Livenje jig glava

Započeo Sahib, 03 Februar 2011, 11:33:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sona

Citat: ivansmudj85 poslato 21 Januar 2023, 22:59:50Pozdrav, da se uključim u temu. Imam kalup od 6 do 18g za džig. Prvi put kad sam lio,za nekih 2,5 sata 200 komada. Nije bilo nekih problema. Danas posle 50 kom pojavio se problem neće do kraja da ispuni olovom. Prvo je počelo na velikim glavama, a onda i na manjim. Znači olovo zagrejano kalup vruć i nikako. Kad se lije kao neki vazdušni džep da se stvara. Sipao brzo polako srednje rezultat isti. Da li neko može da mi kaže u čemu je problem?
Obično na kalupima pored otvora za ubrizgavanje treba da bude i otvor za rasterecenje pritiska prilikom livenja proveri kalup ili okaci fotografiju.
U tvojoj prvoj varijanti kad si izlivao mozda je kalup postavljen ukoso pa je vazduh izlazio pored....

ivansmudj85
Evo slika kalupa. Jel može biti do širine ulazne rupe? Ona je nekih 3-4 mm. Ja npr. Kad sam pravio kalup za otežanja za glavinjare meni je na ulazu u kalup bilo 12mm, a na dnu 6mm i nikad nisam imao problema uvek se lepo izlivalo

sona

Po meni kalup je ok probaj da ga malko nakosis kad sipas olovo da vazduh izadje.Na odredjenim kalupima postoji dodatni otvor malu ukoso od otvora za ulivanje koji je spojen sa sredinom da izadje vazduh.
Za ulazni otvor je malko tesan 3-4 mm u gornjoj zoni koliko je u donjoj, po meni levak gore 12 dole 4 mm

ivansmudj85

On je gore oko 10mm, a dole je 3-4mm. Probaću na najvećoj glavi da proširim donju rupu na 5mm pa da vidim da li će biti tako bolje ili će se isto dešavati. Mene jedino buni što kad sam prvi put lio bilo sve kako treba, desilo se možda 5-6 puta da se nije izlilo kako treba ali to je bila uglavnom najveća glava

sona

Mozda se razlikuje kvalitet olova, temperatura ili je bilo sljake... treba probati a da se ne osteti kalup.

dragan026

moguce je da je los kvalitet olova

Lazar_ns

Nije do kalupa, ili temperatura olova/kalupa, ili kvalitet (cistoca) olova...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk


glos

Probaj Ivansmuđe tu grafitnu mast u tankom sloju četkicom namazati. Neće ti pasti dlaka s` glave.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

ivansmudj85

Probaću sigurno i to  :cheesy:


23 Januar 2023, 18:23:18
Citat: dragan026 poslato 22 Januar 2023, 19:13:58moguce je da je los kvalitet olova
Olovo je od vulkanizera, pretopljeno, očišćeno od šljake. Kalup je bio vruć jer sam pre toga izlio 50 kom bez problema. Možda je hladno bilo u prostoriji, otvoren prozor.

marina1983

Samolepljivo vulkanizersko olovo za alu felne nije cisto olovo i tesko se lije nakucavajuca olova su ok .

DakiNS

Mislim da ti je kalup bio previše hladan pa se olovo brzo stegne
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

pkv-pecaroš

 Probaj uzeti neka olova koja su već ljevana,npr ona za dubinku,njih pretopi i sipaj u dobro zagrijan kalup. Tako ćeš znati da li je do samog olova koje sada koristiš. Ako i dalje dobijaš loš odljev proširi rupu kroz koju uljevaš olova. Kalup premaži tako da uzmeš običan sapun,navlažiš ga i omnda nekom četkicom prvo pređeš po njemu pa premažeš kalup.vlaga iz njega će u dodiru sa vrelim olovom odmah ispariti,ako mažeš sa nekim mastima i uljem unutar kalupa dolazi do reakcije i u njemu se stvaraju praznine.ja uvjek kalupe mažem isključivo vlažnim sapunom i nikakvih problema sem prvog odljeva dok kalup nije vrel.

god-ar

Da, kao sto rekoh, kalup treba dogrejati. Bez obzira koliko sam izlio tura, uvek drzim kalup na vatri da bude bas vruc, onda se lepo izliju olova, a dokle god mislim da je dovoljno vruc ne izliju se kontra kukice pa i celi vratovi.
Bez ikakvih krema i masti, jer to kada zagrejes kalup kako treba, izgori i istopi se, jednostavno nestane.
Nemam ti ja pojma!...  Ali naučiću!!!

glos

Onda možda grafit u prahu:

CitatGraphite powder is used as a mold release agent in spin casting, and other methods of casting metals in silicone rubber molds or in metal molds. For such applications a graphite powder may be applied using a brush. Wire drawing graphite usually is a mixture of 15% up to 20% graphite powder in a lubricant oil or grease.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

ivansmudj85

Hvala na savetima, probaću. Eto ja lijem jednom godišnje. Prošle godine je bilo sve kako treba. Prosto mi je neverovatno bilo da dok je hladan kalup bio bolje odlivke sam imao.   :huh: