Favorite X1 Saltwater 2500-5000

Započeo Germina, 22 Decembar 2020, 12:34:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Germina

 


Novitet koji dolazi iz kuhinje poznatog ukrajinskog brenda Favorite, reč je o mašinici koja je morska verzija nešto starijeg modela X1. Još nisam uspeo da dođem do fotografija na osnovu kojih bi nešto više mogao da kažem o konstrukciji mašinice ali s obzirom da je njihov dosadašnji top model Sirius zapravo klon Lurekiller Saltist mašinice i sigurno dolaze iz iste Weihai fabrike...pretpostavljam da je i model X1 SW takođe konstruisan po ugledu na Lurekiller mašinice. Ono što navode kao prednost kod ovog modela je da iako ima prenos od 6.0:1, navodno zbog ojačanih zupčanika većih dimenzija i laganog rotora , mašinica sa lakoćom vuče terete kao da je u pitanju sporohodni model. Ako nekom bode oći zaštitna maska azurne boje na kućištu mašinice, u paketu sa mašinicom ide i maska crne boje gratis.  :ok:. Modeli 2500, 4000 i 5000 su teški 280, 310 i 316 grama.

Na oficijelnom Favorite sajtu https://en.favorite-fishing.com/store/reels/salt-water-x1/  može se kupiti ova mašinica kao i ostali njihovi modeli, cena je 119$ a koliko sam shvatio free shiping je za kupovinu robe preko 100$ i šalju pakete za Srbiju. Dobra stvar kod ovog brenda što je moguća i nabavka rezervnih delova po povoljnim cenama a većina njih su kompatibilni sa Lurekiller mašinicama  :ok: https://ibis.net.ua/products/uhod-i-zapasnye-chasti-dlya-katushek/search/favorite/

The Favorite SW X1 reel is designed for saltwater fishing, so it has increased power to fight strong fish. Unlike its freshwater version, this model has a metal case that securely fixes the mechanism in its seats, preventing parts from shifting during high loads. It also uses the HD Gear's powerful gear train with an oversized drive wheel. 9 stainless steel ball bearings ensure smooth and even operation for many seasons. The metal spool, designed for the use of rather thick lines, is absolutely devoid of a clip; its role is played by a special rubber retainer that comes with the kit. The Favorite Saltwater X1 reel uses the most reliable handle installation system - screwing directly into the pinion gear. The knob with an increased diameter is striking, it is made of EVA material and allows you to securely fix the handle in your hand while playing fish. All reels of this series have an increased gear ratio of 6.0: 1, because all sea fish, which are distinguished by a very high-speed bait attack, prefer to hunt fast-swimming prey, therefore, the bait should be fed at an accelerated pace.

The Favorite SW X1 reel can be safely used for fishing on rivers and lakes, when the angler needs a supply of line and power, which is often the case when fishing for large fish at great depths, for example, when using a heavy jig.

Favorite X1 Salt Water spinning reel are released in the following sizes: 2500, 4000 and 5000.

- 9 stainless ball bearings and 1 roller;

- metal body;

- lightweight rotor of compact size;

- HD Gear mechanism with an enlarged drive gear;

- metal spool without clip;

- a metal handle screwed into the drive gear;

- enlarged knob;

- interchangeable turquoise and black back covers.


orka

Treba probati pa videti da li je to baš tako. Inače ne sumnjam da je mašinica kvalitetno urađena.

slob

Nigde ne nađoh makar konstrukcionu šemu za X1 SW HG.

Ali za X1 S, koji je verovatno konstrukciono isti, ili bar vrlo sličan, ima par video recenzija.
Ovaj ima potpuno isti broj kuglagera i gotovo je sigurno da je konstrukcija isti,  a i da se kuglageri nalaze na istim pozicijama kao i kod SW HG
2 na pinionu, 2 na pogonskom, 2 u knobu, 1u oscilatoru, 1 u vođici i 1 u matici rotora.
Oscilator je S tip, sa jednom šipkicom za stabilizaciju.
Razlike su evidentno u materijalu kućišta, dihtovanju, obliku knoba a verovatno i u kvalitetu kuglagera, veličini tanjirastog zupčanika, a možda još i u po nečemu.

Za tačne i pouzdane podatke moraćemo još da pričekamo.

Ali za novce koje košta X1 SW deluje kao dobra kupovina. A dobro je i to što pinion leži na dva kuglagera. A dobro je i to da ima priličan broj rezervnih delova u ponudi.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (4)