Military Shop


PKVM sistemi D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
Eurofish Beograd Vodomar.rs MG Servis
Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov Fanatic Tackle Shop
Marketing Lov i ribolov Sportski ribolov VBA Soft Lures

Autor Tema: Slatkovodno šilo (Syngnathus abaster)  (Pročitano 1475 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pikemanTopic starter

  • Administrator
  • Dunavski Vuk
  • *
  • Vuk od: Jul 2008
  • Poruke: 11,096
  • Lokacija: Apatin
    • Vukovi sa DUNAVA
Slatkovodno šilo (Syngnathus abaster)
« poslato: 25 Oktobar 2017, 10:44:26 »
Syngnthatus abaster, šilo pored morskih naseljava i slatke vode. U Srbiji slatkovodno šilo živi u Dunavu i može da naraste do 15 cm. Prepoznatljiv je po dugačkim cevastim ustima kojima veoma lako usisava vodu, a sa njom i plen. Poseduju oklop sastavljen od koštanih ploča kojih, zavisno od vrste, može biti i do 50.

Zimi kad su vode Dunava hladnije povlače se u veće dubine, a sa porastom temperature vode i oni se kreću sve bliže površini. U periodu od maja do oktobra mogu se naći u priobalnom pojasu među gustom podvodnom vegetacijom. Veoma se teško uočavaju, jer imaju dobro izraženu mimikriju, tako da njihov izgled u potpunosti imitira okolnu vegetaciju. U periodu boravka u plitkim vodama razmnožavaju se i to više puta. Pre svakog parenja obavlja se ritual udvaranja tokom koga ženke biraju mužjaka sa kojim će ostvariri potomstvo. Mužjaci poseduju inkubacionu komoru u koju ženka polažе jaja. Inkubacija jaja u komori mužjaka traje najmanje deset, a najviše 25 dana. Mužjaci šila su jedni od retkih u svetu životinja koji 'na svet donose potomstvo'.


 


Efikasna energija - Portal posvecen energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije List Ribolov Spin & Fly Smuki Mrdalice Sportski Ribolov Marketing Marketing