Vukovi sa DUNAVA Štuka
Pages: 1234567891011121314151617181920
Odg: Zašto je nema? By: ellesar Date: 09 Oktobar 2014, 19:32:58
Aaaaa, ti si vise za S&M. Pa dobro :lol:

Послато са GT-S6500D користећи Тапаток 2


Odg: Zašto je nema? By: CostaK Date: 09 Oktobar 2014, 19:44:02
A i za C&R tako da mi ove barske ne smrde na mulj...
Prosle godine sam samo 1 ribu doneo kuci, moram uvek da se slikam kada idem jer mi zena ne veruje da sam na pecaju     :huh:
Odg: Zašto je nema? By: ibanezi Date: 03 Decembar 2015, 00:00:33
 Bez obzira što nisam nezadovoljan ovom godinom jer je bilo solidno smuđa, neke stvari mi nisu jasne. Celu godinu nisam uhvatio čestitu štuku. Ma i klocni ne znam da li je bilo 5-6 kom. Dobro, nisam je nešto ciljno ni lovio, ali svih ovih godina, čak i loveći smuđa nahvatao sam se štuke. Makar ono izleti pod obalom dok izvlačim šeda. A iznenadi me i na velikoj smuđevskoj dubini poneka krupnija. Poneku izvadim, neka pregrize. Ove godine, toliki zabačaji silikonaca, voblera. Ništa! Prosto sam uplašen! :sad: Gde je, ima li je?
Odg: Zašto je nema? By: Isa Date: 03 Decembar 2015, 00:15:30
Ista prica i u Jarku sto se tice stuke na Savi. preko leta je bilo bas slabo a to sto se pecalo je sve sitno, ne znam da li sam uopste i kilogram prebacio. U jesen sam je trazio po kanalima te me je to iscupalo i dalo mogu reci solidnu sezonu, na Savi nisam ni 5 puta bio. Slicna zapazanja su i kod ostalih, lokacija na kojoj stuke ima u bas velikoj kolicini tj dosta uspesno se lovi, ove godine je zatajila. Nije ni meni jasno sta se desava, ali moguce je da ce sledeca sezona biti ona stucja. Ono sto moram primetiti je da je ova protekla u znaku smudja, barem sto se jesenjeg dela tice.
Odg: Zašto je nema? By: orka Date: 03 Decembar 2015, 08:58:28
Na Tamišu je "nema" već godinama,a nekada je bio poznat kao štučija voda..Uhvati se tu i tamo po neka,većinom sitna,ali to je taman toliko da bi se reklo da je još ima..
Zadnji put kada se pojavila u većoj količini, štap i udica su je izmasakrirali..Tamiš je bio pod opsadom nekih 2 meseca.
Prosto je neverovatno koliko ima ribolovaca.Mislim da im se broj višestruko uvećao u odnosu na 90-te godine..
Odg: Zašto je nema? By: slob Date: 03 Decembar 2015, 09:29:26
Po mom dugogodišnjem iskustvu sa reke Save, a tu jedino i pecam, postoje periodično "štučje godine". Kad od štuke ne možeš da se odbraniš i to većinom od one sitnije. Onda godinu dve ili čak tri, kao da je nema. Bez vidljivih razloga i objašnjenja. Ulovi su ne tako česti. Ova godina je bila jedna od takvih. A i prošla, zbog poplava. I onda se dogodi eksplozija štuke. Ne upeca je samo onaj koji drži štapove van vode. Ono što se onda na vodi dešava tužno je, bolje da ne pričam, a i nije tema.
Odg: Zašto je nema? By: ellesar Date: 03 Decembar 2015, 11:05:23
Ovogodišnju eksploziju smuđa možemo da delimično zahvalimo odsustvu štuke. Ove godine štuke je bilo slabo, skoro nikako. Smuđ ju je skroz potisnuo, oteo joj pozicije i oterao od obale. Kad i čujem da je uhvaćena, to je tamo gde je niko ne očekuje, recimo na 15 m dubine, sred plovnog puta :smiley: . Misliš som, a ono.....pa se krstiš.
A pre dve godine se nisi mogao braniti. :no:

Odg: Zašto je nema? By: Zmaj Strasni Date: 03 Decembar 2015, 11:37:17
Ima je, ali je tesko uhvatiti. Sakrila se po barama i kanalima. Negde je vec izlovljena, ali postoje mesta gde ima lepih komada od 3+ do 7. Samo treba biti uporan.
Odg: Zašto je nema? By: Aleksandar31 Date: 03 Decembar 2015, 18:18:37
Samo da iznesem moja zapazanja sa vode,konkretno sa Ilicevog dunavca.2012 proast za selu godinu 3 kom u meri,2013 eksplozija sruke svaki izlazak min4,5 kom od 1,5kg do 4kg 2014 slabo jedva se upisao 6 puta sve gloce,2015,propast samo dva kom . Ono sto sam primetio da se svake 3 godine desava ludilo ,stuka poludi jede sve ma viljusku da bacim evo je.Izgleda da priroda nadje nacin da regulise stanje stuke nemam drugo objasnjenje.Neznam kako je na drugim vodama ali bi bas voleo da cujem vase misljenje. Bistro

Odg: Zašto je nema? By: tiki61 Date: 03 Decembar 2015, 18:57:27
Sto se tice Tamisa, mislim da stuke vise nikada nece biti kao nekada. Razlog su "muvarosi" iz camca. Nije problem u tome sto oni imaju neuporedivo bolje sanse od nas sa obale i sto to koriste. Problem je sto nimalo nemaju meruu pogledu broja i velicine ulovljenih stuka. Ne prastaju nicemu sto pliva rekom i lici na stuku. Kada cujem komentar: "Danas slabo radi, samo petnaestak komada!" i kada vidim ona penkala na nizaljki, zeludac mi se prevrne. Masakr nedoraslih stukica! Krupne su izuzetno retke.
Nikoga da to spreci. A ne vidim da ce biti bolje.
Zašto je nema? By: taske Date: 03 Decembar 2015, 19:34:47
Ne stavljaj sve muvarose u isti kos, isto kao i sve varalicare. Mislim da vise problema zadaju mrezarosi, akumulatori i ostali "ribolovci" nego bilo ko drugi.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Zašto je nema? By: Oliverikus Date: 03 Decembar 2015, 20:32:42
Ovde je tiki61 skroz u pravu. Unazad 10-tak godina je postalo uobičajeno da pančevci počevši od septembra krenu čamcima do Jabuke, pa se polako spuste muvajući i izlovljavajući sve u velikim količinama. Još ako je godina štukaroška (dobro reče neko, svaka 3-ća), količine su strašne.
Ove godine sam istu priču čuo od jednog meštanina u Barandi. Hvalio se da je prethodnih godina pecao i preko 70 komada dnevno, muvajući na žabu! A ova godina ga izdala. Naravno da više nema šta da peca.
Kad tome dodamo ostalu gamad na vodi, koja nema mere ni u čemu, plus sportske ribolovce koji poštuju meru i broj (a retko se dođe i do 3 komada u meri!), odgovor je očigledan.

Odg: Zašto je nema? By: tiki61 Date: 03 Decembar 2015, 21:10:13
taske, u Pancevu su retki "muvarosi" koji se korektno ponasaju sto se tice broja i velicine ulovljenih stuka, prakticno ih i nema.  Taj vid ribolova se pretvorio u "kolmecijalnu delatnost". Oliverikus je u pravu, hvataju i po 70 komada dnevno. Ja sam se posvadjao sa nekim kolegama radi toga. A njihovo opravdanje je: "Da li ti znas koliko mene kosta gorivo dok camcem dodjem do Jabuke, ili "Starog mlinara"?" Letos su, malo je reci, tamanili stuke, da bi pocetkom jeseni kukali da "veoma slabo radi". Da su bili nesto umereniji, verovatno bi im ostalo i sada nesto da upecaju.
Mislim da u donjem delu Tamisa ove zime nece biti "strujarosa". Ne isplati se gubiti vreme, kada ribe jednostavno NEMA! Sve je vec pohvatano, svim mogucim i nemogucim tehnikama, a najmanje stapom i udicom.
Odg: Zašto je nema? By: ibanezi Date: 03 Decembar 2015, 23:21:25
Nažalost, to nije slučaj samo sa Tamišom. Kada štuka nabode mrest, na jesen kreću čete "varaličara". I rekom i obalama! Namerno stavljam pod navodnike, jer to nisu varaličari. Oni samo tada bacaju varalicu, i to jednu jedinu koju imaju-srebrna Mepps aglija 1 ili 2. Da ih samo čuješ kako se kunu u nju, i posprdno se smejulje VARALIČARU koji baca karakondžule za prave štuke i nema ni udarca. U stilu, šta je majstore, neće? Treba znati! Što je najgore, nisu to većina loši ljudi ovako, nego nesvesni, needukovani. Takvima je džabe i pričati, oni to ne shvataju. Misle da "kenjaš" jer nisi ništa uhvatio pa zavidiš. "Daj, nemoj nas...stavi mepsa dvojku i opleti!" I ne čuje da namerno nemam Mepsa 2ku i zašto je nemam, čuju samo da je nemam. "Štaaa, nemaš Mepsa 2ku!? I ti neki pecaroš? Pa di si sprco godine, a ne znaš koja je najbolja varalica". Prošle jeseni mi se posrećilo, pa dok su hvatali te klocne, kada se Sava izlila u livade, u par dana sam na velike površince uhvatio nekoliko krupnih. "Ooooo, majstoreee! Našla ćorava koka zrno! A sve moj komšiluk, sugrađani, tast mog kuma- duša od čoveka, litru krvi da ti da. Ne mogu se posvađati, nisu oni krivi. U sređenim državama, red je napravljen kontrolom i kaznama, nisu se ni zapadnjaci rodili edukovani. Mora tako i ovde. Mene i slične ne razumeju, ne zato što neće, nego što ne mogu. Ne bi razumeli ni kaznu, al bi znali da ne smeju i za početak dovoljno. Ovde i čuvari kada naiđu nikada ne kontrolišu ulov, samo dozvolu. Iz njihovog razgovora i ophođenja, da se predpostaviti da nikada nisu bili na pecanju, da pojma nemaju ni koja je koja riba, ni šta piše u dozvolama. Skoro sam uveren da su primljeni u Vojvodina šume, na način na koji se primaju u zadnje vreme svi u javnim i državnim preduzećima- preko stranke i rođaka. Eto da se provozaju čamcem i prime platu. Da im pokažeš 30 štukuca penkalica, najverovatnije bi te tako "stručni" potapšali po ramenu i rekli bravo majstore!
Odg: Zašto je nema? By: Gremlin Date: 04 Decembar 2015, 07:52:33
Rezime:

Kao u ostalom i druge ribe, na našim rekama štuka je izlovljena dok je bila u "gloca" veličini. Na Savi ranije nije moglo da se živi od njih, ove godine sam imao možda do 5 komada, sve ispod mere, i sve su uredno vraćene.

Kontole naravno nema, a posebno one van same vode koja bi pratila tokove ribe ispod mere i ribe ulovljene u vreme zabrane i ozbiljnim kaznama za prodavce i restorane koji prodaju vrlo brzo rešila problem.

Tamiša se sećam kao raja za štuku, na koji sam ranije išao baš na ciljno pecanje u zimskim mesecima. Sada je nema, i nema je zbog neodgovornih lokalaca koji vade na desteine "gloca" a posle se čude "zašto ne radi" . pa nema šta da radi , jer ste sve izlovili.

 :huh: