Ribolov cipla

Započeo Kićo, 08 Januar 2009, 00:24:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

VooDoo_Chile

Na skorašnjem letovanju sam uspešno hvatao krupnog cipla u luci fiksiranim veglerom na 2m dubine na filet sardele.
Dakle, fiksni sistem kao za babušku u plitkom sa svega pola grama opterećenja ispred predveza. 10-ka udica na 0.14 i plovak maksimalno potopljen zbog veoma delikatnog uzimanja mamca. Potapanje najlona i sve ostalo kao kod klasičnog babuškarenja na meč.
Evo slike jednog kilaša.

policraticus

jesi li za predvez koristi mono ili fc ?
Neko peca da bi uhvatio ribu, a neko jer to voli !!!

VooDoo_Chile


zoranb

Citat: VooDoo_Chile poslato 26 Jul 2011, 12:31:26
Na skorašnjem letovanju sam uspešno hvatao krupnog cipla ....
Bravo @VooDoo_Chile majstore! :tongue: Gde si to bio na letovanju, ako nije tajna?  :smiley: 
Ja sam se u Dobroti kod Kotora mučio danima da nešto upecam, ali ništa osim šparića od najviše petnaestak centimetara. Pecali su neki na dubinku, neki išli u podvodni ribolov sa onom puškom, ali ribe jok! Orada od oko 25 cm je bila jedini ulov koji sam video za 15 dana. Izgleda da su tamo ribe istrebljene. Još po malo ribari izvuku sa mrežama, ali i oni kažu da ribe ima samo u tragovima.
Ko kaže da idemo unazad? Mi to samo hvatamo zalet!

VooDoo_Chile

Od Crne Gore nema ni crnje ni gore! Ni za kupanje, ni za pecanje.
Ja sam bio u Sartiju, Halkidiki.

Dex

U Kotoru ima cipola i na ljepšim mjestima đe je voda čista i nema kanalizacije, i tu su zlatani baš lijepi za pojestimogu vam reći.

policraticus

Ja moram da priznam da su mi bokokotorske ribe izuzetno ukusne... Pogotovo ako su iz samog Kotora ;-) Jednom sam čak naleteo i na jednu opasnu štuku... uffff... nisam bio oprezan i ostavila mi je ožiljak do kraja života :-(
Neko peca da bi uhvatio ribu, a neko jer to voli !!!

zoranb

Citat: Dex poslato 27 Novembar 2011, 00:08:43
U Kotoru ima cipola i na ljepšim mjestima đe je voda čista i nema kanalizacije, i tu su zlatani baš lijepi za pojestimogu vam reći.
@Dex, pokazaćeš mi dogodine gde i kako da ih na'vatam :-)
Ko kaže da idemo unazad? Mi to samo hvatamo zalet!

Dex

Važi, samo da znaš nije ih baš lako prevariti, nekad jedu kao ludi a nekad jedva prevarim 3-4 kom.

zoranb

Letos sam kupio u Kotoru kod Ela marketa 3kg cipola. Bili su mi ukusniji od brancina (ili je to zato što su bili sa roštilja , a brancini nisu  :smiley: ). Ali gušt je UPECATI !
Ko kaže da idemo unazad? Mi to samo hvatamo zalet!

x-files

Odrastao sam u Crnoj Gori, u Baru, i dugo sam lovio i gledao kako se love ciplovi (lokalni naziv "Skakavica").

Pre svega treba znati da se cipl nalazi ili na POVRŠINI ili na DNU. Pre 25 godina, cipal se lovio na 2 načina, a 3. način je bio tek uvezen, verovatno iz Hrvatske:

1. Sistem "plovak-olovo-udica1-udica2".

Sistem je sličan sistemima kojima se lovi bela riba gdegod u Srbiji, na rekama. Osnovna razlika je u tome što udica treba da bude odvojena od dna, otprilike 10cm, dok se na rekama često pušta da mamac padne na dno. Takođe, neretko se stavljaju po dve udice.

Lovio se najčešće na običan hleb (spljoštena kuglica ili samo rastresit komad), tako da pokrije CELU udicu.

Cipl je VELEMAJSTOR da skine upresovani hleb sa udice, a da se sam ne upeca. Ipak, čuo sam i priče, uglavnom iz Hrvatske, da ovo nije tačno i da se cipl lovi vrlo lako. E sad, s obzirom da ja ZNAM o čemu pričam, dolazim do zaključka da postoje različite vrste ciplova koje se shodno tome i love teže ili lakše.

Važna stvar je i napraviti prihranu/primamu, pa povremeno hraniti mesto, jer će se cipl rado premestiti 10 metara levo kod komšije, ako oseti da je tamo bolja gozba.

2. Sistem "Grabuljanje".

Beše to neko davno vreme. Jak štap, kao za soma, trokraka udica (lokalno "trokuka"), napravljena od parangala - varenjem, jer nije bilo tako velikih u prodaji, sa dodatno raširenim kracima, saliveno olovo uz stablo trokrake.

Zabaci se po 60-70-80-100 metara u jato koje se vidi, i čim trokraka padne na površinu, izuzetno snažnim kontrama, sa strane tela (drška je ispod miške) traži se cipl. Tada nije bilo kanapa, pa su najloni za ovo bili baš, baš jaki.

Ovo je najefikasnija i najracionalnija tehnika za lov cipla. Naravno, ovo je srećom zabranjeno.

Doajeni ovog "sporta" dobiše i doživotne nadimke, kao na primer "Drago Trokuka".

3. Sistem "Jež".

Prva dva sistema su uveliko dobijala svoje pristalice i lokalnu formu, kada se niotkuda pojavio neki nepoznat lik, nije iz grada, koji je u lovu cipla nadmašio sve ostale.

Kao deca, gledali smo ga kako zabaci 10-15 metara od obale, na površinu, nekakav veći komad hleba umotan u gole udice, i samo vadi ciplove?! I to lovi stalno 10, 20, 30 komada! Da nam je neko rekao da se ovako može uloviti cipl, ne bismo verovali. Čuj, na GOLU udicu?! Ha, Ha :)

Prodao nam je foru.

Poenta je u sledećem. Treba imati predvez od 10-15 udica, koje su vezane na osnovnom najlonu (ne sa strana, kao pojedninačni predvezi), na rastojanju od jedno 4cm. Poslednja udica u nizu treba da bude malo veća, ... videćete kasnije zbog čega.

Odlomi se komad hleba (korica+sredina), veličine kutije cigareta. Taj hleb se uzdužno presavije na polovinu, tako da obe sredine bude napolju, a korice ostane unutra. Korica je dobra zbog "armature", tj, učvršćenja, to joj je jedina pametna funkcija.

Deo najlona na kome NISU udice (dakle, 10 cm pre predveza) se prosto provuče kroz presavijeni deo hleba (preciznije rečeno samo se uklješti tim polutkama), a zatim se krene sa motanjem udica oko sredine, kao spirala. Udice ne moraju da se skrivaju, mogu slobodno da štrče. Kako ispadne nakon namotavanja. Poslednja udica (ona koja je veća) treba da se lepo i duboko zabode u na kraju i tako drži presavijeni hleb zaheftan, da ne krene da se sistem odmotava i mrsi. To joj je uloga.

Ciplovi (puno njih) se skupljaju oko hleba, i halapljivo sisaju i skupljaju parčiće hleba koji se tope. Takmiče se ko će se više najesti. Postaju neoprezni i usisaju i udicu.

KADA KONTRA?

Cipl se najčešće neće uloviti sam od sebe, kao šaran, tj, neće odvući taj namtaj hleba u dubinu. Kontru treba udariti kada vidite da je neki od ciplova neprirodno "odskočio" u vazduh. To znači da se za trenutak zakačio, a vi treba da mu pomognete da se još lepše zakači. Sram Vas bilo! Ako ne udarite kontru, nema ništa od ulova. Kontra ne mora da bude prejaka, nije to smuđ.

OTEŽANJE SISTEMA. Sama težina hleba (pogovoto nakon prvog zabačaja, kada je hleb natopljen) je dovoljna da se zabaci dosta daleko. Tada je dovoljan i običan plovak iznad sistema, da ga drži na površini. Vaser kugla omogućava još dalje zabačaje. Ovo je jasno. Međutim, već nakon trećeg-četvrtog izvčačenja sistema, treba menjati hleb, jer nije više "to to".

ŠTAP. Po meni, idealan je neki malo duži, od 3,5-4,5m. Ja ću ove godine poneti svoj trodelni od 3m. Meštani često koriste teleskopske. Dužina je bitna zbog brže kontre i lakšeg usmeravanja ulovljenog cipla, jer se zabacuje i vadi između usidrenih čamaca, pa možete zamisliti kako se lako cipl zamrsi u kanape kod bova.

PREDVEZI. Treba imati par rezervnih, jer nije lako razmrsiti sistem nakon ulova. Predveze je moguće kupiti u lokalnim prodavnicama, ali ih je bolje napraviti samostalno, s kvalitetnijim udicama, recimo Gamakatsu su tamo cenjene, a nema ih baš u ponudi.

Šta reći... ako vam žena/devojka dopusti da "smrdite na ribu" u ranim predvečernji satima, a došli ste na more da se kupate - eto zabave za Vas! Kako reći ženi da više volite ribolov od čvarenja u podne? Nikako.

raki

Svaka cast na odlicnom objasnjenju

x-files

Hvala raki :) Drago mi je da ti se svideo tekst!

raki

22. jula idem na dve nedelje u Gcku, pa cu da probam tu tvoju varijantu broj 3 (uz moje uobicajene druge metode)

zoranb

Svaka čast @x-files na uloženom trudu i detaljnom uputstvu. Prvi sistem mi prošle godine nije vredeo, a pošto nisam nikada pecao na ježa, probaću ove godine. Opet u Dobroti :wink: :thumbup:
Ko kaže da idemo unazad? Mi to samo hvatamo zalet!