Vukovi sa DUNAVA Ihtiologija
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475
Odg: Paraziti kod riba By: biber Date: 14 Februar 2013, 19:45:18
Dobro zapazanje.Nazalost si sve u pravu. :no:
Odg: Paraziti kod riba By: god-ar Date: 15 Februar 2013, 00:08:34
Citat: Aleksandar31 poslato 14 Februar 2013, 17:52:03
Nesto mi nije jasno ,ako ljudi mogu da se zaraze onda mogu i zivotinje, sta ako oni mamlazi nahrane svinje sa ribom onda neko kupi to meso ili kobasicu da li ima opasnosti po one koji to meso jedu izvinjavam se ako je bilo reci o tome tek sada sam se ukljucio na ovu temu

A kako drugacije dolazi do oboljevanja svinje trihinelom? Upravo tako!
Odg: Paraziti kod riba By: Vukashin Date: 15 Februar 2013, 00:57:26
Izdgleda da je zaraza baš masovna. Našao sam parazita u ribnjačkom šaranu golaću. Dakle, nije prisutan samo u rekama, ima ga i u ribnjacima.
Odg: Paraziti kod riba By: OLOVO Date: 15 Februar 2013, 05:49:19
I meni je juče javljeno da je nađen u divljaku SA PIJACE , oko 2,5 -3 kil.
E da ga vidim u baburi i cverglanu  i KRAJ !
Odg: Paraziti kod riba By: biber Date: 15 Februar 2013, 07:17:20
To i ja cekam.Ako ga ja nadjem u babuski,e onda je stvarno gotovo.Nema pecanja dok se ne resi nesto po tom pitanju.

Odg: Paraziti kod riba By: ctpaba Date: 15 Februar 2013, 08:20:02
hmmm ja nesto guglao pa neletim na ovo http://sr.wikipedia.org/sr-el/Anizakijaza doduse bolji je tekst na engleskom.
Da li je to isti crv, nesto slicno ili skroz razlicito?
Odg: Paraziti kod riba By: twister011 Date: 15 Februar 2013, 08:43:03
Manje-vise jeste
Odg: Paraziti kod riba By: b.jovica Date: 15 Februar 2013, 09:21:00
Znaci uhvatim ribu, donesem je kuci, ocistim je tamo negde u dvoristu i dodju macke i pojedu iznutrice..?!!! Ljudi pa ja vise necu da jedem ribu uopste a izgleda ni da je pecam.. :(
Odg: Paraziti kod riba By: dunavko Date: 15 Februar 2013, 09:38:29
Nije samo kod nas problem sa tim crvima vec u Ukrajini unazad par godina ,Volga,Sibir.Tog i slicnih parazita je bilo i pre dvadesetak godina,ja se secam da sam ih nalazio u smudju tada ali ne toliko.Evo sta rusi kazu za  konzumaciju mesa zarazenog parazitima Eustrongylides excisus

ПОБЕДИТЬ паразитов просто — нужно всего лишь правильно готовить рыбу. А блюда из сырой рыбы можно употреблять в пищу только при определённых условиях:
- это должна быть рыба искусственно выращенная, которую кормили искусственными кормами, лечили и контролировали на отсутствие паразитов;
- если это морская, выловленная в океане, то она должна быть немедленно на рыболовном судне заморожена и разморожена непосредственно перед употреблением в пищу; или её надо съесть немедленно после вылова;
- в речной рыбе практически во всех видах могут быть паразиты, опасные для человека (за исключением осетровых). Поэтому, например, стерлядь можно есть в сыром виде. А остальные виды рыб надо солить, мариновать или коптить в соответствии с разработанными рекомендациями.

Безопасна хорошо проваренная или прожаренная рыба. Правила распространяются на всю рыбу, так как отличить на глаз, есть ли в ней микроскопические личинки (которые, попав в организм человека, превратятся там во взрослых червей), невозможно. Варить рыбу следует 15–20 мин. с момента закипания. Жарить — не менее 15–20 мин. (крупную рыбу предварительно разрезают вдоль хребта на пласт). Выпекать пироги с рыбой не менее 30 мин. При горячем и холодном копчении рыба обезвреживается полностью к моменту готовности.

При посоле рыбы (весом до 2 кг) личинки паразитов погибают (берётся 20% соли к весу рыбы.):
- в условиях горячего посола (15–16°С) — через 5–9 дней,
- в условиях холодного посола (5–6°С) — через 6–13 дней,
- в условиях сухого посола:
- в неразделанной рыбе — через 9–13 дней,
- в поротой рыбе — через 7–12 дней.

Замораживание. Рыба (весом до 2 кг) считается обезвреженной после выдержки:
- 12 часов — при −27°С,
- 18 часов — при −22°С,
- 36 часов — при −16°С,
- 3 сут. — при −12°С,
- 7 сут. — при −8°С,
- 10 сут. — при −4°С.


Odg: Paraziti kod riba By: ctpaba Date: 15 Februar 2013, 09:46:12
Ovde ima dosta zanimljivosti:

http://www.fao.org/docrep/meeting/005/X7603E/X7603E00.htm

fr verzija : http://www.fao.org/docrep/meeting/005/x7603f/x7603f0s.htm

kaze ribu peci dobro ili je zamrznuti na -20° tokom 7 dana ili na -35 tokom 20 sati.
Odg: Paraziti kod riba By: dunavko Date: 15 Februar 2013, 09:55:09
I da dodam,ne samo Rusi,Urajinci nego sam pronasao da i Rumuni ,donji deo Dunava imaju problema sa time.Verovatno i Bugari.Sta je razlog ovolikom broju jos nije poznato.Ali cinjenica je da je povecan broj velikog kormorana na Dunavu u potezu gde sam ja.Mali kormoran se retko vidja ali ovaj veci formira jata ,izbrojao sam jednom preko sedamdeset komada.Broj caplji je tu negde konstantan unazad dvadesetak godina.Medjutim ,odnos vrste riba se promenio.Bandara nema jedno 7-8 godina unazad kao nekad,Ribari hvataju somove u velikim kolicinama,prosto se pitas odakle dolaze.Isto tako i smudjevi.Samoproklamovani sportski ribolovci iz camaca masakriraju populaciju smudja i opet ga ima.Stuke nema toliko kao ranije.i skobalj se pojavljuje sve vise i vise kao i slicna vrsta plavonos.mozda i tu treba traziti uzrok povecanja broja parazita.Nista nije jednostavno i sve je povezano.Sve ima uzrok i posledicu samo treba biti pametan...
Odg: Paraziti kod riba By: ctpaba Date: 15 Februar 2013, 10:03:59
Globalno zagrevanje? Poremecaj u lancu ishrane? Transport i prenos raznih biljnih i zivotinjskih vrsta?........ ko zna sta jos
Odg: Paraziti kod riba By: Zoran Date: 15 Februar 2013, 10:54:35
Citat: dunavko poslato 15 Februar 2013, 09:38:29
...
При посоле рыбы (весом до 2 кг) личинки паразитов погибают (берётся 20% соли к весу рыбы.):
- в условиях горячего посола (15–16°С) — через 5–9 дней,
- в условиях холодного посола (5–6°С) — через 6–13 дней,
- в условиях сухого посола:
- в неразделанной рыбе — через 9–13 дней,
- в поротой рыбе — через 7–12 дней.

Замораживание. Рыба (весом до 2 кг) считается обезвреженной после выдержки:
- 12 часов — при −27°С,
- 18 часов — при −22°С,
- 36 часов — при −16°С,
- 3 сут. — при −12°С,
- 7 сут. — при −8°С,
- 10 сут. — при −4°С.

Baš žilave živuljke ... Treba ti omanji Černobil da ih potepaš pre klope.

Kako god, prilično je opala prodaja sveže rečne ribe ovde na pijaci.
Čujem, nezvanično, da ovdašnji alasi imaju obavezu da korisniku voda kojima plaćaju dozvolu za privredni ribolov, isporuče i pozamašnu količinu ''kvaliteta'' (misli se na soma, smuđa i šarana) te, da im je svejedno da li ima ili nema crva u ribi. Možda zato ovi ''nadležni'' i pokušavaju da tu ribu proglase konzumnom i neškodljivom za zdravlje ljudi.
Odg: Paraziti kod riba By: twister011 Date: 15 Februar 2013, 10:55:44
Dunavko, taj smudj o kome pises je zahvaljuci odlicnom mrestupre 2-3 godine. Sada su se jata tih istih srela sa ovim sranjem, i uskoro ni njih nece biti. Nigde malog smudja bez parazita nema :no: Krupnih smudjeva nigde :no:
Odg: Paraziti kod riba By: bladerizer Date: 15 Februar 2013, 12:15:07
Vala kod mene ih na dtd jos nema izmasakrirao sam 30 komada i u nijednom jos nisam nasao mada od straha ih ne vadim iz ladnjaka po 10 dana,prvo da izmrznu ta govna ako ih ima za svaki slucaj.