Kormorani

Započeo pikeman, 19 Avgust 2008, 14:00:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

БУЏА БАБУШКА

Meni nije smešno ič

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

Поздрав за Сркија :)

Zoran

Citat: Šane sa Tise poslato 25 Decembar 2020, 18:02:08
Šuketanje na kvadrat. Pravom LOVCU ne pada na pamet da puca u takvu pticu. Ja kažem, ni kormorana mi nije bilo loviti, čisto da bi se "trebio"...
...

Šane, nije to šuketanje. Na tvoju sreću, nemaš dovoljno godina da bi se sećao onog vremena iz prvog ''zlatnog doba'', vremena inflacije, bede, sankcija i vladavine bahatih. U lov su išli naoružani puškomitraljezima a pucalo se na sve što je bilo jestivo. Ni tada nisu pucali na kormorane, kao ni danas, ali labudovi i naročito ždralovi su bili na meniju a samim tim i na nišanu. Pobili su i paunove po parkovima ... Spusti se malo do ušća Tise, sada su tu, na vodi, velika jata pataka. Promenićeš mišljenje o lovcima kada u sumrak pristignu i krda tih lovaca iz pravca Titela, po 2-3 u čamcu i po 5-6 na kabinašima, svi imaju bar petometke, pa kad uđu u ta jata da vidiš kakav je to pokolj patkica koje mirno plutaju na vodi. Ali kormorane ne diraju. Labudovi su se ili izmestili negde, ili ih nema. Od 30-ak jedinki letos sada ih ima 2 komada i to u marini. OK, možda i oni migriraju ali je činjenica da ih nema. Nije isključeno da su prošli kao i ove jadne patkice.
Kad smo već kod kormorana, pre par dana bejah na Tisi i prvi put u životu sam video da i ovi naši galebovi pikiraju i zaranjaju u vodu za plenom kao one razne ptičurine na okeanima. Veliko jato nekakve sitnije ribe je bilo blizu površine, a ogroman broj kormorana ih samo makljaju. Proždrali su ogromnu količinu te ribe, rekao bih da je sitni tolstolobik bio u pitanju, ali sam se iznenadio ponašanjem galebova. Sa visine od 10-ak metara se obrušavaju u vodu, zaranjaju, i svaki izlazi sa ribom u kljunu. Smandrlja je, poleće i odmah ponovo u obrušavanje. Ta gozba je trajala nekih 5-6 minuta a onda je to jato ribe ili zaronilo dublje ili je jednostavno nestalo ... odoše galebovi ali odoše i kormorani jer, verovatno, nije bilo više šta da se labrcne.

glos