Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: ctpaba Date: 19 Mart 2010, 16:18:39
Evo za neupucene kako to lepo izgleda




Inace pored ovog svinjskog rijeta, postoji i kokoshji, tjuretji, patchji pa cak i od lososa i od tunjevine. 

Spojene poruke: 19 Mart 2010, 16:51:31

a kao gurman evo da dam recept kako se ova poslastica pravi :

    * 500 g svinjskog mesa od vrata
    * 500 g mesnate slanine
    * 25 cl suvog belog vina (Muscadet)
    * zacini (3 lista lovora, jedan cesanj belog luka, mleveni crni biber)
    * ½ kafene kasike soli

- Odvojiti slaninu od koze i iseckati na kocke 3x3 cm
- iseckati meso na manje kockice 2x2 cm
- u ekspres lonac staviti slaninu sa 25cl vode i 25 cl vina da se krcka jedno sat vremena (otvoren)
- kada slanina pocne da se topi dodati meso i zacine, promesati, zatvoriti poklopac i ostaviti da se krcka jedno 5 sati da se meso lepo raskuva.
- odvojiti vodu i masnocu, a mast ostaviti u jednu ciniju
- izvaditi meso i izmrviti ga viljuskom sto sitnije dok je vruce
- staviti u staklenu teglu ili neku drugu ciniju i preliti vrucom masti (da meso ne viri iznad masti)

Kada se lepo ohladi moze se cuvati mesec i vise dana u hladnijoj prostoriji a i duze u frizideru, pod uslovom da nije naceto.

Odlicno ide  namazano na crni hleb uz kisele krastavcice, i dobro crno vino.
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: profesor Date: 19 Mart 2010, 21:49:06
majstore ovo tako dobro zvuci,da smo zapisali u kucni kuvar.Ovo svaka kuca treba da ima  :clap2:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: smuki Date: 19 Mart 2010, 22:17:44
Pa to zadnje se u mom selu zvalo SPRZA nista bolje i ukusnije,moglo se i hladno ili da se malo ugreje na smederevac,ali toga vise nema ko da zgotovi kako valja  :thumbup:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: ctpaba Date: 20 Mart 2010, 08:31:25
ma ladno je zakon, pogotovu na ovaj francuski hleb koji ima tvrdu koricu pa kad zagrizes ono samo puca.
Samo je bitno dobro iscediti vodu iz mesa da meso upije mast.
Evo sad idem u nabavku svega sto mi treba za rillettes ili sprzhu, trebace sutra za pecanje :)

Odg: Mastan Lebac/Kruh By: Hemingway Date: 22 Januar 2012, 22:28:45
Danas za dorucak dvije kriske ja sam   ... a moji ostali ono sto je preostalo  :wink: :lol:

moram reci da mi je jedna kriska duzine 30 cm bila

a druga doosta kraca ... nekih 29.5 cm  :lol:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: ellesar Date: 23 Januar 2012, 18:53:34
A onako s 3 prsta debljine osecena :lol:

Odg: Mastan Lebac/Kruh By: dushann Date: 23 Januar 2012, 19:49:28
Kad smo vec kod masnog leba :smiley: :cheesy: :takoje:


http://vukovisadunava.com/kulinarstvo/%27budav-lebac%27/msg111870/#msg111870
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: smuki Date: 23 Januar 2012, 23:26:20
Ajd ti pripremaj tamo za jun Mastan roštilj,dosta mi masnog leba sa toat masti  :lol:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: zz top Date: 24 Januar 2012, 09:37:43
Smuki da znas da si u pravu ali ko ce da ceka toliko dugo........ :takoje:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: dushann Date: 24 Januar 2012, 21:23:15
Smuki bice i leba i masti a bogami i masnog mesa, samo ti nama dolazi :takoje: :ok:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: igor.dokić Date: 27 Februar 2012, 16:35:35
Jeste li probali masti  i šećera :question: :thumbup:
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: Hemingway Date: 27 Februar 2012, 17:35:22
Kako da ne  :ok: :takoje: ...
a moja zena sa tim se odhranila ... iiihh da vidis kolka je  :lol: ... ma ono bas prava  :ok:  salim se
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: bladerizer Date: 27 Februar 2012, 18:12:45
huh ja sam ko klinac redovno peglo masti i secera mada mi je bolja kombinacija mast pa so pa paprika uhhhhhhh evo vode na usta!
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: igor.dokić Date: 27 Februar 2012, 19:51:30
So i paprika ,prvo pa šećer kao desert!Neki dan na radio Su priča da u Budimpešti šnita leba sa masti košta 2.5e.
Odg: Mastan Lebac/Kruh By: zex.raseta Date: 27 Februar 2012, 22:16:22
Na posoljenu mast i alevu papriku sitno naseckati crnog luka... :wink:
ali može i bez....