Ribolov cipla

Započeo Kićo, 08 Januar 2009, 00:24:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Kićo

Ima ga svuda uz obalu u dubinama do10m.Da bi ga se ulovilo treba bit jako oprezan jer na svaki nagli pokret bježi.Može se lovit na štap ili na tunju,svejedno bio dan ili bila noć,na kruh,crijeva srdele,pastele i tosve od proljeća do jeseni.

Dejaan

Ima ih nekoliko vrsta: plutas,batas,balavac,putnik... Najbolja jeska za njih su creva od sveze srdele,pasta pomesana sa crevima[kada se peca "u propadanju"] a kora hleba kada se peca povrsinski.Lovi se preko dana,sem putnika koji  moze da se lovi i nocu a po meni je i najinteresantniji jer sam hvatao komade i od 0.7kg.
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Hauba

Dok sam bio klinac, to mi je bila riba numero 1 na moru.
Sardela i njezina creva su najbolji mamac, ili pasta od sardele i kruha.
Lovio sam ih na stek, tanak najlon, mali plovak i sitna udica.
Najvise je bilo cipla "zlatca". To su sitniji komadi, oko 30 dkg do pola kile.
A kad su dosle Bozige i Vulpine, e tad je bilo dosta puta i cepanja.
To su bile ribe oko kilo do kilo i po.

Bigash

Nadjes kanalizaciju i eto cipala kolko pozelis , sve lepi krupni  :lol:

Hauba

Da, to je istina. Cipli su pravi govnari, ali tamo pecati je kretenizam, bar ako mislis posle da jedes ribu.

Bigash

Ja u Kotoru gledao, ubise ih u nekoj govnari, i sve poneli  :help:

E sad hoce li oni to jesti ili neko drugi  :huh:

Dejaan

A ko li jede svinje posto svi znamo sa cime se one hrane! :rlol: :rlol: :rlol:
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

mamijo

1 plovak - nebitno kakav, kuglica olova da ne potopi plovak, 1 mala udica velicine 16, kuuugla pastele hleba na olovu!, tachkica pastele hleba od 2 milimetra i manja na saaamom vrhu udice. Dubina oko 30cm maximale se namesti. Zabacis sve to kopmplet sa nekog mola/pristanista. Mirno vreme - bonaca je obavezna. Doba dana manje bitno.... Na onu kuglu na olovu skupi se jato tijeh ciplica, a koncentrisano se gleda u onu tachkicu pastele na vrshu udice .... cim tachkica nestane sa vidika, oma laganini kontrica ....  smiley001 :thumbup: :takoje: ulovis ih kolko oces .................
Hate to say I told you so. I do believe I told you so.

Kićo


na kanalu

na plazi JAZ kod budve,na samom kraju plaze ima reka koja se uliva u more i puna je cipola,godinama leti kad sam na odmoru tamo sam ga pecao,a postoji i ekipa ljudi iz cele srbije koja svake godine dolazi tamo da ga peca.tamo se peca na vrlo osetljiv pribor-predvez 0,10-0,12;udice 14-16;plovak o,5-1g i jedino se peca na testo i redje hleb.primama obavezna.najvise se pecaju komadi od 200-400g,mada cesto nalete i komadi od preko kilo i tada,zbog osetljivog pribora,nastaje teska borba posto je izuzetno borben u toj reci,svi se slazu da je jedna od najborbenijih koju su pecali u zivotu.cesto dolazi do pucanja opreme,cak i do loma vrha stapa,najveci koji je uhvacen je 2.200,a moj najveci je 1.100.najvise ima ovoga,mi ga zovemo zlatar,sa zlatnom tackom na skrgama.celo pecanje podseca na lov skobalja na drini i mnogi koji ga pecaju dolaze tamo da pecaju cipola i istovremeno letuju na moru,jednostavno,cim prestane da radi,iza tebe je plaza,kafici i more,ostavis stapove i osvezis se.idem tamo svako leto i super je.inace,pecao sam i cipola u marini u kotoru,i kad sam ga otvorio,takav smrad nisam u zivotu osetio-vise ga ne pecam tamo.ovaj iz reke je izuzetno cist i res ispecen mnogo ukusan,sto veci to bolje.ovo mesto preporucujem svakom pecarosu,brzo se udje u stos-"zarazis" se.
veni,vidi,vici

PIKEeca

Jedan čudan mamac za cipla, ali pali provjereno! Kockice pečene piletine! Prvi ulov nije bio slučajan već smo se tako fino nalovili. Probali iz sprdnje a završilo kao vrhunski ribolov.

kockar

Hvatao sam ga dosta na plovak,na hleb i crve iz mulja(lokalci to zovu gliste),na uscu Bojane i u Herceg Novom.
Obozava bocatu vodu i ulive kanalizacija i luke....
Najveceg sam uhvatio na pace 5-icu.Uzeo je regularno,ustima!Pre toga je dva puta dopratio varalicu.Bio je oko 800 gr.
Gledao sam nekoliko simaka ciljnog lova na varalicu.Mepps cak ima i poseban model za njega.Alko se dobro secam Mepps Mullet.
Ekstra borac!!!
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzabe ti sto si bolestan!

orka

cipal,neverovatno podseca na skobalja, oblik tela,usta, nacin ponasanja i uzimanja mamca,slicna borbenost,glava,oci... tako da je pribor za skobalja, apsolutno dobar i za cipla. prava mala ruzica hleba je mnogo bolja opcija za cipla, i radije je uzima od kuglice hleba-testa, kao i sam skobalj naravno, ali je znatno teze pecati na ruzu hleba, nego na kuglu, ali onaj ko zna, vise ce cipli upecati, nego onaj na  kuglicu. odlican mamac za krupnog cipla je parce usoljene i malo osusene-zbog cvrstoce, srdele. uglavnom se peca sa mola pri dubini od bar 5-6 m. potrebno je naravno pre pecanja brumati-hraniti zgnjecenim srdelama. kada dodju krupni dubinski cipli, a to su od 600-700g do 2kg prosto kidaju bacene srdele kao pirane, gledao u bistroj vodi. kolicinu od 2-3kg bacenih srdela rasture i pojedu neverovatno brzo, a zatim odu. ali ima se sasvim dovoljno vremena za hvatanje 3-4 do 7-8 bas krupnih dubinskih cipli. na te bacene srdele cesto dolaze i druge ribe, cesto nimalo sitne, pa je samim tim pecanje jos zanimljivije. jedini problem su srdele, kojih je za ovakvo pecanje potrebna solidna kolicina, ali se svakako isplati.

ULJEZ

samo se vi hvalite kada ga upecate onda se javite i obavezna slika
pa da vas vidim
ono što trijezan misli pijan kaže

Panonski Mornar

krajem ljeta samo ga trebaš intezivno hranit starim kruhom i koliko hoćeš   :takoje:
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević