CZB - Concept Zero bearings

Započeo DDj, 09 Mart 2024, 16:12:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

milanstosic

Stvarno bez ikakve niske namere ali moram da dam jedan kaomentar.

Nekako mi sve izgleda da su ti ležajevi rupa na saksiji.
Nikad plastične biksne nisu korodirale i uvek su bile prikladne za morsku vodu, a naročito na rolerima stacionaraca.
 
Jedino što mi je tu interesantno i nadasve neobjašnjivo je da su zabačaji sa biksnama dalji ako je to istina. Možda ako su razlokane tolerancije pa sve lebdi u rotaciji ali i to mi je neverovatno.

Inače, Slob, ako se pitaš šta kod tebe oko čega rotira na vođici ako ubaciš plastiku, rotira biksna oko osovine u normalnim okolnostima što znači da ti nije nešto zapelo između biksne i osovine. Krak sile na roleru pravi veći moment na kontaktnoj površini osovine i biksne nego na kontaktnoj površini rolera i biksne. A najčešće se uočava kombinovana rotacija, mnogo više oko osovine, manje oko biksne...

slob

U pravu si što se tiče toga šta će prvo da prokliza.
Te iste sile deluju i kada je kuglager u pitanju. One praktično omogućavaju normalno funkcionisanje kuglagera iako i spoljnji i unutrašnji prsten nisu fiksirani u ležište niti na osovinu. Samo su pasent ili čak landara pišore.  :cheesy:

Uzgred, ima slika biksne u krupnom planu gde je očigledna zrnasta struktura. To bi moglo da ukazuje na to da je biksna modelirana sinterovanjem.
Kada  bi osnovni materijal bio pomešana sa grafitnim zrncima to bi bilo dobro za klizavost, kao što je uostalom i već davno poznata grafitna bronza.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

milanstosic

Pre bih rekao da ima vlaknastu strukturu ali to ne menja tvoje rezonovanje u vezi potencijala za smanjenje koeficijenta trenja.

Grafitna bronza je u stvari nikakav materijal sem što je metal ali ima zrnastu strukturu u koju se zavlači grafit i mazivo i tako održava nisko trenje.

Teme sličnog naslova (6)

24212

Odgovora: 11
Pregleda: 8147

30733

Odgovora: 2
Pregleda: 6104

6627

Odgovora: 58
Pregleda: 17525

23403

Odgovora: 43
Pregleda: 21843

22903

Odgovora: 18
Pregleda: 9089