Sve o pecanju match tehnikom

Započeo Radza, 03 Januar 2009, 20:36:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jamal

Pozeljno je ako planiras da pecas na vise razlicitih voda i vise razlicitih riba da osnovni najlon bude malo deblji.Ne iz razloga sto ce biti preslabi za ribe vec zbog manjeg mrsenja samog sistema.
Za generalni mec ribolov 016 ili 018 je sasvim dovoljan,dok za bacanje velikih i teskih slajdera na velike daljine je potreban malo deblji najlon i moze ici od 018 do 022 mm.
Sve najloni koji se koriste za fider mogu se koristiti i za mec.
Od esencijalnog znacaja je da najlon bude tonuci kako bi mogao uspesno samu tehniku da primenjujes.
Jer bez potopljivanja najlona u celoj duzini upotreba veglera nema nikakvog smisla.
Nemoj da kupujes ako vec nisi male veglere i slajdere jer su neupotrebljivi.Znaci sve sto je manje ispod 3/4 grama se jako retko upotrebljava i bice samo bacanje para.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

alehandro

Hvala Jamal, stap sam mislio da koristim na reci, srednji protok, sa fiksnim plovkom, dubina max.  2 metra, daljine 5-15 metara. Ribe - babuske, skobalji, krupci,poneka deverika. Retko kad zbog posla mogu da odem na Srebrno Jezero. Tu je spor tok, a u stvari to je pravo za mesto za match tehniku. Zbog tih par pecanja sam i uzeo match stap, a ovako ce da mi posluzi umesto bolonjeza.

Sent from my E2003 using Tapatalk


jamal

Pa posluzice i za takvo pecanje na reci.Samo sto taj 4,2 metra nije bas za neku kontrolu plovaka na vecim daljinama.Moze za klena gde se ne koci nesto mnogo i za slicna pecanja.
Za takva pecanja koristi klasicne bolo plovke bolji su ti nego vegleri.
Uizvaces bez sumnje jer se mec mnogo lepse ponasa na ribi i prelepo upija sve begove ribe.
Mozes ga koristiti i kao ultralaki fider za pecanje link ledgeringom u toku letnjih meseci kada su ribe i brzacima i plitkim prelivima bez problema.
Naci ces mu vec upotrebu i sam .
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

alehandro

Hvala Jamal. Sad idem da trazim sta je to link ledgering.

Sent from my E2003 using Tapatalk


pexon

Eto mi Jamal našao i treću primenu za moj match, link ledgering.  smiley033
Nego Jamal druže, nemoj da se stidiš, slobodno nastavi započeto o samoj match tehnici. Ima nas dosta koje to interesuje, a jako malo je na forumu pisano o "Mačevanju" i svemu vezanom za tu tehniku.  :wink:

ibanezi

Danas sam prvi put u životu pecao match tehnikom. S tim što sam vegler i sistem montirao na bolonjez od 4m. :lol:

alex_vzd

Pa što smeta.. :huh: ako se hranilicom može vrlo uspješno pecati i bez F-štapa..može i waggler-om i bez tzv. match štapa naravno ako taj "drugi" štap zadovoljava određene parametre.

ibanezi

  Alex. 4delni bolonjez od 4m izuzetno malog prečnika, ništa deblji u butu od meč štapa.  Zbog tog izuzetno malog prečnika i konusa sa malom tendencijom ima  semi parabolik akciju kao mnogi mečeri. I dužinu koja ne odstupa od idealnih dužina meč štapa. Razlika - nema plutanu (eva ili kombinacija) dršku i klasični halter, nego k'o i svaki bolonjez navezani držač mašinice na golom blanku i naravno za razliku od mečera koji ima gusto raspoređene karike na visokim stopicama, ovaj ima provodnike na kraju segmenata +2 klizna na vršnom delu. Nekad davno sam pročitao da je meč štap takve konstrukcije i izgleda i rasporeda provodnika nastao zbog engleske vlažne, kišovite klime da se spreči lepljenje monofila za blank čime se gubi preciznost i daljina izbačaja, dok je bolonjez nastao u sunčanoj Italiji gde nema potrebe za tim, ali da samu tehniku i njen naziv ne određuje štap nego plovak, način montaže sistema i uslovi na vodi. Štap je inače 20 -40 TB, ali mu tu snagu više obezbeđuje akcija nego debljina zidova i prečnik vrha koji su baš tanki. U ruci baš deluje nežno. Štap sam inače birao svojevremeno, paleći se na pecanje smuđa i krupnog bandara na šetnju plovkom i filetom. Ali eto, nešto nikad nisam stigao da pecam smuđa na taj način i godinama mi je štap skupljao prašinu. Sam Bogaz (slike u temi "Bio sam na pecanju" od juče) nema širinu i dubinu za klasično meč pecanje, ali mi se čini idealan za tehniku lakim veglerom zbog potrebe za sporo propadajućim mamcem. Sve u svemu svidelo mi se i jedva čekam da krene babuška koja može da bude baš krupna. I ono što je za radovanje, u Zasavici (Bogaz je kanal koji reguliše vodostaj Zasavice i spaja je sa Savom) sve je manje terpana, a pretprošle godine je bila skoro pa eksplozija sitnog linjaka. Priroda polako postavlja stvari na mesto. Prošle godine zbog izuzetno niskog vodostaja i Zasavice i Save, Bogaz je bio preplitak, pa se na njemu nije ni pecalo. Ove godine očekujem i napade linjaka koji je nadam se porastao, pošto Zasavica nije preopterećena masovnim krivolovom. Najviše je ugrožena štuka koja se u sezoni lovi sitnim leptirima i kašikama od strane lokalaca, ne vodeći se računa o meri i broju, a od nedozvoljenih alata tu je poneki bubanj ili mrežica za sopstvene potrebe meštana koji imaju kolebe (namerno koleba, a ne koliba, jer je to naziv za male salaše u Mačvi) na imanjima pored Zasavice.

pexon

Inače, za to sporo propadanje mamca imaš i osetljive klasične plovkaroške sisteme sa odgovarajućim logaritamskim rasporedom dramlija.  :rolleyes: Znajući koliki je Bogaz, tu bi najbolji bio neki takmičarac od 5-6 m, al može i tvoj bolo sa odgovarajućim sistemom.

Milan Veličković

Pozdrav kolege,

Izneću vam jednu situaciju koja je moguća upotrebom brzotonućeg najlona za meč tehniku.
Brzotonući najlon lagano proseče površinu vode, što olakšava potapanje najlona (sve deluje savršeno), ali najlon nastavi i dalje da tone, tako da relativno brzo stigne do dna (zavisno od dubine).
U takvoj situaciji najlon dok tone, svojom težinom privlači vegler prema ribolovcu pa ga tako pomera sa hranjenog mesta. Ovo je prvi problem koji je srazmeran dubini vode jer što dublja voda najlon dublje tone i više privlači plovak ka ribolovcu, naravno tada se i mamac kreće...
Najlon se sam od sebe potopi skroz do dna i onda prilikom vađenja sistema, vegler prati putanju pružanja najlona i drlja po dnu i kači sve na šta naiđe (trava alge i td). Ovo je drugi problem koji nije uvek izražen ako je duboka voda, ali u plićoj vodi jeste.

Prvi problem je izraženiji u dubljoj vodi a drugi problem je izraženiji u plićoj vodi.
Opet i faktor vremena čekanja na udarac ribe dok je sistem u vodi produbljuje problem jer za to vreme čekanja najlon tone i pomera plovak, pa je nepovoljan efekat brzotonućeg najlona izraženiji.

Ovo sam izneo iz ličnog iskustva u vreme kada sam počeo sa meč tehnikom, ne sećam se koji najlon beše ali znam da je bio brzotonući jer sam tada nemajući iskustva mislio da što bolje tone to je najlon bolji, doduše bilo je lakše linijom manjeg otpora i onom logikom što da ovladavam tehnikom potapanja najlona ako on tone sam  :smiley: ...ali ipak nije tako, bolje je da ne tone sam od sebe... :takoje:

Mislim da ne treba ići u krajnost sa tonućim karakteristikama najlona jer su opisani efekti vrlo mogući.
Konkretno ja pecam sa najlonom koji je plivajući ali vrlo lako potone kada ga potopim vrhom štapa i kratko trznem... takav najlon ne ode dalje od 20-30cm ispod površine.
Takođe ako pecam klasičnim plovcima isti najlon mi služi jer ne potone sam od sebe.

Da li je neko imao slična iskustva sa tonućim najlonima?

prslook

Imao sam ja Milance.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Red or dead

Milan Veličković

Pozdrav drugari!  smiley033
Evo jednog video klipa sa osnovnim elementima match tehnike pecanja, montaža, zabačaj, opterećenje plovka, indikacija i td


milan ns

Odličan video

Poslato sa BLA-L29 uz pomoć Tapatoka

Pecanje mi je opsesija.

alehandro

Odličan, vrlo poučan video. Svaka čast! Kolega Milane, ako budeš bio u prilici, snimi neki filmić o pecanju match tehnikom na sporotekućim vodama. Mislim da ima nas puno kojima bi to značilo.

Milan Veličković

Hvala aleandro!  smiley033
Iskren da ti budem nisam pecao meč tehnikom na sporotekućim vodama.
Obzirom da je vegler osmišljen da bi omogućio potapanje najlona u vodu i da se tako spreči uticaj vetra na najlon i pomeranje plovka, verujem da bi strujanje vode koje nije ravnomerno dovelo do slčnog efekta kao i vetar. Možda postoji neki način za tkvo pecanje ili bez potapanja najlona, ali onda je klasičan bolonjez sistem možda bolja opcija... A za veće dubine, klizna plovak montaža kroz telo plovka...
Ako nešto znaš o meč tehnici na tekućim vodama ili sporotekućim, voleo bih da podeliš ovde sa nama...

Teme sličnog naslova (10)