane pre Kladova. Meni je jedino krivo što mi rekli da ne nosim pecaljke da ne gubim vreme  :wink: pa nisam probao a nikako opet da se nameračim od posla.
Viđao sam i ovde bućkaroše na Dunavu, kod Pančeva i kod Dubovca ali nikad ne u paru i vidim neke grane na čamcu a bućka jedva udari desetak puta. Tamo njih dvojica ne prestaju da lupaju, bukvalno ti otpada glava.

dushann

U kojem je periodu-mesecu top vreme za soma na bućku tj kad naj bolje radi na taj način ribolova?
Paprikaš je gotov onda kad ga pojedem!!!

Damir

nikada nisam bućko
a vidim da ima različitih bućki mislim na donji dio ima ih ravni zaobljenih itd......kakva je razlika
Dunav  Dunav  Dunav Dunav Dunav Dunav

Panonski Mornar

Različite su zato što sveka proizvodi drugačiji zvuk , imam bućku ali nisam nikad bućko jel treba barem dan ako si malo vješt da naučiš , avidio sam da po najvećoj vrućini u pol ljeta bućkaju najviše i uvjet je da nema nimalo valova.
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

retfala

 Kod nas na Dravi i Dunavu se počinje bućkati već krajem 6-og mjeseca , a prustaje krajem 8-og.
Ja koristim ravnu bućku jer sam na nju naviknio. Za početnike je najbolja udubljena jer s njom najbrže 
savlada tehnika :clap2:
Kićo

kad sam vježbo bučkat bio sam sav mokar,pa odusto

voja

Dozvola ti treba za bucku,to je sigurno i mislim da je od prilike tri puta skuplja od ove nase smiley106.
Secam se da su pretprosle godine kod nas maltretirali jednog dekicu sto je bucko bez iste :embarassed:
zzzz.......daj meredov!!!

BOJANK

Citat: kico poslato 26 Januar 2009, 06:20:41
kad sam vježbo bučkat bio sam sav mokar,pa odusto
Slično se i meni dogodilo  :rlol:
Udario sam po vodi barem 300-400 puta, niti jednom nisam proizveo zvuk koji treba, a bio mokar ko miš i pun čamac vode  :takoje: ! Čak sam taj puta morao i prestati sa udaranjem po vodi jer je naišao jedan
čamac koji se zaustavio nedaleko od mene da čuju kako bučkam i da ne bude bruke, reko bolje prestati  smiley003!! Ali nakon toga ...
...nekad siv, a nekad žut...

Damir

Citat: voja poslato 27 Januar 2009, 21:44:58
Dozvola ti treba za bucku,to je sigurno i mislim da je od prilike tri puta skuplja od ove nase smiley106.
Secam se da su pretprosle godine kod nas maltretirali jednog dekicu sto je bucko bez iste :embarassed:
gdje to treba  dozvola za bućku
Dunav  Dunav  Dunav Dunav Dunav Dunav

voja

Kod nas u Grockoj 15 km nizvodno od Beograda
zzzz.......daj meredov!!!

pikeman

I kod nas je uvek trebala posebna dozvola za bućku.


Teme sličnog naslova (10)