CZB - Concept Zero bearings

Započeo DDj, 09 Mart 2024, 16:12:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DDj

Umesto tradicionalnih lezaja, neke kompanije vec nekoliko godina koriste specijalne polimerske businge, koji podsecaju i lice oblikom na lezaje. Tehnologija koja se koristi u svemiru.

Recimo poznati multic kompanije 13 Fishing - Concept Z - izbacili su SVE lezaje i napravili multic iskljucivo za CZB businzima. Mali, snazni, jako otporan multic sa 22lb kocnicom. Jako pogodan za slanu vodu ali i za slatku vodu.

http://www.indepthangler.com.au/reports/13-fishing-concept-z-ball-bearing-free-baitcasting-reel/

Ima dosta testova sa You tube, NAVODNO BACA BOLJE, businzi ne rdjaju, jako su otporni, dugotrajni i jaki. Glatko rade. Laksi su. Cuvaju dugo pocetne polerancije.

Izgleda da polako nalazi primenu i kod drugih proizvodjaca za odredjene namene, mada se time nisam ni ozbiljnije bavio ni o tome studioznije citao. Ima dosta o tome na netu. A ako treba, lako se i promene.

slob

Hahaha...Jeste. Sada sam pogledao jedan video gde kolega radi suprotno od onoga što mi radimo; izbacuje kuglagere a ubacuje te CZB.
Doduše u multić, ne u stacionarac.
Biksne nisu bele boje kao ove na Daiwi nego neke braonkaste neprozirne.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Moguce je da su tisi jer su i obicne biksne tise. Moguce je i da su otporniji na slanu vodi jer polimer je polimer, a metal je sklon oksidaciji. Moguce je i da su trajniji u nekim uslovima eksploatacije.

Ono sto nije moguce je da kuglicni lezaj ima vece trenje od kliznog. I za mene je tu kraj.

Moj cukundeda je uvek kupovao nemacke kocije i čeze sa kuglicnim lezajevima. Pre  skoro 150 godina. Ja postujem i znanje i tradiciju.

A i marketing vrlo postujem. Nepogresivo mi signalizira od cega da se sklonim.
Kad polimerni lezajevi budu na glavcinama mercedesa icicu peske.

DDj

Ne znam sta ima vece trenje, stvarno. Iskreno, nisam se time ni bavio. Ima testova na You tube od strane ozbiljnih testera, gde isti multic dalje baca sa CZB businzima spule nego sa klasicnim lezajima. Tu se radi o ozbiljnom broju obrtaja. A ni ribolovna masinica nije glavcina mercedesa.

Nista ja ne tvrdim, samo napominjem da ta tehnologija nije bas naivna.

milanstosic

Nije naivna. Treba je razumeti.
Uslovi eksperimenta moraju biti ponovljivi i proverljivi, a sklopovi identicni, samo zamenski elementi razliciti.

Obraticu paznju.

Inace sklopovi na masinici kad preracunas sile i gabarite u pojedinim delovima trpe vece opterecenje od automobilskih sklopova.

Sto se tice marketinga, posebno sam alergican na naciju koja jede delfine, osnovni sportovi su im borilacke vestine, bombarduju bez najave, staju na stranu na koju niko pametan ne bi, zivi zarobljena na par ostrva, ceni svoj minijaturisticki rad vise nego neutralne barabe svajcarci i jos kojesta... ti su spremni na sve. Nista se tu nije promenilo.

slob

Ja se i dan-danas dvoumim oko toga šta je praktičnije; teflonska biksna ili kuglager na poziciji vođice strune. Zbog otpornosti plastike na vodu, naročito slanu.
Ako su ove CZB znatno bolje od teflona eto najboljeg rešenje za vođicu strune.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

CZB nisu biksne ni materijal vec koncept.


09 Mart 2024, 19:29:10
Citat: slob poslato 09 Mart 2024, 17:42:31Hahaha...Jeste. Sada sam pogledao jedan video gde kolega radi suprotno od onoga što mi radimo; izbacuje kuglagere a ubacuje te CZB.
Doduše u multić, ne u stacionarac.
Biksne nisu bele boje kao ove na Daiwi nego neke braonkaste neprozirne.

Jeli bre Slob, kad si vec gledao taj video sta si video? Kuglucne odmascene u acetonu pa na test? Jel ti to onako logicno? Ni mali onog specijalnog laganog ulja sto isparava par dana pa opet. Dobro je da je i druga biksna sa tokerancijom od bar pola milimetra. Odlicno za ceo sklop. Kad klima nek klima... lepo je to, znas da radi a sto zvace, nema veze.

slob

Nisam gledao ceo video jer ne znam engleski. Zato test nisam ni komentarisao, samo sam video da menja kuglagere sa biksnama.

A zaista piše Concept Z bushing. Ja to razumem kao koncept sa Z umetcima (biksnama). Šta su Z umetci ne znam. To treba prostudirati.
A u pravu si kad kažeš da bilo koji test treba korektno izvesti da bi rezultati bili validni.
Kako-tako ove biksne u Daiwi ne liče na one iz videa.


09 Mart 2024, 20:28:07
Malo sam kopao i čini mi seda sam ukapirao šta znači CZB.
Contept zero bushing. Ili ti kompletna zamena svih kuglagera u mašinici specijalnim biksnama napravljenim od visokotehnoloških polimera.
Trebalo bi otvoriti posebnu temu, jer je interesantna, da ne bi gušili Daiwu.

09 Mart 2024, 20:43:01
Treba otvoriti novu temu "CZB - Contept zero bushing" i prebaciti u nju postove od br 153 pa do ovog posta.

10 Mart 2024, 12:01:17
Pretraživao sam Net na ovu temu. Za sada ne mogu pouzdano nešto da tvrdim ali izgleda da su ove biksne ponuda samo jedne firme "13 Fishing" koje ih je ugradila u svoj multić. I to pre sedam osam godina.
Komentari korisnika su da multić sa ovim biksnama dalje baca nego isti sa kuglagerima alu ubrzo su pristizale žalbe da se špulna brzo rasklimala, da cvili, struže pa su ih čak podmazivali uljem!?
Nisam pronašao primer da ih je neko ugrađivao u stacionarne mašinice.
Kako je od prve pojave prošlo bar sedam godina a do danas se nije raširila upotreba istih stekao sam utisak da se radi o neuspelom  projektu.
Mada treba još istraživati


11 Mart 2024, 10:14:18
Na ovoj adresi nude CZB biksne sa navedenim dimenzijama. Cena je 10$ kom.
https://www.tacklewarehouse.com/13_TrickShop_Zero_Bearings_/descpage-TFSV.html

Dimenzije u ponudi: 11x5x4 - 10x3x4 - 8x5x2.5 - 9x5x3 - 7x4x2.5mm

Ova od 8x5x2,5 odgovara ležaju vođice u mojoj mašinici.

Palo mi je na pamer poznata činjenica da biksna poneki put hoće da pojede osovinu, ako je materijal biksne jači od materijala osovine!? Ako su ove biksne napravljene od veoma tvrdog materijala ,,svemirska tehnologija" nije isključeno da ovo može da se desi?
Koliko znam pravilo projektovanja sklopa je da se ležaj-biksna troši i menja a ne osovina.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Male su šanse da se to desi na multićima i stacionarnim mašinama. Možda na nekim većim sklopovima koji trpe veća opterećenja ..

DDj

Ne zelim ni da hvalim ni da kudim Z lezaje (businge). Nisam ih koristio. Nisam se time ni sire pozabavio pa nesto i sire citao.

slob, licno mislim da si prikazao Z lezaje malo vise na negativnoj strani.

Najpre, daleko od toga da je to neuspesni projekat. Taj multic Concept Z ima dosta pobornika i zadovoljnih korisnika. Dugo se uspesno prodaje. 13 fishing kao firma raste i ima dobru reputaciju. Neki ozbiljni i poznati sajtovi koji su razmatrali ovaj multic pa i CZB sistem ga dobro hvale. Hvali ga i dosta korisnika. Kao i svaki proizvod, ne hvale ga svi. Ne dopada se bas svima. A sta se dopada bas svima?

Pokazalo se u praksi da su jako otporni i dugotrajni. Mnogi ih koriste godinama. Ima i po neki slucaj da su se slabije pokazali. Pa i lezaji prozuje. Da pomenem samo Shimano Metanijum DC i cuvene probleme sa lezajima i pogonom. Neki lezaji prozuje brze, neki sporije. Z lezaji bar odlicno bacaju.

Ne zahtevaju odrzavanje. Samopodmazujuci su. Sta vise, sto se vise i jace koriste, osobina samopodmazivanja je bolja. Pokazalo se i da vremenom rad postaje glatkiji. Neki koriste i malu kap ulja za kontaktne povrsine, rad postaje tisi i glatkiji, jer imaju specifican zvuk. Mnogo toga ima specifican zvuk, da ne pominjem jako skicanje Shimano DC sistema, pa i Daiwa SV sistema, pa i centrifuga ima svoj zvuk.

Vidi, za razliku od tebe citam engleski prakticno kao i srpski, pratim pisanja sa americkih foruma koji se ticu multica dosta detaljno. Da ne postavljam brojne pozitivne linkove uglednih sajtova. Znam da ima i negativnih komentara, mada mi se cini neuporedivo mnogo manje.

Cinjenica je da drugacije rade. Drugacije od klasicnih lezaja. Ima tu i dosta tradicionalizma zasto se nisu sire rasirili. U smislu, kuglicni lezaj je ipak kuglicni lezaj, jace firme su navikle na kuglicne lezaje, sve je vec podeseno za njihovu upotrebu...ko ce ga znati da li je u pitanju i neki patent 13 fishinga.

A opet, nisam ih koristio, nista ne mogu da kazem iz prve ruke. Licno, ne mogu ni da ih hvalim ni kudim. Ali dosta toga pozitivnog sam citao.


slob

Obzirom da vladaš engleskim jezikom i da imaš priličnu praksu sa multićima sigurno si bolje informisan od mene. Ako nemam opciju našeg jezika na video klipovama, a često nemam, mogu samo da gledam sliku ne bi li nešto razumeo. Sa tekstovima se već snalazim uz pomoć google prevodioca. Jeste da su prevodi rogobatni ali ipak potpuno razumem suštinu. :smiley:

To što su ove biksne "svemirski" tvrde me i brine. Osovina mora da bude tvrđa od nje, pa kad biksna prozuji ona se i zameni. U suprotnom biksna ko nova a osovina ćao bela.
Ipak ostajem na kuglagerima!  :cheesy:

11 Mart 2024, 13:21:13
Citat: orka poslato 11 Mart 2024, 11:02:44Male su šanse da se to desi na multićima i stacionarnim mašinama. Možda na nekim većim sklopovima koji trpe veća opterećenja ..

Vidi Orka. Ovo je vođica na mojoj mašinici.

I jedan i drugi deo je izrađen od mesinga pa je niklovan. Ako umesto kuglagera stavim biksnu, klizni ležaj, šta će da kliza?
Ili biksna preko osovine ili vođica preko biksne! Ako je biksna  tvrda, šta će prvo da strada?
U slučaju da je na istoj poziciji kuglager, šta kliza? Ništa. Kuglice se kotrljaju a i unutrašnji i spoljni prsten kuglagera stoji i mestu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

glos

Nije baš on, ali ni off topic. Iz recenzije Daiwa BG MQ role:

CitatThe drag knob has a mounted seal (red arrow) that efficiently shuts water out. The entire knob is made of plastic, including the thrust disc (blue arrow) that applies pressure on the drag components. Not exactly what one expects from a "giant bluefin tuna" reel, is it? There are, of course, actual big game spinners that have plastic thrust discs, but these reels usually have intermediary transfer cylinders between the knob and the hot drag unit, and on top of that the plastic itself is high performance polymers that can consistently operate at +200 °C. None of these measures are present in the BG MQ of any size.

ZOV

ibanezi

Čak i u naisavremenijem potrošačkom društvu još uvek važe neka osnovna stara pravila. Ako je nešto novo ugrađeno u nešto skupo, što ima dugogodišnju garanciju, uz laku dostupnost ostvarivanja te eventualne  garancije, onda je to sigurno dobro. Ako je nešto novo ugrađeo u nešto što nema dugogodišnju garanciju, i pogotovo još ako ima  težu mogućnost ostvarivanja eventualne popravke čak i u kratkoj garanciji, pa bilo jeftino ili skupo, nemam poverenja ma koliko hvalili tu novost. Jer u savremenom potrošačkom društvu više se ulaže u kvalitet marketinga nego u kvalitet ponuđenog proizvoda. Kupio am Stilovu motornu testeru sa 5 godina garancije sa ovlašćenim servisima u svom gradu i komšijskom selu Uzveću, iako već godnama nije unapređivana ni modifikacijama, ni materijalima, ni tehničkim karakteristikama, iako je 3 - 4 x skuplja od Parksajdove iste snage koja je sva u novim tehnologijama, ali ima 2 godine garancije i ne znam gde i kod koga mogu da je ostvarim u slučaju potrebe.A na TV se ne sećam kada sam video reklamu za Stilove prizvode, dok je Parksajd zastupleniji u reklamnim blokovima na svim TV programima čak i od u predizbornim kampanjama  predsednika jedne države koja je pre 200god bila periferna provincija Otomanskog carstva.

DDj

Otkuda uopste ova ideja, zasto je 13 Fishing krenuo u ovo?

Prica ide ovako.

Multic i ceo dizajn je bio namenjen pre svega za slanu vodu. Postoje ribolovci u Americi koji intenzivno pecaju iskljucivo u slanoj vodi. Pojedini skoro svaki dan. Lezajevi izlozeni slanoj vodi ce korodirati ako se ne ciste, ispiraju i podmazuju dosta cesto. Bez obzira i ako su SS. Pojedinci ih cuvaju u camcima na vodi, pa su konstantno izlozeni i slanom vazduhu i isparenjima sa vode.

Ne brinu bas svi dobro o priboru i redovno ispiraju i podmazuju. Serviseri pribora imaju konstantno probleme sa menjanjem lezaja i ostalih delova usled korozije koriscenjem u slanoj vodi. Ponekad to bude horor prica. Neverovatno je kakvih slika ima na internetu.

Video sam uzivo par takvih "morskih" multiplikatora i u MG servisu na ciscenju, pristiglih iz CG. Ma to je strava ako se ne odrzava redovno, verujte.

13 Fishing je dosao na ideju da izbaci sve lezaje i dizajnira CZB sistem sa specijalnim lezajima - businzima koji ne mogu da rdjaju, koristeci modernu tehnologiju. Ideja nije bila zameniti celicne kotrljajuce lezaje necim jacim ili sveukupno boljim. Pokazalo se kao solidno resenje. Multic je  prihvacen, dobro se pokazao na vodi i vremenom je prihvacen i od basolovaca, manje ili vise. Sistem je pokazao neke prednosti ali i neke mane.

Tako se vracamo na pocetak price. Da sve ne pisem ponovo.

A sto se tice poslednjeg posta ibanezija, generalno se slazem. Jedino da napomenem da je 13 Fishing ozbiljna firma, nikakvo poredjenje sa Parkside nije prikladno, ako je bila namera. To sto je kod nas nepoznata, druga je stvar.

ibanezi

Nije poređenje sa Parksajdom, nego uopšteno razmišljanje. Ne poznajem pomenutu firmu ni njene proizvode. Ako na tržištu na kome je zastupljena posluje na način kako sam opisao da posluje Stil, onda je ozbiljna i pouzdana firma koja stoji iza svojih inovacija. Uzgred, nekome kome proizvod treba "s mene na uštap" dakle za amatersku, retku i ne mnogo zahtevnu upotrebu, Parksajd može da bude optimalan izbor i da zadovolji sve kriterijume u dugogodišnjoj upotrebi.  Nema potrebe bacati pare za skupu profesionalnu alatku. Da baš ne pljujem firmu i alatku koja košta koliko malo duži mač i lanac za Štil ili Husvarnu.

Teme sličnog naslova (6)

24212

Odgovora: 11
Pregleda: 8118

30733

Odgovora: 2
Pregleda: 6007

6627

Odgovora: 58
Pregleda: 17496

23403

Odgovora: 43
Pregleda: 21747

22903

Odgovora: 18
Pregleda: 9066