Smudj na dubinku

Započeo dushann, 03 Jun 2009, 10:25:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

БУЏА БАБУШКА

Да се и ја укључим  :cheesy: Учинило ми се ефектније у пракси да ми је кедер значајно одигнут од дна, бар пола метра. Међутим, нисам задовољан процентом реализације контри. Предвез са удицом остављам да буде што дужи а да је могуће да се далеко забаци, значи 50 до 70 цм, али је тако постављен да не може да се спусти на мање од 50ак цм од дна. Да ли код вас удаљеност кедера од дна игра улогу? Кад год ми је кедер имао могућност да се приближи дну ударци су изостајали  :shocked:
Поздрав за Сркија :)

munja

U zavisnosti od vrste kedera babuška će sigurno vući na dno a kaugler bezi gore jer mu nije stanište u dnu nego u višim slojevima vode. Po mom skromnom mišljenju ovaj sistem gde je udica ispod olova je idealno za kauglera-belog kedera dok babuška i slični mamci izdignuti bar 50-60 cm da kad se obori ugao u odnosu na obalu i samim tim babuška stalno hoce u dno al nema mogućnost jer je izdignuta taman toliko da stalno *radi*

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka


sasabosko

Odatle i moj sistem,kompromis kojim je moguce odici kedera od dna do duzine stapa kojim pecamo, predvez do osnovnog najlona koji prolazi kroz cevcicu se ostavlja do duzine cevcice,prevez sa olovom moze i 3m,plovak je samo indikator trzaja,ne mrsi se,keder moze po zelji.Prevashodno je napravljen za soma malo grublji, pa onda modifikovan za smudja nezniji,ustvari moze za sve grablljivice.Vezujuci jednu vrtilicu na zglobu cevcice,pa onda predvez sa olovom,dobijamo i rotaciju oko njegove ose :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

БУЏА БАБУШКА

Муњо, а како знаш да бабушка бежи на доле а кауглер на доле?

Spojene poruke: 24 Oktobar 2017, 22:15:13

Исправка . . . кауглер на горе?
Поздрав за Сркија :)

munja

Kazu ljudi ,ja imam nisam verovao pa sam ronio i uverio se :) ;) :)

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka


БУЏА БАБУШКА

Значи надимак Муња није без разлога  :thumbup:
Поздрав за Сркија :)

sasabosko

Nazalost nije tako,pogotovu kaugler zakacen za ledja ili rep u recnoj struji se specificno ponasa,udica ga okrene naopako,stomak mu je ka gore,a pliva u svim mogucim pravcima,ili lezi naopacke.Babuska ne juri ka dole,nego bezi od montaze pravoliniski,uopste ne pokusava da legne na dno :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

munja

Ili da veruješ u to da vecina riba imaju svoj "sloj" gde se kreću u vodi ili da kupiš ronilačko odelo kao ja i da se uveris :)

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka


БУЏА БАБУШКА

О томе се ради  :wink: Нажалост, оно што се често понавља, на крају постаје "истина". Чини ми се да су нека "ад хок" знања уствари само нагађања којих се држимо ко пијан плота, а уопште не мора да значи да су истинита. Да ли уопште постоје релевантна научна (ихтиолошка) истраживања о навикама риба дунавског слива, о миграцијама, начину исхране, размножавања, уопште о понашању одређене популације риба?
Поздрав за Сркија :)

mihabg

Citat: sasabosko poslato 24 Oktobar 2017, 22:31:27
Nazalost nije tako,pogotovu kaugler zakacen za ledja ili rep u recnoj struji se specificno ponasa,udica ga okrene naopako,stomak mu je ka gore,a pliva u svim mogucim pravcima,ili lezi naopacke.Babuska ne juri ka dole,nego bezi od montaze pravoliniski,uopste ne pokusava da legne na dno :takoje:
Pa druze, u tome i jeste fora...ne da mu tok da padne, okrece ga  i bori se da izroni,  a time je idealan mamac... Nesto kao povredjen keder !
U prirodi ti prvi i stradaju od grabljivica.
Mnogo je losija prezentacija kad ga zakacis za usta , gde se profilise sa tokom i umiri... a onda zna i da legne.
Drugo je kad muvas , onda ti stvaras akciju. Uostalom baci u plicak i posmatraj prezentacije i rad.
Pogotovo je ucinkovito kad treba da podvuces ispod necega (granje nad vodom, u vodi, camac, slep u plicaku itd..)

Anker

Ziv keder se iskljucivo kaci blize repu jer mu je taj deo najzilaviji I najmanje ga povredjuje, a najduze mrda.
Kada ugine, a nemate dovljno rezervnih u zimskom periodu, moze se kaciti kao za muvanje.
Babusku smudj retko uzima, nju voli stuka ili ponekad som. Ona se kaci ispd ledjnog peraja.
Ziva ribica se kaci za usta samo ako joj je ime pesh, najbolji mamac za smudja.
Kod 90% upecanih smudjeva poslednjih 10god u zelucu je bio pesh


mihabg

Ni pes ne mora da se kaci za usta , naprotiv ... Recimo tu sam totalno drugacijeg shvatanja od vecine kolega. Po meni, bolje luduje kad ga kacis plitko za kozu oko ledjnog, i to  na sistemu gde je malo iznad olova i  pokusava da uhvati dno ...bezuspesno. Iz mojih proba u jacem toku, zna da se umiri kacenjem na/za usta ...t.j. da se prepusti. Promenom kacenja, mnogo sam bolje prolazio na istom mestu sa dva stapa (jedan 'vako, jedan onako)
Dalje, babuska se kaci onako kako zelis da se krece a za to opet postoji objasnjenje  (malo iza ledjnog- stremi iskljucivo na dole, ispred ledjnog moze da se zadrzava u  visini pocetka predveza na sporijem toku, ili kad pecas ispod povrsine dubinjaka) .
Takodje, kad nece nista da ti uzme ...probaj sitnu babusku da vidis kako "nece" smudj. Onda file od babuske isto lepo radi...
Pre par godina bilo je dana leti gde je samo tu sitnu uzimao na kamenu kod mene. Sve ostalo je ignorisao...
Tako da, ko peca dubinski isto ima puno toga da isproba cak i za jedno pecanje ako hoce i sa istim mamcem. A ako je "zvonce" varijanta ribolovca i dosao je da odmara, onda to sve nije ni bitno...Moze kako hoce, sve mu je dozvoljeno!

madjionicar

Pozdrav Vukovi, malo i ja da se uključim u temu. pre 4-5 god. nije se mogao uloviti beli keder nikako. Po 3 mrezice sam kačio na keju kod kartonare na dunavu da bih ulovi 2-3 kedera. Tada sam presao na pecanje smudja na babušku, kojih je bilo ispod pančevca za 5-6 dindzi. Sto na filet sto na zivog kedera po izlasku sam dobijao i 5-6 smudjevam tako da babuska ume da bude odlican mamac za smukija. Ove godine u julu sam na mrtvog paša dobio smudja od 2,5 kg na Savi. Naravno nisam imao kedere pa sam uspeo ulviti 2-3 pesa. Kada je gladan jede sve.

marina1983

Zgaženi keder na udici  zna da da ribu kada ništa drugo neće  :takoje:

joe70

Filet kedera sa podizačem od stiropora i nema omaške.

Teme sličnog naslova (10)