Vukovi sa DUNAVA Daiwa mašinice
Pages: 1
Daiwa Saltiga BJ By: pikeman Date: 03 Januar 2017, 18:42:01
Nova Saltiga, model za 2017. godinu...Ko razume japanski ovde može da sazna više detalja... smiley318
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: ibanezi Date: 13 Januar 2017, 02:25:30
Features

    Real Four
    Mag Sealed
    Magseal bearings
    Magsealed Line roller
    Monocoque
    Zaion Air Rotor
    ATD
    Hyper Digigear
    Twistbuster II
    Tough Air Bail
    ABS II
    Super Metal Body
    Manual Bail Return

http://daiwafishing.com.au/products/saltiga-bj/
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: slob Date: 13 Januar 2017, 10:35:32
Akcenti kod ove mašinice su na „slanovodnoj“ primeni. A to su nerđajući materijali kao i dihtovanje mehanizma – magsaled komponentama, kao i visoka čvrstoća konstrukcije i materijala potrebnih kod lova „besnih“ morskih riba.
Sve ovo nije loše ni kod „slatkovodne“ primene ali nije baš ni apsolutno neophodno, pa je diskutabilna svrha plaćanja ovih rešenja koja nisu baš jeftina. Naročito nije neophodno tako kvalitetno dihtovanje, jer slatka voda nije toliko ni agresivna kao slana. Jedino što bih uvek zadržao je nerđajući i magsaled ležaj u roleru. Ovaj ležaj je problematičan i kod slatke vode. Mada sve više stičem utisak, možda i grešim,  da je u toj primeni sve u svemu, bolji plastični-teflonski ležaj od kugličnog čeličnog.
Ne poznajem dovoljno asortiman pa ne bih mogao da kažem koja mašinica bi bila vrh preko kojeg ne bi imalo smisla ići, kada je u pitanju slatkovodni ribolov, ali mislim da bi neke kolege znalci  mogli da daju odgovor na ovo pitanje.

Što se tiče monoblok kućišta, čini mi se da još uvek jedino starinska Abu Garcia Suveran mašinica ima pravo monoblok kućište. Iz jednog dela, mašinski rezano i bez ležaja u poklopcu kućišta, što ovaj daiwin „monoblok“, kao i mnogi drugi, ipak imaju. Jedino što poklopac nije ravan već centričan, sa navojem, što je zaista čvršće i lakše za dihtovanje ali ipak ne tako precizno i čvrsto kao kod mašinski centriranog Suverana, mada možda je ipak i dovoljno dobro –ne treba baš ni preterivati u preciznosti i čvrstoći

Da napomenem da ova Saltiga nema automatiku prebacivanja hvatača strune, već se ručno prebacuje.
Nisam baš siguran ali izgleda da nema ni prekidač kontrastopera rotora. Ako je tako onda je ovde, iz mehanizma,  izostavljeno sve ono što i nije neophodno, a što smo već prodiskutovali u posebnoj temi.
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: alexdja Date: 13 Januar 2017, 13:28:30
Najlepša Saltiga do sada!
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: srdjanpn Date: 13 Januar 2017, 13:35:45
Zaion rotor,a 430gr,jos malo pa duplo teza od pojedinih super metalaca.
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: ibanezi Date: 13 Januar 2017, 17:26:06
Slob, neke Abu mašinice iz serija Rewo i Orra dan danas imaju jednodelno monolitno kućište. Stari Abuov recept. Čak i bolje rešeno, jer i stopa mašinice pripada jednodelnom kućištu, a poklopac koji služi za rastavljanje je od dole.


Odg: Daiwa Saltiga BJ By: alexdja Date: 13 Januar 2017, 18:31:40
Lakša je 20-25g od prethodnog modela...

Poređenja radi , Theory 2017 koja ima i telo od Zaion-a, u ovim veličinama je 335-340g...

http://www.daiwa.com/global/ja/fishingshow/2017ss/theory/index.htmlMorethan 2017 3500 - 435g...

http://www.daiwa.com/jp/fishing/item/reel/spin_rl/morethan_17/index.html
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: slob Date: 13 Januar 2017, 19:12:00
ibanezi,
Postoji bitna razlika između livenog kućišta i rezanog. Kao što postoji i razlika između livenog pogonskog zupčanika i rezanog-glodanog zupčanika.
Kod livenja, ma koliko materijal i postupak bili kvalitetni, kada se liv ohladi, uvek postoji neka doza nehomogenosti materijala gde može doći do loma prilikom naprezanja, kao i doza nepreciznosti „beganja“ dimenzija.
Kod rezanja-glodanja, materijal je homogen, a prethodno može čak i da se zgusne kovanjem, dimenzije kao i ose se mašinski idealno postavljaju i izvode. Nema nehomogenosti, nema „beganja“. Tako je izrađen Suveran. Iz bloka kvalitetnog materijala pa obrađeno na glodalici. Što je najvažnije nema kućište i poklopac, pa je jedno ležište na kućištu a drugo na poklopcu i kad zašraviš poklopac dimenzije ne mogu nikad da budu tako tačne kao kad se mašinski probuši kućište iz jednog dela, što je kod Suverana.
Slika koju si postavio je jednodelno liveno kućište, a ležišta su na posebnim stranicama koje se šrafe sa po tri šrafa. To šrafljenje samo po sebi ne garantuje preciznost kao što je kod Suvarena, gde su rupe idealno u osi, samo se ubace lageri i nema „beganja“ dimenzija i ose. A liveno kućište ne garantuje ni preciznost ni homogenost.

To je sve teoretski tako kao što sam napisao, ali pitanje je koliko su sva ta preciznost i jačina baš potrebni. Mislim da nisu, jer to mora i da košta i ne trpi hiper produkciju.
Onda dođeš na kraju do zaključka da sve to treba da bude samo solidno, a zbog mogućnosti masovne proizvodnje postane i jeftino.
Ali sada se može preterati na drugu stranu pa dobijaš tzv. vikend mašinice. Koje posle par vikenda mož’ da baciš u Moraču.
Sredina je uvek zlatna. Najvažnije je da dobiješ ono šta si platio. A koliko para toliko i muzike (ti se bar u to razumeš), pa ko ima para nek izvoli, neka bira!

Odg: Daiwa Saltiga BJ By: ibanezi Date: 13 Januar 2017, 19:44:14
 Ma nisam ulazio u kvalitet ni poredio Suveren i rewo, nego napisao da Abu ni dan danas nije napustio ideju jednodelnog kućišta, nego ga primenjuje i dan danas. I reklamira je kao svoj zaštićeni patent- one peace gear box. A da to kod Daiwe mi uopšte ne liči na jednodelno kućište u pravom smislu te reči.
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: slob Date: 13 Januar 2017, 20:19:06
Pa jeste. Daiva mono kućište ustvari ima poklopac, kao i sva druga uobičajena kućišta, samo što je poklopac kružni, sa narezanom lozom pa se zašrafi zajedno sa kuglagerom, To je iipak bolje rešenje od pločastog poklopca. Pruža bolje dihtovanje, preciznost i čvrstoću
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: pikeman Date: 24 Januar 2017, 16:23:31

Odg: Daiwa Saltiga BJ By: limovac74 Date: 06 Februar 2017, 14:30:52
Nova Saltiga BJ na sajmu u Japanu.
Odg: Daiwa Saltiga BJ By: pikeman Date: 08 Februar 2017, 11:04:39