Livenje jig glava

Započeo Sahib, 03 Februar 2011, 11:33:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

labuka

Možda kombinacija , na otvorenom prostoru i uključen ventilaror ?? Kao djete sam topio olovo često jer mi je to bilo zanimljivo , bez zaštite naravno . A sad radim u Luci Ploče , gdje sve vrvi od teških metala , imam kruha ali neću imati zdravlja . Ali opet nikad se ne zna ... Tako da mi se ne vrijedi puno zaštićivati prilikom livenja olova  :sad:

Pirke vuk s Tise

Ajde što si kao dete lio olovo bez zaštite, bio si dete, nisi znao,ali sada kad znaš........

labuka

Hvala na brizi , moraću negdje naći gas-masku , jer kažete da druge ne pomažu .

genjura

kad god sam topio olovo topio sam ga vani na otvorenom i nije bilo nikad problema.rukavice koristim pod obavezno  pošto sam se jednom zaje.o i ... što se tiče kalupa ako lijem jig glave onda mi je kalup non stop grejan pošto čim se oladi počnu komplikacije,dok se za kalup za trzanke ne sekiram puno uglavnom u 99% slučajeva ispadnu dobri

labuka

Ja se bojim dugoročnih štetnih učinaka olovnih isparenja , trenutni štetni učinci su manji problem .

maverick

kakav je to kalup za trzanke

juzba

Zar to nisu olova za dubinku........klizno ili sa vrtilicomUskoro nam stižu vmc udice za jig, i kalup za 60, 70 i 80 grama glave.........biće posla :rolleyes:
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

bumbar

Dali smem prilikom livenja da mesam antimon,mislim da se tako zove i olovo :help: :question:
:-)

juzba

Lat. stibium, sivo-bijeli metal, gustoće 6,69, na običnoj temperaturi vrlo krt, slabe električke vodljivosti. Grijanjem iznad tališta sagorjeva uz razvijanje bijelog dima bez mirisa. Topi se u jakim kiselinama stvarajući soli. Osim sive, antimon je poznat i u drugim nepostojanim modifikacijama (žuta, crna i tzv. eksplozivna modifikacija). Najvažnija mu je ruda antimonit (stibnit), Sb2S3, poznat već 3000 PK. Iz prethodno koncentrirane rude antimon se dobiva na više načina (postupkom prženja i redukcije, taložnim taljenjem sa željezom, direktnim taljenjem rude u šahtnim pećima ili hidrometalurškom preradbom rude), a dobiveni proizvod čisti se od primjesa (željeza, sumpora, arsena) pomoću plamene ili elektrolitičke rafinacije. Metalni antimon sastavni je dio važnih legura, a zbog primjene u vojnoj industriji smatra se strateškom sirovinom. Glavne legure antimona su tvrdo olovo (s olovom i nešto kositra), bijela kompozicija (s kositrom i bakrom) i britanija-metat (sa 90% kositra).

Spojevi antimona: Antimon (III)-sulfid (krudum), Sb2S3, međuprodukt je pri proizvodnji metala iz antimonita, a poznat je u crnoj (kristalnoj) i narančastoj (amorfnoj) modifikaciji. Antimon(III)-oksid, Sb2O3, dolazi kao mineral valentinit i senarmontit, služi u proizvodnji emajla, bijelog stakla, kao bijeli pigment i u galvanotehnici. Antimon(III)-klorid, SbCl3, higroskopna masa, upotrebljava se i kao katalizator pri organskim reakcijama i kao reagens. Kalij-antimonil-tartarat, K[Sb(OH)2C4H2O6] x 1/2H2O bezbojni kristali, služi kao močilo u proizvodnji boja i kao anestetik u medicini.

Opća encikopedija (1977) 3. izdanje (osam svezaka). Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb.

ANTIMON, Sb
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

bumbar

Citat: bumbar poslato 18 Februar 2011, 21:12:27
Dali smem prilikom livenja da mesam antimon,mislim da se tako zove i olovo :help: :question:

OK a mesanje :question:
:-)

Caky

Koliko sam ja skužio ti bi mješao antimon i olovo. a antimon je legura kositra i olova. Ne vidim zašto ne bi mogao mješat samo ces imat onda vise olova u leguri a manje kositra. isto provjeri koliko su kositrene pare otrovne? i jel jesu, ja mislim da nisu. ja isto imam nesto LEM-a to je isto kositar+olovo koje planiram topit. eo ti tu neke legure osnovne
http://public.carnet.hr/~gordpint/kemija/metali/Metali-legure.html
work is for people who don't know how to fish

maverick

izvadio sam grijac iz kucnog kave aparata, mala casa sa ugradjenim grijacem od 750 w, spojio ga preko termostata od pecnice i topi olovo nemilom brzinom, malu grabilicu za sos pretvorio u grabilicu za olovo....sve zajedno kosta 0 eura a ubi se od brzine

dovlaM

ljudi u chemu da topim olovo? imam mali dzezvicu ali tu mi se lepi olovo dok klizi ka kalupu ....pomagajte :(

smuki

Posuda od alumunimuma,mesinga ili prokrona  :lol:
ti verovatno imas od bakra
Prosetaj subotom,nedeljom kroz buvljak u NS


sto mos danas ostavi za sutra

dovlaM

Chika Spasko kralj ste :) ps. sve sam se iznervirao malopre lijuci...nagnem ono nece olovo da curi ,pa kad kren iscuri naglo, skontao sam da nesto nije u redu :) Hvla Vam jos jedared :)