Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 05 Maj 2016, 13:23:15
  Pa nevidim ražanj na predhodnoj slici  :smiley:, zato te i pitam za okretanje .Ja sam ove godine prvi put pekao u novoj pržulji  i lepo je ispalo, mada sam pokušao pola praseta da namestim na ražanj pa se pri okretanju  raspalo na dva dela  :shocked: .Ipak ništa nije bilo za bacanje  :smiley:

Spojene poruke: [time]05 Maj 2016, 11:02:38[/time]


Ovo ti je kol ko sam razumeo prvo vatreno krštenje i moram priznati da je extra ispalo i samo tako nastavi vremenom ćeš postati bogatiji ovim iskustvom, videćeš gde i šta i kad treba. Što se tiče okretanja i ražnja. Na poslednjoj fotografiji, prase je ispečeno, gotovo, pa sam ražanj i izvadio, ali taj isti ražanj možeš primetiti kod praseta i jagnjeta na predhodnim gore fotografijama.
Kako si prvi put tretirao pržulju, jesi je zagrevao ili ne? Takođe, jel fiksirana za te metalne obručeve-nosače ili se skida. Moje su stare i fiksirane su, teške mnogo, ali dobre i razrađene.
Kolega Vladimire ne razumijem sta mislis pod pojmom jaka furuna.Nisam strucnjak za pecenje u furuni ali moj tast jeste i sa njim sam ispekao mnogo i jaradi i prasadi ali nikad nismo omotavali pecenje.Tast na osnovu iskustva zna koliko ogranaka ili drva treba zaloziti a i to ide na osnovu kilaze.Na raznju oznaci ledja i stomak i na svakih pola sata okrene i to je to.Kad zavrsi pecenje, u furuni ispece lepinje koje sa kajmakom djeluju porazavajuce po moj holeterol.
vladimirv015, je upravu kad kaže "jako ugrejanu furunu" Ovako stoje stvari. Ja , a i moj ćale najbolje zna kad mu je i koliko potrebno da ugreje furunu. Moja furuna je namenski pravljena da može  u jednom trenutku da peče troje (prasića ili jagnjića) znači tri pržulje se peku istovremeno. Nije isto loženje leti i zimi, naravno zimi se brže hladi furuna, pa se nekad dodaje i žar koji se predhodno izvadi pre pečenja. Nije isto naložiti i ugrejati furunu (vrunu)  :lol: za jedno, dvoje ili troje bravova. Takođe, nisu uvek ni drva ista, neka su više kalorična, a neka manje... pa se desi nekad da je furuna jaka, a ponajtežeje pogoditi odnosno sačuvati da jedno neizgori, a drugo da bude pečeno, kada se istovremeno peče prase i jagnje. Za prasence od 30 do 40 kg, je potrebno dobrih 3,5h, dok za jagnje od 25 do 32-33kg, dovoljno nekih 2-2,5h. U tom trenutku je ponekad potrebno koristiti mokar papir na početku. Takođe, kad je godotovo, kad na jagnjetu izlete rebra, a kod praseta se odvoje malo kukovi i  plećke.
Prvo da počnemo od glave i nogica mmmm

Odg: Poljska furuna By: vladimirv015 Date: 05 Maj 2016, 13:34:46
Ja nisam nikad pekao u furuni, jesam lagano na raznju na otvorenom, to sad nema veze. Cuo sam za dva nacina da se vidi da li je furuna dovoljno zagrejana, prvii da se ubaci list novine i da treba da se samozapali bez pipanja nekog zara i slicno, a drugi je isto to sa peruskom od kokoske, za novinu znam da se koristi vrlo uspesno, jer tako peku moji u selu i svaki put bude savrseno, doduse oni su ispekli na stotine pa im vise ne treba nikakva fora osim osecaja  :takoje:
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 05 Maj 2016, 13:42:20
 :takoje: Takoje, i ja pričam isključivo o osećaju, a ono se stiče iskustvom. Znam, za tu voru, sad si me podsetio sa papirom i samozapaljivanjem, ali nisam nikad koristio. Uvek je neko uz mene od iskusnijih, uz rakijicu da udeli savet.
Odg: Poljska furuna By: drakol Date: 05 Maj 2016, 22:19:39
Tako je VladimirR-e, ovo je prvo korišćenje pržulje u furuni. Samo sam je prethodnog dana odgrevao , tako što sam sud  premazao  svinjskom mašću i ubacio ga u ugrejanu furunu kao da pečem prase .Kad je pržulja prošla taj test sledećeg dana sam je koristio na isti način  samo sa gudom.Pržulju ne zatvaram odmah  pri pečenju nego je neko vreme držim na vratima da bi se sud sporije ugrejao.Pržulja je odvojiva od metalnog rama (kaveza), koji je neophodan za lakšu manipulaciju.Meni se ovakav način pečenja sviđa jer nemoram uvek da koristim celo prase a i pretop je lep.
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 06 Januar 2018, 09:45:31
Trenutna desavanja.

Odg: Poljska furuna By: Trigga Date: 06 Januar 2018, 15:03:27
Meni je ova pecnica neostvaren san,pravio bih ali apsolutno nemam nikakvog iskustva  sa zidanjem,dali neko moze da opise proces gradnje i materijal koji se koristi?

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока


Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 11 Januar 2018, 07:42:44
To bi trebao nekog ozbiljnog zidara da angažuješ, kome nije strano zidanje hlebne furune. Ja kol'ko znam da se posle zidanog dela iznad pečene cigle stavlja popriličan sloj tucanog stakla onako da bu de što utucaniji, fine granulacije, a preko stakla ide sitan pesak, to mu dođe kao izolator.
Odg: Poljska furuna By: Trigga Date: 11 Januar 2018, 22:06:18
Znao sam da nece biti jednostavno

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока


Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 29 Jun 2018, 16:54:14
Upravo izvadjenoOdg: Poljska furuna By: ibanezi Date: 29 Jun 2018, 19:13:11
 Lepo, lepo...
To bi trebao nekog ozbiljnog zidara da angažuješ, kome nije strano zidanje hlebne furune. Ja kol'ko znam da se posle zidanog dela iznad pečene cigle stavlja popriličan sloj tucanog stakla onako da bu de što utucaniji, fine granulacije, a preko stakla ide sitan pesak, to mu dođe kao izolator.
Deo furune koji se zagreva i u kome se peče se zove DOB. Ne znam za tu "modernu tehnologiju" sa staklom i peskom. U Mačvi koja je poznata po poljskim (hlebnim ) furunama i prvoklasnoj prasetini i jagnjetini (ko je bio kod mene na kupovima koje sam organizovao dobro zna ovo) se oduvek, a i sada dob oblaže "armiranim blatom", tj debelim slojem mešavine blata i slame koja služi da blato ne puca na visokim temperaturama. Inače u pravu si, potreban je majstor sa iskustvom. Furunu je lako napraviti, ali taj njen najvažniji deo koji je i čini furunom - dob je vrlo komplikovano bez učenja uz stare majstore i sopstvenog iskustva.
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 03 Jul 2018, 08:38:24
Taj deo kako se zove DOB, gde se peče, kod mene je obložen pečenom ciglom, koja se pravi od blata, a preko da kažem kad je sazidana ide deo sa staklom i sitnim peskom. Tako čovo pravio, odnosno zidao. evo i fotke iz nutra kako izgledaOdg: Poljska furuna By: ibanezi Date: 03 Jul 2018, 12:07:42
Da, to je to, očigledno "tehnologija materijala dobne izolacije"  :lol: nije svud ista,
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 06 Maj 2019, 18:06:18
Priprema pred vaskrs