Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 1234567
Larva komarca - vers de vase By: pikeman Date: 29 Mart 2009, 13:23:23
Kako se koristi ovaj mamac u ribolovu bele ribe? smiley157

Vers de vase rouge


Odg: Larva komarca - vers de vase By: Radza Date: 29 Mart 2009, 16:11:16
Kako to mislis "kako" ?
Na udicu i u hranu.
Kao crvi kao i gliste .
Odg: Larva komarca - vers de vase By: pikeman Date: 29 Mart 2009, 16:27:35
Sa kojom prihranom se meša?

Može li malo pojašnjenja kada se koristi, za koje vrste riba...  :question:
Odg: Larva komarca - vers de vase By: kico Date: 29 Mart 2009, 20:27:51
Deverika broj 1
Krvavi crvi (Blood Worms) su larve komarca dvokrilca, koje su ustvari prije insekt nego crv. Rastu u muljevitim barama, kanalima ili jezerima i okupljaju se u velikim jatima. Ribe obožavaju okus krvavih crvi čak i one izbirljive. Hemoglobin koji ih boja u crveno odličan je izvor željeza. Potpuno odrasli krvavi crvi narastu do 2,5 cm. Jednom kada se učahure male ribe imaju problema ih pojesti. Odrasli dvokrilci izgledaju kao komarci i žive od tri do pet dana. Jajašca nalazimo u blizini obale na štapovima i travčicama a izgledaju kao sitne kuglice sa 50 do 700 točkica u sebi, vrlo slično jajašcima ribnjačarskog puža ali sa puno više točkica. Ove sitne bobice možete donijeti kući zajedno sa kulturom oko njih i izljeći če se za 24 do 48 sati. Larva krvavih crvi izbjegava svjetlost. Ubrzanje njihovog rasta možete ubrzati stavljanjem tamnije krpe preko njih. Oni konstruiraju sitne cjevčice u kojima žive preko dana što nam otežava njihovo sakupljanje. Profesionalci ih sakupljaju preko noći kada izađu iz svojih cijevčica. Čuvati ih možete u plastičnim kutijama sa poklopcem ali je bolje u otvorenim radi boljeg provjetravanja. Također možete koristiti 50 litarske kante ili kade gdje je bolje provjetravanje. Hrane se mikro organskom hranom, koju možete proizvoditi sami ili kupovati komercijalnu. Profesionalci ih hrane kokošijim i konjskim gnojivom te ostalim otpadnim produktima. Hranite ih jednostavno da poškropite nešto hrane po površini. Tako ih hranite otprilike svakih šest dana i usput provjeravate njihovu veličinu.  Što bi ujedno značilo da ih treba hraniti u malim količinama. Prekomjerno hranjenje može vam uništiti čitavu kulturu. Ako pretjerate sa hranjenjem dobro provjetravanje če vam pomoći. Poželjno bi bilo djelomično mjenjati vodu, jer nakon 4 do 6 tjedana postaje istrošena. Ako ostavite neke od uzgojenih larvi da se učahure i pretvore u odrasle dvokrilce dobit ćete vlastitu sljedeću generaciju koja će položiti nova jajašca u toj istoj nepokrivenoj kanti. Odraslim dvokrilcima nije potrebna hrana jer oni žive da se razmnožavaju, polože jaja i nastave svoju vrstu.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Diego Date: 30 Mart 2009, 10:36:04
Kako to mislis "kako" ?
Na udicu i u hranu.
Kao crvi kao i gliste .
Radžmen, nije baš tako jednostavno.
Ovdje se primamljuje s jednom vrstom larve (fuj), a s drugom lovi (ver de vas). Sol u hrani (a svaka hrana je slana) ubija larve. Iako je moguće fuj dodavati u hranu kratko prije formiranja kugle, vrlo često se za prezentaciju fuja koristi zemlja. Za razne okolnosti različite vrste zemlje: površinska, srednja, teška, ili u kombinaciji. Fuj se kupuje u vlažnim novinama, dobije se masa čistih mamaca koji se moraju razdvojiti jedan od drugog da se lakše rasporede u hrani ili zemlji. Za to se koristi suha fina zemlja ili posebna sredstva za razdvajanje.
Nabijanjem ver de vasa na tanku finu udicu (i to ne bilo kako) svaka sličnost sa crvima i glistama prestaje.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Bigash Date: 30 Mart 2009, 11:04:25
A sta mislis ti o onim plasticnim imitacijama  :huh:
Odg: Larva komarca - vers de vase By: orka Date: 30 Mart 2009, 12:14:43
nisam probao,ali je verovatno isti slucaj kao sa vestackim crvima i glistama.ipak je dosta velika prednost,kada su u pitanju pravi crvi i gliste,pa tako i kada je u pitanju prava larva.larva je opasan mamac kako u hrani tako i na udici.tesko ih je pronaci,kako u prirodi tako i u prodavnicama.ako negde i imaju da se kupe,dosta su skupe,za obicnig rekreativca i previse,a kico je objasnio sta sve treba znati, i koliko ih je tesko uzgajati u kucnoj radinosti.siguran sam da bar 90 oodsto ribolovaca nikad nije ni culo za krvne crve-larve,tako da ih skoro iskljucivo koriste ambiciozni takmicari.po postovima iznad se vidi da samo takmicari znaju da objasne sta je larva i kako se koristi,ali naravno,svako ko ima priliku da ih nabavi ili kupi,uz pravilno koriscenje,bice i vise nego zadovoljan.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Diego Date: 30 Mart 2009, 12:30:58
Ja mu htjedoh reć' da je dobar kao i onaj gumeni pim..k. : :smiley: Kad nemaš pravi - odličan.

Zanimljivo je da fuj koji se kod nas kupuje dolazi uglavnom iz Rusije. Tko ima dovoljno volje i vremena, u toku ljeta si može sam naći nalazište i određenm tehnikom ih uredno loviti. Takva mjesta čuvaju se kao najstrože tajne. Pitanje je samo isplati li se sve to za vlastiti ribolov. Vrijeme, gorivo, snaga, ulaganje u alatke za lov.... :shocked: jedino ako se ide u biznis.

Za natjecanja sve više postaje nešto što se mora imati, barem na onim važnima. Dešavalo mi se da na crva ne mogu uloviti ništa a da verder izvadi dan. Tj. dešavalo se onima koji su imali samo klasične mamce.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Bigash Date: 30 Mart 2009, 12:34:17
Kolko mi se cini, taj crvuljak nije selektivan, tj kod mene bar, razbila bi ga sitna riba, ili grijesim  :huh:
Odg: Larva komarca - vers de vase By: rebel Date: 30 Mart 2009, 17:03:31
Mislim da takmičarci "navabe" krupnu ribu koja rastera, sitnu. Pravilnim hranjenjem.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Diego Date: 31 Maj 2009, 22:31:10
Kolko mi se cini, taj crvuljak nije selektivan, tj kod mene bar, razbila bi ga sitna riba, ili grijesim  :huh:
Danas poslije ribolova (natjecanja) otiđih u ribolov (relaksacijski). Klin se klinom izbija, jel? Na jednu stajaću vodu, štekom. Prošli vikend sam bio tamo i odlično se nalovio. Danas probah, i dobro se pomučih za nešto babuški i deverika. Prošli vikend sam bio tamo sa fujem, ovaj nisam. Zaključak je da će biti red ići i u rekreativni ribolov sa fujem.
Ovo "selektivan" zapravo me potaklo na pisanje. Ver de vas nije selektivan, nije ni fuj, ali strašno dobro djeluje na sve veličine. Npr.: lovim na nekoj vodi klasično, samo sa primamom i crvima, i lovim sitne ribe. A za tu vodu znam da obiluje deverikom. Drugi puta lovim sa fujem i rasturam krupne, zato što ih je to potaklo da dođu na hranjeno područje. I lovim ih na crve. Bigi, shvaćaš me?
A cijena? Pa i nije tako skupo. Litra fuja kod mene košta 110kn (cca 15 Eura), a znatno će unaprijediti 3-4 ribolova od cca 3-4 sata. Dakle, 3,75 Eura po izlasku aku su 4 ribolova. Kilogram svima dostupne Van Den Eynde primame košta otprilike isto.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Bigash Date: 01 Jun 2009, 10:15:09
Hmm, zanimljivo  smiley033

A cime si hranio taj drugi put, fuj + hrana ili ??
Odg: Larva komarca - vers de vase By: Nenad_BG Date: 25 Novembar 2009, 13:40:04
Na zalost kod nas veoma malo ribolovaca uopste i zna da postoji larva a jos manji broj je ikada i   koristi. To je uglavnom "privilegija" takmicara. Jos jedan razlog je i taj sto je nema u slobodnoj prodaji vec se mora narucivati preko pojedinih takmicara.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: ladikimre Date: 17 Mart 2010, 13:36:27
Da li neko od vas koristi i razmnožava ove larve :question: Znam da su jako dobri za prihranu i ribolov Deverike pa čak neki koriste ove larve u prihrani za Mrenu .Ja bih da probam da ih razmnožavam kući pa bi hteo da znam kako ih je najlakše razmnožavati.
Odg: Larva komarca - vers de vase By: ija Date: 17 Mart 2010, 15:05:45
Ako to to uspe, ja ću ti biti  prva mušterija  :takoje: