Feeder hrana i primama

Započeo Sax, 18 Mart 2010, 22:47:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Sax

Po tome znaci da nije samo do prihrane,jer ti si imao ribu,dvojica pored tebe sa istom hranom ne znam koliko su imali,a taj drug sa domacom tek cetvrti od tebe ako sam te razumeo,on je jednu imao...

laki22

pa nisi bas razumeo, mi smo na 16 i 17 imali iste prihrane dok su na 15 i 18 imali drugacije :)

Sax

Citat: laki22 poslato 12 Mart 2018, 20:02:35
....pecali smo 15-ja na 16-17 ista prihrana kao moja -18 domaca

Ova crtica 15-ja me zbunila....pa 16-17 ista hrana...itd...

Iskreno,dobro je i tog jednog na domacu dobio...:)
Pozdrav!!

laki22

domaja 0 bodova :D jeste 16 favort mesto ali bas tako slabije da prodju, nije samo do mesta..

srdjanp

... nešto je i do pecara :)

dragan2006

 Na kadama je mnogo bitno imati dobru,jaku primamu jer je riba naviknuta na hemiju.Na rekama nije obavezno ali ako neko sedne blizu i krene sa kvalitetom,možeš da se pakuješ iako si to tada fino pecao.Jednostavno te zatvori i ćao-zdravo :smiley:

Sax

Nije bas tako.
Ono sto si za reke napisao je isti slucaj i na komercijalnim revirima...
Ako neko pored tebe sedne sa kvalitetnijom ili prilagodjenijom,ode tebi riba...
Prosle godine na Oazi sam sasvim slucajno sedeo izmedju tri takmicara koji su dosli da vezbaju,februar mesec.Jedan levo i dvojica desno od mene.Ja sam kasnije dosao,oni su uveliko pecali,imao VDE fishmeal,a oni  sve i svasta od dodataka,neka brasna,krvave pelete i svasta jos.Dok sam ja pecao,oni su ukupno imali oko 10 riba.Ja jednu ukupno i to posle dva i po sata cekanja...

E sad,isto tako se desilo u letnjem periodu da sam isto na Oazi vadio ribu a covek pored mene ni jednu.On mi trazio primamu,ja mu dao i primamu i mamac na koji sam pecao i i dalje nista nije se kod njega promenilo...Video sam mu sistem na koji peca,i misljenja sam da je razlog sistem izmedju ostalih faktora...

Ad fines

Zanimljiva, ali veoma zanimljiva temtika. Ja sam se prve 2 godine fokusirao bio na primamu (po pitanju Brenda i "kvaliteta"), smatrajuci to veoma bitnim, cak sam verovao da moze da utice na uspeh u ribolovu u znacajnoj meri. Nisam kupovao Sensas, ali jesam VDE Formagio, Record Silver i Gold, Gold pro bream;  Tubertini Cavedano, Browning Easy cheese....   Onda sam polako prelazio na 100% catch i onu jagodisnku (zaboravio sam kako se zove), da bih ubrzo poceo da ih doradjujem a posle nekoliko meseci i skroz presao da sam muckam nesto. Za sada me to interesuje i nije mi teret, ali ako slucajno postaje, vracam se opet na kupovne. Elem, ono sto ja nisam nikada uspeo da saznam, jer ne trpim kolegu na manje od 20-30m od mene ( sem u izuzetnim slucajevima), je to koliko primama moze da utice na ulov. Ako podrazumevamo da je sve ostalo isto. Morala bi dvojica da pecaju bukvalno jedan pored drugog na 2m razdaljine, i da gadjaju istu daljinu, tj liniju. Da im pocetno bude identicno. Pribor i sistemi potpuno isti, duzina predveza, udica, mamac I nacin kacenja....   Kolicina ubacenih zivih mamaca i partikli takodje ista, ili da ih uopste ne koriste....  Dinamika zabacaja ista....
Ovo sto Dragan kaze oko "zatvaranja" na reci, ne mogu da komentarisem jer mi se nije desilo ni da zatvorim nekog ni da me zatvore. Ali me zanima sto vise pojedinosti oko te situacije, ako je Dragan ili neko ko je to doziveo, spreman da podeli sa nama malo detaljnije informacije o tom dogadjaju.

mihabg

Evo pravim svoju  F1 , sad malo Herring brasno , i jos par zaje.ancija i eto

dragan2006

Dule, ne možeš znati pošto se osamiš na reci i nema ko da te  zatvori.Meni se desilo na Savi da pecam na magic baitov karamel uz crviće i lepo me krenulo...deve manje i veće ali redovni udarci na par minuta.Dolazi nakon par sati drugar i ja mu dozvolim da peca pored mene jer je pozicija mala i objasnim gde,šta,kako...Krene on da peca i vrlo brzo me zatvori sa Xxl deverom od Maroša.Isto kao i ja samo crve u hrani i to je to,ali aroma kvalitetnija i svu je ribu povukao kod sebe.On vadi na par minuta a ja na 10.Klasično zatvaranje kvalitetom!
Da ne pričam koliko sam ja puta druge tako zatvarao...glupo je! :wink:

Ad fines

Sto je bre glupo, pricaj.  A koji je bio tvoj odgovor na to sto ti bezi riba kod drugara? Jesi pokusao da uradis nesto?  I ako hoces da podelis sa nama kolike su te deve bile u gramima okvirno.

laki22

pa do neke daljine se oseti uticaj kolege. npr mi smo na tisi pecali 50+m niko tu ne moze da ti smeta, koliko god blizu bio, jednostavno premalo je to hrane da bi uticao na tebe na toliku reku. ali ces ti sam po sebi imati manje ulova ako imas nekvalitetniju hranu, samo zbog hrane a ne zbog komsije. desavalo se da pecamo na istim daljinama 20-30m razlike druga hrana ja hvatam, drugar ne.

Ad fines

Meni se desvalo, kada pecam sa Kumom, a obicno sedimo na 20-30m udaljenosti, da kada gadjamo priblizno istu daljinu, hvatamo obojica. Hrane su nam razlicite, ja pravim sam, on kupuje. Ali ja cesce zabacujem, i koristim nekada hranilice veceg kapaciteta, pa samim tim sipam vise secerca, crva i peleta, a i konoplje, pa i cesto bolje prodjem.  Jednom me je "razvalio", on oko 20 i neko kilo, ja nista. I to samo zato sto sam uporno hranio na nekih 20-30m, dok je on pecao na 40-50m. Namerno nisam hteo da izadjem dalje jer me bas zanimalo da li ce da pridje nesto, i nije prislo. Isto me je jednom "ubio" deverikama, kada mi je usao sitan som do kilo, a isto nisam hteo iz radoznalosti da menjam " tacku". Mislim, hvatao sam somcice, bilo i "lepih", da sam nesavesni mesar moje bi pecanje bilo bolje, ali nisam to hteo. Sa Grofom sam prosle godine vise puta pecao na par metara udaljenosti, i nisam primetio neku razliku. "Hvatali" smo obojica (godina je bila losa pa i nije za neku pohvalu) Jedino je on odlicno prosao jedno vece, sa 10+ mrena lepih, ja sam tad imao manje, ali nismo pecali zajedno, nego sam ja otisao nizvodno 50-100 metara, tako da mi ni to nije bas za poredjenje.
Ali ako stvarno riba tako odreaguje na samu primamu, to je meni veoma zanimljivo. Zar sa tom primamom ne "sipate" jos po nesto u vodu?   Zar ce riba da napusti hraniliste od secerca, zita, crva, seckanih glisti, peletica, konoplje samo zato sto se pored pojavila kvalitetnija primama u nekim malim kolicinama?  Voleo bih da vidim to svojim ocima, moracu i da probam.  Niste rekli samo, ti primeri, jesu bili u sezoni ili nesto zima-prolece ?

laki22

Citat: Ad fines poslato 14 Mart 2018, 12:23:58
  Zar ce riba da napusti hraniliste od secerca, zita, crva, seckanih glisti, peletica, konoplje samo zato sto se pored pojavila kvalitetnija primama u nekim malim kolicinama?  Voleo bih da vidim to svojim ocima, moracu i da probam.  Niste rekli samo, ti primeri, jesu bili u sezoni ili nesto zima-prolece ?

procitaj postove koleke Tikkija pa ce ti se samo kazati ;) cuj, primama u malim kolicinama  :lol: a ti zamisljas da neko na tisi peca sa 3 polja hranilicom od 15 gr ili sta?  :tongue:

dragan2006

Dule druže pa sam si sebi dao odgovor...
Takmičarske,kvalitetne primame imaju osobinu da privlače brzo ribu i da je zadržavaju na mestu,znači da je privlače u zonu ali da ne može da se zasiti nego samo i dalje da traži i da je jede! Ti napraviš tepih od partikli koje imaju drugačiji efekat ali je zadržavaju...hrana koju praviš ti dodje kao vezivo za njih,prosto rečeno!
To su 2 različita pristupa! :takoje:
Nemam ništa protiv toga i nemam neko pravilo,nekad i ja pravim tepih a nekad instant varijanta, stvar je moje procene,vremena koje sam odvojio za pecanje...
Samo niko me neće ubediti u drugačije,pozdrav smiley033

Teme sličnog naslova (10)