Smudj na dubinku

Započeo dushann, 03 Jun 2009, 10:25:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

goja71

Teren je kamenit sa šljunkom i zabacujem oko 30-ak metara od obale. Voda srednje brza. Olovo od 60gr je malo. Nosi ga voda malo...

sasabosko

Pa vidis, od brzine vode ti zavisi na kojoj ce ti dubini biti keder, predvez bez obzira koliko dugacak, voda ce uvek malog kedera za smudja gurati u prav ugao s cvorom predveza. Tu sad zavisi na kojoj je dubini smudj, i kako postavljas stap, to ti je ugao odizanja. Na daljini 30m, s stapom postavljenim u 60stepeni, zavisno od dubine keder ti je 15-30cm od dna, al ti najbolje da experimentises s duzinama predveza od olova, jedan stap ovako, drugi onako, pa kad ti se javi, to je za taj dan. Sistem prost, paternoster s dve vrtilice, i uvek olabljen malo da ima stomak, ume smudj da oseti stap smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

goja71

Jel paternoster dve vrtilice, misliš na trostruku virblu ili je jedna klizna na glavnom najlonu?

pkv-pecaroš

Odi na jutube ili gugl i upiši pojam koji te zanima,izbacit će ti i snimak montaže i stvar rješena

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk


goja71

Video. Ima svašta. Najbolje na vodi probavati i to mu je. Pozdrav!

pkv-pecaroš

Upravo tako,vidiš od terena i rezultata koja ti opcija najbolje odgovara

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk


Panonski vuk

Zavisi kojeg kedera kacis.ako kacis pesa mnogo bolje mi se pokazao sistem kad je udica iznad olova sa predvezom oko 30cm taj predvez je klizni ne fixni i onda ga izdignem i podesim da je pes malo iznad dna da stalno radi i pokusava da dohvati dno posto je riba dna.a kod belog kedera je druga situacija kod njega mi je sistem sa olovom iznad kedera i dosta duzi predvez da on sto slobodnije radi i tezi ka povrsini.ovaj drugi sistem koristim i za parce sa duzim predvezom prirodnije leluja u vodi.

goja71

To mi je trebalo da pročitam. Znači, u svakom slučaju klizni sistem. U svakom slučaju probaću na vodi pa šta pogodi ribu to mu je. Hvala.

Mecka

Ako dodam i ja jedno iskustvo od pre neke nedelje. Kolega je peco dubinku sa sistemom kojeg obično koristi za bal tj. muvanje. Olovo 30 grama, štap brze akcije CD Orca i keder na dužem predvezu. To dopodne je jedini imo ulov u zbiru sedam kila, največi 3-4 kila. Da napomenem, da je taj dan tok Dunava prilično bijo brz i jak, puštena brana. Dubina oko 3-4 metara prelaz iz 12-14 metara. Želim, da kažem da je ok pustiti kedera da ima više manevarskog prostora.

SrdjanR99

Koliko sam izvukao iz prethodnih postova, generalno se koristi najlon umesto strune u statičnom ribolovu smuđa?
Koja bi bila optimalna debljina da ne razmišljam ni najmanje da može pući prilikom jake kontre, 0.30mm?

U prethodnih par pecanja sam imao 20+ udaraca bez realizacije, štap koji je korišćen je prilično tvrd Favorite Creed 50g, sa 40g olovom na kliznom sistemu. Ribu ili bih mašio na kontri ili bi pustila mamac nakon par povlačenja, retko kad bi dolazilo do nošenja mamca. Sa štapom je korišćena struna 0.12mm.

Onda iz frustracije na kraju namontiram sistem na feeder štap Rivercraft power feeder 160g sa najlonom 0.22m i ubrzo imam dva udarca i dva smuđa su napolju, 100% realizacija.
Uskoro sledi i treći udarac gde mi najlon puca pri kontri.

Nakon toga sam na isti štap namontirao mašinu sa strunom 0.12mm i opet sam samo mašio ili je riba puštala mamac.Znači izgleda da nije samo do tvrdog štapa koji je prvobitno korišćen.
Verovatno istegljivost najlona doprinosi tome da teže oseti otpor, dok sa strunom je druga priča. Sa najlonom je gutao petnaestak sekundi bez da je pustio dok nije savio štap u kiflu.

Sa strunom mi se dešava da na povlačenje dam kontru i osetim ribu na štapu sekund,dva i samo spadne... Ima li neko sličnog iskustva, za sledeće pecanje planiram da na rezervnu špulnu namotam deblji najlon pa da testiram, neka preporuka možda za konkretan najlon i debljinu?

Edit:
Zaboravio sam da pomenem možda znači, pecano je na filet i na Mustadove 515-ni udice veličine 1 ili 2.

NSBucov

Pecam na strunu bez problema, a na filet ga ne puštam da guta/nosi - kontra na prvu pošto filet spakuje u prvom grizu.
Bucov Bolen Asp

SrdjanR99

Možda i tu grešim, nijednom nisam na prvu kontrirao nego sam čekao da krene da savija štap ili da baš u kontinuitetu igra bez pauze, a dok dođe do toga obično ga pusti, štap čvrkne 3-4 puta i stane.

sasabosko

Mora stap s pi.kastim vrhom, navikne se na kanap, ali stap mora da otklanja gornjom trecinom. Mora da mu obezbedi da uzme, a da ubode iz sredine. Kad som zna da kilavi, i da kucka, da nemam oseca kad uzima, dok ne uzmem stap u ruku, sto ne bi mrljavi smudj  smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

Bobiska

0.30mm monofil je sasvim u redu za dubinac, mada moze i 0.25 nece nista da skodi, naprotiv. Samo taj Favorite Creed 50g nije bas za taj vid pecanja. Na tvom mestu bih koristio nesto sporiji (meksi) stap. Za taj vid ribolova mogu se koristiti i mnogo jeftiniji stapovi od spin stapova.

Ljuba

Citat: SrdjanR99 poslato 11 Jun 2024, 10:36:25Sa strunom mi se dešava da na povlačenje dam kontru i osetim ribu na štapu sekund,dva i samo spadne... Ima li neko sličnog iskustva, za sledeće pecanje planiram da na rezervnu špulnu namotam deblji najlon pa da testiram, neka preporuka možda za konkretan najlon i debljinu?

Možda bi pomoglo da spojiš već namotanu strunu i monofil dužine 2xdužina štapa.
Tako bi dobio istegljivost najlona u dužini od desetak metara bez da ga celog namotavaš na špulnu jer struna će možda sutra korisiti za nešto drugo.

Tako ja pecam šarana na Dunavu, struna je namotana na špulnu a onda je spajam sa 6-7 metara 0,50 monofila
jer ga provlačim kroz granje ili preko školji a struna to ne bi izdržala.

 

Teme sličnog naslova (10)