Shimano Aero Concept

Započeo pikeman, 08 Maj 2013, 22:04:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Slažem se sa kolegom DDj .Mašine sa plitkom i dužom špulnom su "dovoljno" jake..,ali su one sa kraćom i dubljom "jače"..

slob

Citat: DDj poslato 24 Mart 2015, 23:54:14
Obrnuto, teze ce da vuce vece varalice.

Kako to obicno biva pri konstruisanju, poboljsanje na jednoj strani vuce pogorsanje na drugoj. Velike i plitke spule povecavaju duzinu izbacaja. Ali zato u odnosu na klasicnu spulu zbog povecanja kraka sile od najlona:

- smanjuju snagu kocnice, ako je dosta najlona van spule smanjenje je veliko, cak duplo ili troduplo

- znatno povecavaju opterecenje osovine rotora i lezaja, kako zbog veceg precnika, tako i zbog vece duzine spule, da bi stala ista kolicina najlona.

- znatno smanjuju efektivnu snagu na rucici, drugim recima teze ce vuci teze varalice pri svim ostalim parametrima istim.

Slažem se da se prilikom konstruisanja traži ili kompromis ili se namerno izoštravaju neke osobine, potrebne za tačno određene namene, neizbežno na uštrb drugih. Još uvek je tako jer epohalnih konstrukcija, u ovoj oblasti, još uvek nema.

Kada je u pitnju oblik špulne, tu se zaista radi o kraku sile i obrtnim momentima. Međutim, mislim da konstatacija da se snaga kočnice smanjuje kada se količina strune na špulni smanjuje nije baš tačna.
Snaga kočnnice je nepromenljiva ali se menja veličina kraka sile koja deluje na nju. Krak je veći kada je špulna napunjena a smanjuje se kako se špulna prazni. O ovome priznajem da nikad nisam ni razmišljao ali iz ovoga izgleda proizilazi to da je pri praznijoj špulni potrebna veća sila da bi kočnica prolklizala.

Sa dužom špulnom, slažem se, kada se struna nalazi pri gornjoj ivici, krak sile koja deluje na savijanje osovine špulne je veći pa sam tim je i trenje kod pokretanja špulne gore i dole veće.

Za snagu potrebnu  da bi se pokrenula varalica nisam siguran da utiče dužina špulne, ali njen prečnik svakako da.

A imam i jedno pitanje. Šta je ustvari osnovna karakteristika serije Aero? Nikako da ukapiram. Aero u prevodu znači "avionski". Šta je u ovoj seriji "avionski"?

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

VooDoo_Chile

Aero ne znači avionski nego vazduh. Početkom devedesetih kad je Shimano uveo sklopove sa beskonačnim vijkom, te modele je nazvao "aero" zbog (za to vreme značajno) dužih špulni sa lepo naslaganim najlonom koji lakše spada sa špulne. Nedavno su u nedostatku ideja i novih imena roknuli "Aero Concept" za par modela mašina kojih sa svakim novim katalogom ima sve više. Marketinška caka je u "aerodinamičnosti", tako zvuči za.ebanije. Nesporno je da su mašine dobre.
Kladim se da je ovo u telu i rotoru identično Ultegri XSC 5500 samo je malo sporija, težina je skoro ista, ovde je samo još plića špulna. Pretpostavljam da je ovo model za američko tržište?

DDj

Slob, tvoje razmisljanje je tacno, ali nisi dobro procitao moje poredjenje. Uporedjivao sam kratku i duboku i plitku i dugu spulu. Kada je dosta najlona napolju, kod plitke spule krak sile ostaje velik a kod kratke i duboke se dosta smanjio, pa je srazmerno tom smanjenju pri praznijoj dubokoj spuli potrebna veca sila da kocnica prokliza.

slob

DDJ,
Da, tako je. Ne znam kako nisam ispravno razumeo tvoj prethodni post, pročitaću ponovo ali na kraju nije ni bitno. Nije mi nikad padalo na pamet da uopšte i razmišljam o tome. Ali ovo je lako isprobati. Izmeriti potrebnu silu prokllizavanja kod pune i prazne špulne. Možda čak i rukom može da se oseti jer, kako si rekao, potrebna sila kod praze špulne može da bude i nekoliko puta veća.

VooDoo_Chile,
Sad si mi dao ideju pomenuvši "lako spadanje najlona sa duže špulne". Mislim da je to bitno za atribut "aero". Njlen lakši  "let" (avionika) sa špulne!
A da bi špulna  mogla da bude dugačka bio je potreban nov sistem pomeranja špune a to je "wormshaft", nešto što je  zaista novo u konstrukciji mašinica (pored novog stopera - super stopera).


"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

vradojicic

Sada sam drugu uradio jedan Aero Feeder 4000 FA koji je zbog mnostva fabrickih biksni gotovo propao mehanicki. Mleo je i rondao, biksna je jela osovinu pogonskog sa desne strane, dobijao je luft i samim tim jeo zube.
Zamenio sam joj pogonski zupcanik, pinjon i sva 3 pomocna zupcanika. Sve biksne povadio i ukupno dodao 6 lezajeva.
Sada je pogon na 2 - 7x13x4 i 7x11x3mm, pinjon na 2 - 7x14x5 i 5x8x2.5mm. U knobu su 2 lezaja 4x7x2.5mm, u oscilatoru worma lezaj 2x5x2.5mm, na osovini worma dole je 3x6x2.5mm+podloska. U vodjici je sad 4x7x2.5 umesto otvorenog 4x7x2mm. Na obrucu ispod spulne 1 lezaj 5x8x2.5mm. 340gr ukupno sa reducirom na spulni.
10+1 lezaj...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Sada ta mašinica treba da nosi oznaku Aero Feeder 4000 FA-VR  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Jeremija

AMG  :tongue: Mada, obzirom na to šta si napisao da voziš u temi o automobilima, najpre Mugen  :thumbup:
Nou frks. Nou paniks.

glos

ZOV

vradojicic

Tesko.
Ovo je bas namenski predvidjeno kada su ubacili biksnu nadesnu stranu pogonskog kao jedno od najvaznijih mesta u masini.
Rasturao sam i stare Aero Symetre sa kraja 90.ih koji su imaki biksne tu, ali je njihov zupcanik jeo biksnu a sad je obrnuto pa nikad nije bilo vaznije da bude na lezaju...
I zastarelost igra ulogu ali ovo je prilicno nova masina.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

glos

Sad sam malo bolje proučio. Pokušali su spojiti veliku brzinu privlačenja sa dovoljno snage za uvlačenje.
Sve ful metal, ne dozvoljava gibanje, što bi unekoliko umanjilo trošenje, kontaktne površine, po cjenu glibavijeg osjećaja kod korišćenja.
I da su fabrički stavili ležajeve isto bi se potrošili. Samo ne izjeli nego unutra promljeli.
                          A ne mogu si dozvoliti gabaritnu poput šaranske, mašinu. Jer moraju misliti na težinu.
Tu bi im bilo bolje da pređu na multiplikatore nego forsirati stacionarce.

Čak štaviše, fiderašenje je teža kategorija nego somarenje, za role.
Pa je uz činjenicu da se baca sve dalje, multikomplikator bolje rješenje.
ZOV

vradojicic

Ma ova masina je omasena za feeder, prebrza je, slaba na rucici, jedino je atraktivna na izgled.
Moze ona neki takmicarski feeder po jezerima.
Za feeder i terete su definitivno manji prenosi, meni pozeljno ispod 5 i sklop mora biti robusniji, veci precnik zupcanika, duze rucice i slicno.
Ova je po svemu idealna za match, za neko lakse varalicarenje, plovkarenje kada se peca daleko (mada je meni debelo preteska za bolo)...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

glos

Kaže frend Alan, Šimano je bolji u tim "aero" "SSO" varijantama rola, od Daiwe.
Ali sada su novom Stelom zeznuli čini mi se.

Eno ga ima koronu, Alan.
ZOV

Teme sličnog naslova (10)

2674

Odgovora: 778
Pregleda: 252255

29164

Odgovora: 15
Pregleda: 9001

25532

Odgovora: 1
Pregleda: 6460

34825

Odgovora: 7
Pregleda: 2148

12944

Odgovora: 130
Pregleda: 55346

24204

Odgovora: 20
Pregleda: 13889

34559

Odgovora: 43
Pregleda: 8854

28432

Odgovora: 4
Pregleda: 3423