Veličina džig udice

Započeo pikeman, 27 Februar 2022, 14:58:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Eagle Claw L3052 4/0 je dugačka 41,5mm, nju koristim za šedove duge 8-9cm dok za 12cm i slične koristim 6/0 koja je duga 50mm.

Dietmar Isaiasch preporučuje manje udice u odnosu na veličinu šeda.Koje veličine udica Vi koristite?


simbadunavoplovac

Pratim Didi-ja i stvarno ima dobre savete, cesto nacrta skice i pokaze kakav teren trazi i gde ocekuje ribu tj deo terena gde bi riba trebala da napadne varalicu (i skice su jednostavne za razumevanje npr ne razumem nemacki jezik a razumem sta je pisac hteo da kaze).
Sto se tice velicina dzig udica za silikonca mislim da prvenstveno zavisi od samog silikonca kako od oblika(seda, tvistera, sirene, racica...) cvrstoce silikonca, tako i od same vibracije (da li radi samo repom ili leluja celim telom ili radi repom i sredinom tela). Npr po meni Orka Sed 9-12cm (krace ili duze modele nisam probao) trpi vece tj duze dzig udice, jer po meni radi najvise samo repom. Twisterima bi po nekom nepisanom pravilu trebala dzig udica da prodje kroz celo telo skoro do pocetka repa, ali kraca udica malo modifikuje vibraciju kracih tvistera (10-ak cm), dok kod vecih twistera (14+cm) kraca udica utice solidno na vibraciju.
Po meni treba ispitati tj probati odredjeni silikonac sa kracim i duzim dzig udicama pa videti kada daje optimalnu (da ne kazem zeljenu) vibraciju i kako se menja ista u zavisnoti od duzine udice, jer nekada i promena vibracije odredjenog silikonca moze dati dobre rrzultate.

jiggybaw

Velicina jig udice nije u sluzbi vibracije vec realizacije IMHE.
U belom svetu retko ko stavlja vecu od 3/0 na sedove do 15cm.
 

pkv-pecaroš

Mislim da nema potrebe stavljati velike udice. Primjer je drop-shot montaža gdje na silikonce od 10+cm tzv laste stavljaju relativno sitne udice probodene samo kroz glavu silikonca i love. Jaka i oštra udica koja probija i to je to.

simbadunavoplovac

Upravo sam hteo da napisem da uglavnom stavljaju manje udice na laste 15-20cm (sto mi je i logicno jer ima vecu apmlitudu repa), ali oni na svaki duzi silikonac dodaju i trokraku (da li oni to zovu "stinger") i uglavnom riba ostane na tom stingeru! Cak i na vece sedove rade istu stvar. Ono sto je meni zanimljivo je to da taj stinger montiraju sa donje strane seda cak i kada pecaju u kamenjaru ili krsevima.
Evo primer za seda:
Dustin Schone (verovatno najuspesniji varalicar u Evropi, jer nema takmicenja koje nije osvojio):