Sve o pecanju match tehnikom

Započeo Radza, 03 Januar 2009, 20:36:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Još malo o...

Kada se pomene meč ribolov, to asocira na pecanje na velikim daljinama, neretko na 60-70 pa i više metara. Koristili smo klizeće vegler montaže, pogotovo ako je dubina vode velika. Ipak, postoje tereni gde je upotreba klizećih veglera neadekvatna.

Prilikom zabacivanja, klizeći vegler se nalazi neposredno iznad olova. Po padu u vodu, olovo počinje da tone, dok vegler stoji na površini. Opterećenje koje tone vuče najlon koji prolazi kroz karabinjer, na koji je zakačen vegler. Vegler se približava obali, i što je dubina na kojoj lovimo veća, to će približavanje veglera biti izraženije. Dešava se da vegler zabacujete uz trsku (ili granje) na susednoj obali. Po pravilu, kad mamac zabacite na pola metra-metar od trske, udarac sledi skoro momentalno. Proporcionalno udaljenosti od trske, udarci postaju sve ređi, tako da vegler na 1,5- 2m od trske stoji nepomičan. Uspemo li da zabacimo preciznije, udarci se nižu u seriji. Ako vegler zabacimo na oko 0,5m od trske (najlon zakačiti za plastični jezičak na špulni i svaki put zabaciti na istu daljinu), olovo počinje da tone izvlačeći najlon, a vegler se približava našoj obali tj. udaljuje od toliko nam drage trske. Još ako je dubina uz trsku malo veća, recimo oko 1,5-2m, olovo će morati da izvuče baš toliko najlona pre nego se plovak ispravi, uz približavanje veglera od barem 0,7-1m. U toj zoni su udarci daleko ređi nego uz trsku. Spas leži u fi ksnoj montaži veglera. Generalno gledano, na skoro svim terenima ne dubljim od 3m - dužina meč štapova je minimum 3,9m - lov fi ksiranim plovkom ne predstavlja problem. Upotrebom dužeg meča (4,5m) možemo loviti i na 4m dubine, pa je upotreba fi ksnog veglera opravdana.

Fiksni vegler možete montirati dvojako. Najlon se može provući kroz rupicu na donjem delu veglera, ali ovo ima nekih nedostataka. Naime, ako želite da promenite vegler, mora se demontirati čitav sistem. Biće i problema prilikom transporta, jer će plovak biti izložen oštećenjima. Mnogo praktičniji način montaže je upotreba adaptera sa karabinjerom, pomoću koga za par sekundi možete zameniti vegler. Adapter se vidi na slici 1.

Sastoji se iz plastičnog valjka sa čije donje strane je provučena cevčica, na koju se navlače silikonski bužiri koji adapter fi ksiraju za najlon. Na gornjem delu se nalazi karabinjer za koji kačimo vegler. Vegler fi ksiramo tako što kroz oba silikonska bužira provlačimo najlon. Ako lovite na dubini do 2-3m, a adapter je na kraju sistema, odmah do olova, ne vucite ga tri metra po najlonu, već ga skinite i montirajte na željenu dubinu.. Ako zabacujete daleko, najlon između dva bužira dvaput obmotati oko bužira na plastičnom telu adaptera, kako bi dubina ostala nepromenjena. Ovaj bužir na telu adaptera, oko koga smo najlon dva puta obmotali, služi kao amortizer, pošto se kod upotrebe teških veglera najlon izlaže velikom naporu. Montaža odlično štiti najlon, vegler se ne mrsi, što kao posledicu ima savršeno funkcionisanje sistema.

Fiksni vegler se može montirati na još jedan način. Umesto adaptera, mogu da posluže i olovne kuglice, neposredno ispred i iza veglera. Ovo često koriste engleski ribolovci. Na osnovni najlon, bliže udici, staviti dve olovne kuglice. Iza njih, ka štapu, ide klizeći karabinjer na koji kačimo vegler a zatim montiramo još jednu olovnu kuglicu (slika 2). Ipak, ovakva montaža je primerena kraćim distancama uz plovak manje nosivosti. Prednost je što riba ne oseća skoro nikakav otpor pri uzimanju mamca, jer je deo opterećenja uz vegler, a ostatak pravilno raspoređen po najlonu. Mana mu je teško otpetljavanje kod eventualnog mršenja. To donekle možemo anulirati korišćenjem valjkastog (stick) olova ispod veglera.


Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 25, mart 2011.
Preuzeto sa: sportskiribolov.co.rs


srdjan812

Kao Bukvar, svaka cast na tekstu pikeman.. Zao mi je samo sto sam prije par godina dosta zagrizao za match ribolov, pored bolo i feedera, cak mi postaje vremenom omiljena tehnika.. Na moju veliku zalost i mozda i nekih ovde sve je manje friskih tekstova, iskustava i inace ribolovaca koji pecaju vagglerima, puno ih prelazi na feeder i sve se vise zapostavlja ova prelijepa tehnika..

pexon

 Zašto komplikovati sebi život fiksnim vaglerom, ako postoji mogućnost pecanja fiksnim plovkom gde je dubina na kojoj se peca manja od dužine štapa?  :huh:

jamal

Ako se peca na dubinama vecim od od metar ipo ili dva uvek se peca slajderom odnosno kliznim veglerom.Jer nemoguce je zabaciti vegler na iole vecu daljinu bez obzira koja vam je duzina stapa.Jednostavno veliki rep koji je u ovom slucaju deo ispod plovka je predug i pravice velki otpor i cesto se mrsiti.
Drugo zamislite ako hocete da zamahnete jako gde ce vam biti najlon od ispod veglera iza vas.Znaci negde na zemlji ili ko zna na cemu.
Razlika izmedju kliznog i fixnog veglera je u tome sto klizni vegler(slajder) mora da ima na sebi ugradjeno otezanje.
U suprotnom nece da leti lepo pri zabacaju i hoce da sklizne niz najlon prouzrokujuci mrsenja i kratke zabacaje.

Da naglasim svima da ne bi imali probleme kad pokusavaju da pecaju veglerom.

Zapamtite ovo dobro jer je najbitnija stavka kod ovakvog pecanja.

GLAVNO I OSNOVNO PRAVILO ZA VEGLER JE DA SE NIKAD NE OTEZAVA OD POLOVINE NAVISE.

U prevodu nikad ne stavljate sacmu na sistemu od plovka pa do polovine sistema.
Stavlja se na vegler kako se on i otezava jer je to otezanje koje doprinosi dalekim i preciznim zabacajima.
Nekog pisanog pravila nema ali bi uglavnom trebao da nosi veci deo tereta od samog sistema.
Ako stajacica na kojoj pecate ima podvodne struje ili se je vetar krece onda se stavlja malo vise otezanja na samom sistemu sa sidrom.Olovom koje ce da lezi na dno i drzi sistem u mestu.

Pecanje veglerom je uzivanje ali one koji bas udju dublje u tematiku.Kompleksno je i zahtevno pogotovo kad se peca daleko i kad je vetrovito.


A Pexon kad pecas na vetru ili vodi koja se krece iole daleko obican plovcak na stajacici nece da stoji u mestu.Da bi hvatao na stajacicama osnovno je da je mamac nepokretan jer u suprotnom ribi ce uvek izgledati sumnjivo i neprirodno.
Kod veglera je najlon pod vodom i tvoj stap je pod vodom tako da je kontakt izmedju tebe i ribe trenutan posle svakog udarca i kontre,Kod pecanje obicnim plovcima vetar pravi stomak ,voda koja ima strujanja i dr.

Pcao sam jednom na Vlasinkom jezeru mec stapom na nekih 40 metra .
Neki moji ortaci su dosli kasnije i poceli sa mnom da pecaju nisi mogli da kontrolisu plovke zbog vetra i strujanja.
Dok sam ja hvatao oni su samo gledali u fuzdali bolonjezima kao da se macuju.Na kraju su seli u camac i prisli na deset metra gde hranim prackom i pecam i opet nisu uspevali da drze plovak u mestu kao sto sam mogao to ja.
Ima puno tu fazona kako se i baca preko kog ramena u zavisnosti skoje strane vetar duva,kakva se olova koriste za otezavanje veglera  i jos puno detalja koji su bitni za ovakvo pecanje.
Kad budem imao vremena napisacu jedan ozbiljniji text i o veglerima i slajderima posto u onom gore textu ima puno stvari koje nisu recene .
Na tome sam doktorirao...xaxaxa  :lol: :lol: :lol:


Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

laki22

ja ne vidim plovak na 20m a ne na 40  :tongue: ali si potpuno u pravu da je tehnika zahtevna i treba mnogo truda i prakse a i znanja da se savlada iole toliko da bi davala neke rezultate.

Isa

Nisam najbolje razumeo, ovo od polovine. To za fiksni ili klizni sistem pises?

jamal

Vazi za oba.
Znaci pre nego stavis otezanje na plovak isplombiras dubinu.To mora uvek da se radi kako bi znao tacnu dubinu.Pa kad znas tacnu dubinu izmeris polovinu sistema i onda ne mora bas na plovini mozda koji centimetar nize stavljas prvo i najvece otezanje pa na dalje sve manja i manja.Moze i sva ista da budu ali recimo prvo tri sacme pa dve pa jednu itd itd .Pa u zavisnosti hoces li da pecas vise na dnu manje ,na drop stavlja se manje ili vise olovo na sistemu odnosno plovku .U suprotnom svaki zabacaj ce zavrsiti sa mrsenjem.

Ima puno caka koje su jako bitne .U suprotnom ces se samo nervirarati i neces da imas uspeh kao kad se koristi kao sto treba.
Postoje i drifteri  pored veglera i slajdera zaboravih da gore pomenem .Svaki ima svoju namenu.Nego da ne komplikujem mnogo ovako kad svrljam nije bas razumljivo mora sve da se objasni da bi se shvatilo.

Al kad se uzme mec u ruke i pracka zna da bude ubitacna metoda . Cak ni fider ne moze  da mu parira pogotovo u letnjim mesecima.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

vradojicic

Strasna tehnika za koju ja nikad nisam imao dobrog ucitelja pored sebe. Meni bi za prolece zavrsila mnogo stvari na jezeru Paljuvi gde ima krupne babuske i lepog sarana a dubina je ujednacena, do neka 2m, malo vise. Ali iako sam imao meceve od 4.5m, imam i vaglere, nikad nisam dublje zagrizao. Valjda u nedostatku vremena.
Feeder resava slicne situacije ali osecaji u vadjenju ribe su neuporedivi,u korist meca.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

srdjan812

Vataj se Saleta Radovanovica i handmade vagglera i trenirajte

vradojicic

Sa Sasom ja i idem na pecanje... Otisao mi brat u Nemacku na arbajt, mada je i on batalio match, ne bas skroz ali skoro skroz. On mi je i poklonio desetak vaglera.
Visimo po Drini, nervira nas kad ne tece voda... :cheesy:
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

alehandro

Stigao mi match stap, taj tubertini xenia match od 4,2 metra i 4-15 grama.  Koliko sam shvatio, moze da se koristi najlon za fider? Mislio sam da uzmem 0,16 za osnovni i 0,14 za predvez. Moze?

Sent from my E2003 using Tapatalk


laki22

zavisi od velicine ribe, ja bih isao i na 0,14 - 0,10 ili 0,12.

ali... moze i 0,16 osnovni stim da bih ja predvez bar na 0,12...

koristim uvek broj tanje najlone zato sto lazu za debljinu

Sa_le

 Taman ti je to drze, moze predvez jedino 0,12 mm
Ne slusaj covjeka koji ima mec stap 1-3 gr.  :eek:   :cheesy:

alehandro

Hvala ljudi, onda idem na predvez 0,12.

Sent from my E2003 using Tapatalk


laki22

Citat: Sa_le poslato 17 Mart 2018, 13:26:01
Ne slusaj covjeka koji ima mec stap 1-3 gr.  :eek:   :cheesy:

imam ga jos kratko, ide na prodaju :D

Teme sličnog naslova (10)