Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526
Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 19 Decembar 2014, 21:18:23
"Peti element"

        Kestenje koje smo šutirali iz školskog dvorišta po lišćem popločanim trotoarima , odavno je zaboravljen sport u ovom kraju . Onu našu garavu lipu sa neobradjenom krošnjom, zamenila je moderna garnitura u bašti nekog kafea, čiji naziv nema ni sličnosti sa imenom epskog junaka koji ulica nosi od kad znam za sebe. Čuveni miris memle iz obližnjeg podruma ,nestao je sa novom zgradom lokalnog menDZAmera preduzimača , bizMismena,  i ostale titule sa zimskim raspustom od školovanja.
Iz kafića,  tik uz ulaz za stanare , šire se miomirisi teških duvana , pomešani parfemi, i ostaci sagorelog eurodizela iz garaže..
           Škripa guma i parkiranje u "boks" , koji je slučajno uz ogradu bašte , baš nešto zvuči opuštajuće . Kroz prozor suvozača  , iz auta koji vozač nikako da ugasi , usledilo je rodbinsko dovikivanje :"Gde si tebra, š'a ima?..Muuuu! ". Zatim sledi kratka dramska pauza , jer je vozač dobio poziv sa mobilnog iz sličnog mu legla. Razgovor traje , topi se kiseonik uz turiranje "makine" pa ko kine , ili se nauživa pošteno ko Robokap u željezari Smederevo . Baš me zanima koliko će da pozira ovaj ekološki maneken ispred nečije kafe ?! Dok ga ne vide , ili dok mu ne zavide ?  Problem je što to traje predugo uz dimnu zavesu , na uštrb nezainteresovanih i oguglalih posmatrača . Gosti kafea su se verovatno navikli na uobičajni espreso , sa gratis čašom izduvnih gasova.
        Nekada je ovaj deo grada bio romantičan, poluosvetljen i idealan za poljubac na kvarno , prikrivanje crvenila, znojenje umršenih prstiju ili razmenu zbunjenosti, a tišinu je  narušavao kikot zdrave dečurlije koja kibicuju parove ili periodično siktanje stanara usled naše graje. Sećam se da smo sa jednog na drugi kraj , ulicu prelazili dijagonalno kao Batica Mirković Maksimir, a auto bi prošao tek pokoji ,na iznenadjenje prisutnih. Još uvek sina ubedjujem da smo neke davne zime u njegovim godinama, igrali hokej na sred ulice Strahinića Bana!
Iskreno, žao mi je ovih novih stanara i potomaka onih vatrenijih galamdžija sa trećeg sprata. Izgleda da su dorćolski vojnici odavno odustali od otvaranja prozora sem iz nužde. Buka je danas legalna uspavanka numerisana novim gradskim pravilnikom "od-do", a  glasna muzika iz besnih automobila šljaka isključivo u sitne sate . Kod onih malo starijih veterana , tiho se ugasila nada da će ih ikad više uspavati zvuk u daljini poslednjeg tramvaja , ili malo pojačan TV  od nagluvog penzionera iz susednog ulaza.
             Sve ovo bilo bi mi skroz prihvatljivo, da nisam slučajno u mimoilasku barskog stola , postavljenom na pešačkom delu trotoara  , slucajno nagazio mladu damu u obući iz filma "Peti element".... ili se ja ne razumem u modu .
        Iz pluća sa reklame, ili jos preciznije iz obližnje klinike za estetsku hirurgiju  ,usledio je duboki uzdah , a iz grla se prolomio vrisak : "Alo, ćale pazi gde gaziš , nisam bre na ratištu ! ".
Auuuuu....Alal joj ćufte , za ovu duhovitu u vijetnamskom fazonu. Izvinio sam se uljudno i formalno mladom "biću" , a po spisku i abecedi u sebi ,onako neformalno. Na ivici usana ostala mi je neizgovorena rečenica :" Ma , ćale ti mama, nakazo!". Ipak, samo sam se udaljio i zakrvavio usnu od ugriza, tek  da je ne pojedem tako zelenu. Možda je i u pravu ovo dete, a ja ipak odoh da sačekam ono svoje ....Uskoro mu se završava škola , pa da ne zakasnim zbog šoka, ili besa što i dalje čuvam uspomene na ulicu bez SF efekata , i ovih novih čudnih vrsta.

Iz bunara 2010
Odg: Iz mog sokaka... By: Milan berkut Date: 19 Decembar 2014, 22:01:17
 :clap2: . . . lepo . . . lose je samo time sto me natera da se setim da sam . . . omatorio . . .
Odg: Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 19 Decembar 2014, 22:12:38
Nisam bas toliko, ali za neki ceru od 18 -19  'esam ... Moj "orao" (sin) ce pre tu sad da prodje sa 14 ...bar na patetiku ima sanse   ;)
Odg: Iz mog sokaka... By: Milan berkut Date: 19 Decembar 2014, 22:25:36
Miha druze . . . ma mene si naterao da se setim da sam mator . . . setio se i ja odmah svog sokaka . . .
Odg: Iz mog sokaka... By: lineker Date: 19 Decembar 2014, 22:48:44
Tuzno je to stvarno, nema vise tog duha koji je krasio svaki grad, ne samo moj Beograd i Zemun.Ni selo vise nije onakvo kakvo pamtim, i tamo je sve manje zvukova koja me vracaju u detinjstvo i raspuste.Mladi beze u grad, beze preko, puno puta ispricana prica o raspadu svih vrednosti, sve je naopako.Ja licno sada samo razmisljam kako klince da uspesno vaspitam, ugradim radne navike, sklanjam sto vise od tv-a, starleta, sadasnjih idola, usmerim na sport.I molim se da se desi neko cudo, da postanemo normalno drustvo, da mi deca ne zude da idu preko  jer ipak Dunav najlepse mirise u nasoj Srbiji.
Odg: Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 19 Decembar 2014, 23:12:57
Svako svoje detinjstvo zameni na "kvarno" nekim drugim glupostima ...
Dunav je moja baza/oaza za punjenje baterija , i jos uvek pokusavam i detetu da ubacim taj virus...al' zabole ga za pecanje i prirodu , on je sad u svom filmu , a ja nisam vise reziser, vise producent (daj cale lovu i to).  Jbg. nove generacije su nesto otporne na nase namestaljke 
No, i mi moramo da disemo i suncamo stare kosti u muci
Duze cemo da im ispinjavamo zelje, ili guramo uloge uz pune baKterije..
Odg: Iz mog sokaka... By: Jeremija Date: 20 Decembar 2014, 09:27:39
Pusti ti to, pobegao sam i ja od pecanja, pa sam mu se vratio. Eno i moja ćera naučila da varaličari pre 2 godine, tek sa 14, sada je ne zanima, al' ipak ponekada pita kada ćemo na pecanje. Vratiće se i oni, samo da imaju čemu da se vrate.  smiley033
Odg: Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 22 Decembar 2014, 09:17:02
"Exchange office"

     Dobro mi je počeo dan..
Sinoć mi je draga klizala po telefonu i porukama, a trostruki aksel se završio padom na listu poziva .
Upsss!!
Pošto operater ne daje ovakvu podršku, moja obrazloženja su zamenila odbranu iz procesa Jozefa K., sa svim primesama besmislene situacije u koju me je doveo proizvodjač uredjaja koji memoriše svakojake gluposti iz oblasti "promaja u slobodno vreme ". Još treba da im platim ovaj telefon uz račune na rate, a ja nemalo već na ratištu. Šta je bre nedostajalo telefonskim govornicama, dvojnicima ili pozivima od komšije ? Koga jos zanima razvoj telekomunikacija , kad ima jednostavnijih načina,  gestakulacije i artikulacije od  osećaja da sam kao tele u ovoj komunikaciji ?
      Iz palete epiteta upućenog od strane istražnog sudije u koži moje drage, zapamtio sam životinju kurjak čije su mi navike i osobine opisane do tančina, a usput sam nasledio titulu "barona", tepanje da sam ljubimac "ker",  i još poneki poklon uz jutarnju kafu.  Doručkovao sam sa stilom kako dolikuje jednom takvom plemiću , uz povetarac iz grupe tornada , šum talasa cunamija i kašičicu zemljotresa njene ženstvenosti. Ih, ma prava fantazmogorija za jutro , a tek mi sledi poj morskih sirena za vazdušni napad , sa pratećom sestrom migrenom koja mi je zakazala terapiju na neodredjeno. Ko da radim u HMZS, pa  pratim vanredne situacije iz sata u sat . Staće mi čuka od prognoze !
Izgleda da će morati da uleti  neki poklon da umije situaciju, a futur ideja za kupovinu novog štapa za pecanje je sad više pluskvanperfekat . Tako to ide kad detetu daš šibicu u ruke, ili telefon ostaviš na izvolte dragoj u pms-u . Nešto kao požar u kući i crna rupa u novčaniku u isto vreme. 
       Nego, nešto razmišljam da iz hobija završim obuku za fudbalskog trenera , tek da malo pojačam bekovski par i samoOdbranu bez autogola , ili da naučim da skratim ugao slobodnog udarca na raspravu sa njenim visokim "C ".
       Sve u svemu, danas ce biti dovoljno vruće i bez Sunca , a operater će iz nehata profitirati na mom pojašnjavanju telefonskog imenika , i porukama izvinjenja koje moram da sročim u nastavcima.
Alal vera i Marina ,na skrivenu kameru koju sam sam sebi namestio ! Idealka za špansku seriju, sa reprizama do iznemoglosti bez upotrebe daljinca..Bljaks !
I da,  dobro mi je počeo dan.... Sva sreća  imam alibi ,mada mi osiguranje mi nije kasko u ovoj nesreći
Hoćeš da se menjamo ?
 
potpis:
Menjačnica - "Devalvacija"
Direktor
Risky de Partment
Adresa: Ambis bb
Telefon : 666 i kusur
Faks: Helizim
Vreme: Zajebano
Godina: 2013
Odg: Iz mog sokaka... By: pikeman Date: 22 Decembar 2014, 19:32:58

Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 03 Januar 2015, 15:12:10
Arhimed je postavio principe hidrostatike ,a na nama je da  plutamo po vodi, ili kanalizaciji.

Grunf"Od svih sticaja okolnosti, sticanje je najbolja okolnost ...'
" Omiljena zivotinja mi je pacov , pliva u svim uslovima!""Moj ZOO "

Kada bi mi dozvolili da sastavim svoj ZOO , i da prava životinja zaštitim po svim standardima EUrokrema kroz jednu stabilnu Vladu i Mihu   , to bi zvučalo nekako ovako:


-PR ZOO-a  - VUK sa Dunava,
-Predsednik vrta - gradjanin PAUN ,
-Ministar za ekonomiju -g. LEŠINAR bez plena,
-Ministarka finansija- Miss HOBOTNICA
-Ministar spoljnih poslova- baćuška MEDVEDov drug,
-Ministarka za sport i omladinu- drugarica PUMA u etno adidas nosnji,
-Ministar unutrašnjih poslova- Mr RAKUN ,
-Ministarka vera (bez Nade) -
g-đa piRANA sa oblogama ,
-Ministar za vanredne situacije- g. loSOS,
-Ministar odbrane - g. GALEB sa retro krilima zvani Hi-Tec  ,
-Ministar poljoprivrede- samo VO bez titule,
-Ministar zdravlja - dr TVORza,
-Ministar rada i soc. politike-drugarica PANDA iz Kine ili Kragujevca ,
-Ministar kulture- prof ŠIMPANZA sa doktoratom Mega-giga-sega u trendu ,
-Ministarke rudarstva i energetike- madamme KRTICA i miss JEGULJA,
-Ministarka prosvete- g-đa SOVA bez kljova,
-Ministar za EU integraciju- ser DinosauRus od SAD ...ili od juče ,
-Minstarka za ljudska i manjinska prava - sIPA bez fonda i mastila,
-Ministarka životne sredine - MUVA Ve Ce ,
-Ministri razvoja- grupa MAMUTi i TATOOti
-Ministar pravde - don MRAV sa partijskim mravinjakom.

Volonteri i ribolovci su nam dobrodošli, a krivolovci su nam dobrozašli .

Kojot sa DunavaSpojene poruke: [time]29 Decembar 2014, 11:37:47[/time]

 '' Ako smo nemi svedoci mulja i blata gde je ološu Zakon prosta semantika, našej deci ostaće samo loša matematika, a nama i dalje bedna statistika !''
" Živkova NEdeljna Slava "

Dobro veče draga rodbino !  Molim Vas obrišite noge , pre nego što mi ukaljate dušu za stolom , i zamenite gostoprimstvo sa otiračem!

Izvolite dragi moji za sto (dvesta je malo za Vas), uskoro stiže aperitiv i hrana za drage mi goste.
Ako Vam nešto nedostaje ili imate pitanja , biće mi zadovoljstvo da udovoljim, pojasnim i poslužim.
Prijatno i živeli !
....I tako, krenuše nam pitanja, ali samo sam odgovore zapisao:

-NE, mesta nisu numerisana , ali su rasporedjena...
-NE , nije se pokvario , tako se jede taj sir ...
-NE, to nije sok od jabuke , i bas mi je žao što ste slučajno sipali rakiju u čašu od 2dl. Znam, da je gre'ota da se baci ...nisam ni sumnjao !?
-NE,  nemam ren za rebarca , a usput to nisu rebarca već dimljeni šaran ...
-NE , to nije los , to je losos...
-NE , to nije crni pilav, to je crni rižoto sa m.plodovima...
-NE , nije mi problem, naći ću Vam negde tu pesmu koji volite. Kako ste beše rekli :
Od Jovaninog Željka pesma   
" Nije ljubav ona stvar"  ?" ...
-NE , nemam Azru Kadrispahić , samo Štulićevu mogu da iskopam možda....
-NE, to nije  ukras, to je ubrus...
-NE, nije to višak escajga slučajno...
-NE , ne služimo sodu uz ovo vino...
-NE, nisam planirao karaoke da "dovedem" za kraj, ni trubače...
-NE , nisu to čaše za pivo...
-NE , to nije domaći sladoled, to je parfe ...
-NE, nemam gorči espreso..
-NE, nemam šlag za Rozen tortu , ni za panaiju...

E, .........ti NEdelju i sve po spisku zvanica!

Napomena:
Pisac ima bujnu maštu, svaka sličnost sa situacijama iz stvarnog života je nestvarna!

AKTUELNO !
-Hrono dijeta-
"ELIKSIR MLADOSTI" iz Lučana

Ova dijeta je Isključivo za device u horoskopu ili muskarce na kolonoskopu .

Sastojci:
- 1/2 očišćenog limuna u kori;
-1/13 šoljice oraha u ljusci ;
- 1 bananarama Venus ;
- 1/2 veze svežeg peršuna od eukaliptusa;
- 2 čaše vode sa izvora 3 putića;
-1/3 jabuke sa grane od komšije Milana;
-2 lista od nane , ili strine;
i na kraju :
-1/2 žličice  vegete po savetu Prolivera Plakara

Priprema:
1. Sastojke ubacite u tender.
2. Sve dobro izblendirajte i poslužite hladno u dubokim činijama za ljubimce .
3. Ukrasite obrok cimeTom i Dzeri.

Savet:
Ukoliko želite da obogatite obrok, u napitak još dodajte komad taštine džigerice , polovinu očišćenog advokada ,vezu mladog luka skajvokera ,  i šaku polumentu bibera .

Rezultati:
Real- Milan 2:4
Zvezda Danica -Partizanka 6:1
Žena-Muž (odloženo sudjenje)

Primena:
Eliksir se uzima na prazan stomak ili pun Mesec.
Poželjno je zameniti bar jedan  standardan obrok eliksirom, ili dva klistirom.

Kome je ova dijeta zahtevna, može koristiti i Religioznu dijetu , po receptu mog kuma .
" Jedem šta stignem i molim Boga da se ne ugojim !".

Vaše zdravlje je u rukama majke prirode i GMO maćehe !"Nova i sve po spisku  "

Usli smo u Novu sezonu , ili je opet ona u nas , i to "raskosnim" TV programom sa razmenom haljina i cupkanjem na plejbek .
Filmovi su verovatno ostali u vremenskoj medjuzoni izmedju Kiribata i Aljaske, a najpoznatiji Deda se zamrz'o od brojanja poklona iz Kine, pa nije ni programsku šemu zatvorio kako treba. Znači početak je fijasko, a prvi mačići se više ne bacaju u vodu , da Vas ne uhapse iz nekog udruženja dokoličara za zaštitu Hali Beri.
Dok razmišljam o željama za sebe , pošto nisam stigao da odlepim prst od reSMSovanja  čestitki dva dana ,  stićiće mi i Božić Bata iz šteka.
Onda ću sa bata Boletom , opet da malo umastim ekran i iskrivim facu od rima i stihova na istu temu. Sva sreća pa su malo u modi i "stikeri", da ne moram da stavljam naočare i  iščitavam prepisano štivo o miru u kući , zdravlju, frižideru , bogatstvu nebeskom,  i toplom krevetu.
Tradicionalno za Božić me se priseti svaki broj iz imenika koji me je video bar jednom u životu , ili mu je slučajno neko dao moj broj , pa kad mi polete u etar one patriotske natikače , i dok provališ ko je pisac iza nepoznatih brojeva, prodje mi praznik.
Zato sam čvrsto odlučio da šta započnem u Novoj godini to i završim , pa ću prvo da sastavim rusku salatu sa koleginicama gibanicom i sarmom koje su se slučajno zadesile 3 put u mom tanjiru  , a onda ću da zapišem šta sam sve zaboravio u dućanu u prošloj sezoni, i šta mi sve treba za novu.

Spisak "Želja" iz Sarajeva i mojih iz Beograda:

1. Kvalitetno vreme!
 Da mi ga upakujete za poneti,  da ga koristim kad poželim i bez ograničenja,  bar na vodi , što i Vama želimo!

2. Zdravlje!
Da ga malo rasejem po porodici i familiji za pelcer , a šta preostane nek se svako ogrebe bez pardona.

3. Sreća!
Pošto je ovo kockarski deo želje i nikad ne znaš kad će da uleti prava karta, podeliću je sa ostatkom nesrećnika koji veruju u pojam bez rada na njemu. Manje se kockajte i čekajte, više je tražite i radite na njojZI .

4. Uspeh!
Ovo prosledjujem prvenstveno sinu u školi, i deo za  političare koji su se naobećavali svašta,  jer bih sa oba i ja osetio olakšanje, ali ipak ću malo da ukradem i za sebe ako mi dozvolite...recimo za  pecanje .

5. Novac?!
Pa šta sam Vam ja šalterska službenica sa lisicama na rukama ? 
Šta preostane, uzeće mi najmiliji ili draga, poneki prevarant na foru, ili trgovac za dobru cenu,  tako da sam oročen u pretplati do daljeg.

6. Humanost!
Pronadjite bar jedno dete u Vašem ili tudjem okruženju ,  koje nema uslove za normalan život i pomozite mu na bilo koji način. Tako će Vam srce biti na mestu, a moje ponosno što Vas poznajem!


Iskreno svima i sve po spisku !   


Odg: Iz mog sokaka... By: Milan berkut Date: 03 Januar 2015, 15:37:42
 smiley194 . . . et` nemarim ja . . .  :thumbup: :clap2:
Odg: Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 09 Januar 2015, 02:05:57
"Srećan možeš da budeš na mnogo načina  , a srećnik si isključivo  ako uspeš da se izoluješ od zavidnih! "


Odg: Iz mog sokaka... By: orka Date: 09 Januar 2015, 09:22:29
Biti ili ne biti-pitanje je sad?Odg: Iz mog sokaka... By: mihabg Date: 09 Januar 2015, 22:44:02
Ako ne znaš šta ćeš sa SOBOM .......promeni nameštaj ili je okreči !


Odg: Iz mog sokaka... By: Karlo Date: 10 Januar 2015, 01:01:08

 Šta je sećanje..do smešna lupa! (Đole)
Dorćol je milje u kojem sam odrastao.
Strahinjića Bana?
Oobična ulica!
Dooobro..razlikovala se, po..ajd' da kažem, otmenosti..strogom nizu predratnih, utegnutih zgrada, od Mike Alasa, Visokog Stevana i ostalih sokaka bliže Dunavu koje su, verovatno, držale do toga da se Lepota krije u nasumičnom razbacivanju udžerica.
A da..Strahinjića Bana se razlikovala!
i po drvoredu starih lipa
..koje saamo taaako mirišu u junu!
i odsutstvu saobraćaja
..sećam se toga jer bih, leti, od kuće do okretnice 24-vorke, gde se skupljalo društvo, uvek išao njom al'..sećanje je smešna lupa i ne znam da li sam birao taj put zbog 'lada lipa il' zato što sam od Francuske do Tadeuša Košćuškog mogao da idem sreeedinom ulice! Daaa baš po sred srede Strahinića Bana! I da me ne klepi Jeepom neki Ošišan Na Opako? Daaa! Doobro..bilo je i tad zaapravo opakih momaka al' ..oni su više vozili kroz centar i..pretežno noću..valjda je tad bilo lakše obiti fiću a beogradjani..Staari beogradjani nisu nikada imali potrebu da voze automobil gradom..jer im je sve bilo blizu a svežiji beograđani su u vreme kad cvetaju lipe u ulici Strahinjića Bana svojim vozilima bili na Jadranu..il' kod nji'ovi', na selu, tek..ta je ulica, leti, bila moja..tiha, mirisna, sigurna.
Sećanje je smešna lupa pa..kad se malčice bolje kroz nju zagledam..nije sve bilo tako mirno i bezopasno na Dorćolu.
Ulice od Dušanove do Dunava i od Kališa do Francuske su važile za opasan kraj..zbog mangupa koji će
..i pre praskozorja, hladnokrvno..čuj hladnokrvno! beezobzirno bre!..maznuti jogurt u tetrapaku ostavljen pred ama baš svakim dućanom il'
..drpiti..doobro, pozajmiti, auto, vozikati se celu noć pa ga vratiti tamo gde je bio parkiran..da ga vlasnik napuni benzinom..za narednu noć il'
..ugovoriti ferku..sa momcima sa Karaburme..samo zato što su..sa Karaburme i..
zbog takvih mangupa je na Dorćolu uvek bilo Milicije. Nee Policije..nju su izmislili ovi koji su kasnije došli, već praave Milicije-Narodne Milicije koja se starala da građani žive mirno i u redu. Ima li išta prirodnije od toga da narod živi sa svojom Milicijom?
Elm..u to vreme sam bio član folklorne grupe "Vukica Mitrović". mHm..mlađim Vukovima moož' da izglada bzveeeze al'..folklorno društvo=mnooštvo curica..jedrih (Tvigi je anoreksiju izmislila desetak godina kasnije), zadihanih, zajapurenih..ponete igrom raspuštenih. A ondaK turneje..Kladovo, Diseldorf, Milanovac..da ne meračim dalje. Tek..probe su bile od 8-10 uveče u Beku..pod Kalemegdanom. Povratak kući..najjednostavnije-tranvajem. U to vreme je-švercovati se-bilo..ispod časti! DakleM..sport zvan Kešanje. Najpoželjniji su bili Belgijanci..tranvaji sa mekom gumom na vratima. Ostali..na rudu pa se drži za šta dohvatiš al'..najveća opasnost je pretila od Narodne Milicije! Te šljage se pamte al'..imao sam taktiku..iskakao pre stanice..šmugnuo u poprečnu ulicu..znao da će me presresti na sledećoj raskrsnici pa skidao džemer, jaknu i..lagano prolazio ispred plavo-belog tristaća. Karijeru prošao samo sa jeeednom šamarčinom!
Odaavno nisam šetao Dorćolom pa mi je prijalo da vam ovo večeras ispričam mada izgleda neverovatno..hodati ulicom Strahinjića Bana a da te ne ometaju automobili..policija koja se bavi traganjem za sedamnaestogodišnjakom ne bi li ga ukorila zbog kešanja na tranvaj..
Sećanje..je čudna lupa