Feeder hrana i primama

Započeo Sax, 18 Mart 2010, 22:47:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ad fines

Laki, Ja sam pisao na osnovu onoga sto je Dragan rekao da je neko dosao i odvukao mu je ribu. Za situaciju kada ti vec pecas a neko dodje i sedne pored tebe. U situaciji kada si ti vec izbacao sve i svasta. Sad je Dragan napisao post i opet nisam siguran da li je pecao sa tepihom ili instant, ali nagadjam da je instant....   Nagadjam I da voda nije brza....  i da ste na Tisi hvatali deveriku...  Sve su to moja nagadjanja....
Kada pisete ovakve stvari, treba da date sto vise informacija. Imam utisak da vas mrzi da pisete. Prvo treba da se kaze kada je pecano (februar ili septembar), jer nije isto. Druga stvar je da se napise o kojoj se tacno ribi radi i kolika je bila jer i to ima itekako uticaja. A onda treba da se napise o kojoj se vodi radi, koja je dubina i kolika se hranilcia koristila da bi se stekao koliko toliko utisak o kakvom se vodi radi (brza-spora. Plice-duboko I sl), kakve su primame koriscene i da li je bilo partikli I u kojoj meri.   E kada se daju takve informacije, onda se moze izvuci neki zakljucak.   U kojim situacijama i koju ribu moze da "odvoji" kvalitetnija primama. Pa ko voli nek izvoli.
Klot koju hoces vrhusnku hranu ce u odgovarajucem terminu i vodi da ponizi zemlja sa litrom crva. Sve je u detaljima, kad, gde, koja riba, kako...  Zato pisite, nemojte biti skrti.

dragan2006

Hrana i crvi ,bez zemlje,drugih partikla...napisao sam već.Instant varijanta, riba deverika,raznih veličina, u sred sezone- leto, reka Sava-mirniji tok, hranilice 40-50 gr na 5-6 metara dubine....Spotovi i moj i negov na 30 metara, u liniji, 7-8 metara između njih.On uzvodno,ako je i bitno, isto dno, bez nekih promena.Odvuče čovek ribu na kvalitet...ne znam šta je nejasno :question:
Znači isti su nam bili uslovi i pecali na isti fazon, to je jedino validno ako ćeš da upoređuješ kvalitet primame.Zbog toga sam i naveo taj primer, uz činjenicu da sam ja izvisio.Druge situacije koje su bile meni u prilog neću da opisujem jer bi ispalo da se hvalim i palim.Mnogo sam ja različite primame, sa različitim pristupom pobacao po rekama i mogu da tvrdim ovo što sam pisao.
Toliko si siguran u sebe da misliš da je tvoja domaća primama bolja od neke proverene takmičarske...nebitno koje?
Kao što sam ti i rekao,ne mora fider da bude sa velikim hrandžama punim zrnevlja i peleta, to je dobro ali ne i obavezno!
Ti ideš na kvantitet,krupne partikle,tepih, neko ide na kvalitet i oblak, ja kako kad procenim!Različiti PRISTUPI!
Ne vidim o čemu, u stvari, polemišemo :no:

Ad fines

E ovako je vec bolje. Posto neces da se hvalis, ajde samo napisi da li si uspevao da odvojis od kolega i druge ribe sem deverike.

Sto se tice "domacice", da ne verujem u nju, ne bih je ni koristio. Nisam nigde napisao da je bolja od proverene takmicarske jer to i ne znam. Nisam nikada pecao pored nekoga ko peca na neku proverenu takmicarsku, a da pecamo isto, pa tako i ne mogu nista da tvrdim.

Ali znam dok sam koristio VDE gold pro i record da mi je ta hrana privlacila sitnu deveriku, a ja to nisam zeleo. I sada menjam mesto gde mi se aktivno javlja deverika ispod pola kg, ili izlazim dalje na vodu.

alehandro

Ostaje mi hrana od papagaja tigrice, koji je razmazeni probirac. Da li da je kuvam pa kao zito da je koristim, malo je sitnija, ili da je sameljem pa u primamu?



Sent from my E2003 using Tapatalk


marina1983

Bojim se da dobar deo te hrane pliva pa bi kuvanje ipak bilo učinkovitije a i volumen bi se malo povećao smiley033

alehandro

Ok, hvala.

Sent from my E2003 using Tapatalk


mihabg

Ako te mrzi da kuvas i uznemiravas ukucane cudnim mirisima, lepo zagrej vodu do kljucanja, turi 'tičiju 'ranu u termos 2/3, nali vrelu vodu i zabravi. Da vidis kako tonu ujutro.

alehandro

To cu i da uradim, hvala Miha.

Sent from my E2003 using Tapatalk


trissa

alehandro,imam i ja dugo krelca u kući iza koga ostaje dosta hrane koju ne bacam ,već je iskoristim u primami. Ako imaš el.mlin za kafu samelješ hranu i sam izregulišeš da li želiš da bude kupnije ili sitnije granulacije.Na jedan kg. hrane dodaješ oko 100-150 gr. Takođe možeš i da je propržiš u tiganju ,pa kada se ohladi samelješ.Budi obraziv kada stavljaš proprženu hranu nemoj da preteraš.Moj savet za početak da u suvu zamešanu hranu odvojiš jedan deo gde ćeš pomalo dodavati dok ne dobiješ željeni efekat.Dobar dodatak za bodorku u proleće na jezerima.
Pozdrav    smiley033   

alehandro

Hvala, ni to nije komplikovano.

Sent from my E2003 using Tapatalk


vlada1978.

Meni se drugari događalo to redovno. Zbog prirode moga posla i obaveza koje svakodnevno imam primoran sam na žalost da isključivo kupujem  hranu a i mamce pa sam upućen u to koliko toliko.
Ovo pričam i iznosim svoje lično zapažanje i iskustva sa vode. Kao što je kolega i rekao sa ovom primamom kada je razblažiš sa nekom drugom ili svojom. Sa zemljom takođe dođe ti na isto i kao ostale manje kvalitetnije hrane stim što opet to nije ni blizu Sensansa. Pričamo realno i ruku na srce što jeste jeste. Ja opet ponavljam i kažem da su moji drugari išli čak i do odnosa 1:3, 1:4 u korist zemlje na ovu hranu i opet imali rezultat. :takoje:
Ne kažem ja da nema još dobrih hrana i primama. VDE je isto za mene takođe jedna od dobrih tih kupovnih hrana. Ali teško je se snaći danas i na koju se odlučiti jer se pojavljuju na mesečnom i nedeljnom nivou nekakve firme i proizvođači tako da je veoma teško pronaći pravu stvar. Zato i jeste da su ova dva brenda(Sensans i VDE) malo jači sa cenama ali su i proverene i zasigurno dobre stvari.  :wink:
Ja sam Sensans-ove proizvode kupovao u MPG-u u Obrenovcu pošto mi je blizu a mislim da su oni sada i glavni za Sensans u našoj zemlji ako ne grešim. Takođe ima i u Beogradu u Sport Fishing Team-u i u nama dobro poznatoj Carp Maniji. Ova koju sam ja predstavio je isključivo kao što je neko već i rekao za stajaće vode. Toliko kolege.

Sve najbolje i bistro na vodi.  smiley033
Strpljenje je umetnost nadanja.

Gomi

U pravu je vlada, Brendovi i prodaju primamu ali zato drze i kvalitet. E sad, covek se opredeli za primamu koja mu je vec dala neke rezultate, mada se nekad kupi i proba novi proizvod. Ja sam dosad pecao sa dosta primama za ribe ali bih izdvojio sledece: 100% Catch - Deverika XXXL Feeder, SBS Carp Attract Groundbait Jagoda, MVDE Catch, stim da sam dodavao pomalo i odredjene partikle i zrnevlje.

Na leto planiram da iskusam srecu sa: La Sirene X21 Žuta i Bela i MVDE River Ace.
Na primame od Sensas dosad nisam pecao, ali doci ce i to jednog dana.
Bistro!

Milan Veličković

Pozdrav svima,

Evo da se uključim sa informacijom o prihrani koju sam testirao prošlog vikenda.
Jezero Garaši kod Aranđelovca, dubina na mestu pecanja 5m.
Koristio sam primamu Sensas Magic Red i BL Special Feeder žuta, domaću prezlu od crnog hleba, mlevenu sirovu konoplju.
Kao partikle dodavao sam kuvanu konoplju, kastere i mrtve crve.
Ja sam pecao na fider, a drugar je na istom mestu iznad moje hranilice u srednjem sloju pecao meč tehnikom.
Obojica smo imali celog dana akciju uprkos jakom vetru koji je jako duvao i menjao pravac.
Samu primamu sam pripremio polu suvu kako bi u samom propadanju već ispadala po malo iz hranilice.
Tačan odnos primame je bio sledeći:

500g Sensas Magic Red
500g BL Special Feeder žuta
250g domaće prezle od crnog hleba
150g mlevene sirove konoplje
Ovo je bio praškasti mix bez partikla (boja crvena jer je magic red preovladao celim mixom)

Nakon pripreme praškastog dela u posebnu posudu sam mešao mix sa partiklima i to:
3 merice praškastog mixa, 1 merica kuvane konoplje, 1/2 merice kastera i 1/2 merice mrtvih crva.
Ovakvom mešavinom sam punio hranilicu 20g (malu hranilicu).

Mamac koji smo u startu koristili su bile kombinacije kaster sa 2 mrtva crva.
Ja sam stavljao kastere koji su plivajući da malo odignu mamac jer je tu bilo na dnu niske trave, dok je kolega pecao sa kombinacijom tonućih kastera.
Takođe smo testirali i veštačku larvu prvi put. Do sada sam bio skeptik po pitanju lovnosti veštačke larve ali posle ovog pecanja nigde bez nje neću ići, jer smo polovinu riba dobili na nju, a polovinu na koktel-kaster mrtvi crvi; kaster živi crvi ili samo živi crvi začinjeni kari prahom.

Na sledećoj slici je prikazano kako se riba rasporedila u zoni hranjenja tako da smo obojica imali skoro iste rezultate, ja na fider pri dnu, a drugar u srednjem sloju.
Ja sam imao malo krupnije komade ali i ređe udarce dok je kod njega bilo češćih udaraca sitnije ribe mahom u propadanju.
Pre samog pecanja pretražili smo sonarom izabranu poziciju i na sonaru nije bilo ni jedne ribe da bi nakon primamljivanja došlo do situacije kao što je opisano i prikazano:




vlada1978.

Takođe pozdrav kolega i dobro nam došao. smiley033

Jel ste imali problema sa cverglanom na Garaškom jezeru? Pitam te čisto informativno zato što ga je prošle godine toliko bilo da nisi znao na šta da pecaš a da on ne dođe.
Jedino šta nije hteo je bio dipovan stiropor. Bilo ga je baš, baš dosta prošle godine kada smo mi bili. Ono nikada nisam video onoliko manjova na jednoj vodi. Od boile 20-ice naprave boilu od 10 mm. očas posla. Sačuvaj Bože šta ga ih je bilo.  :eek: Jednostavno nije moglo da se živi od te milionske napasti. Izgleda da se situacija malo poboljšala.

Strpljenje je umetnost nadanja.

premiski

Hladna voda zato ga nema

Sent from my MI 6 using Tapatalk


Teme sličnog naslova (10)