Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12
Poljska furuna By: ibanezi Date: 14 Oktobar 2014, 10:45:51
Kod mene u Macvi skoro svako seosko domacinstvo ima Poljsku furunu. Ranije su se zidale za pecenje hleba za nedelju dana. Danas se zidaju za pecenje prasaca, jaganjaca i ribe za krsnu slavu, svadbe i ne daj Boze-sahrane. Pecenje iz poljskih furuna je ubedljivo najlepse. A masni ribnjacki saran pecen iscedjen u ''plehu'' u furuni je jedini nacin (za mene)da bude jelo nad jelima. Nacin rada je- unutrasnjost furune se lozi dok se DOB (poluloptasta unutrasnjost ozidana od cigle blatare i oblepljena ilovacom sa slamom kao armaturom) ne ugreje da moze dugo odrzati temperaturu. Vatra se ukanja (izgrce ) do zadnje ziske.  Prase ili jagnje se stavlja u furunu na raznju koji viri kroz vrata da bi se moglo s vremena na vreme okrenuti. Ispod se stavlja ''pleh''(plitka velika cetvrtasta posuda od lima) sa vodom i furuna se zatvara tako sto se polukruzni otvor zazida ciglama (naravno bez maltera, samo se poslazu), a onda sakom se tanko nanese blato preko njih. Da li to ima u vasim krajevima? Jeste li probali pecenje iz poljske furune. Na isti princip se pece i u pekarama, ali ukus nije ni blizu, a o ''rskavoj' korici da ne pricamo. Iz gradske pekare bude kao kuvano naspram pecenja iz poljske furune. Sremci kazu: Nikad macvanin nece napraviti kulen i kobasicu kao mi, niti mi pecenje i rakiju kao oni. Slikacu kad odem u selo.
Odg: Poljska furuna By: NEBO Date: 14 Oktobar 2014, 11:59:59
Čuj ima li to u našim krajevima, pa ja je ozidao u našoj porodičnoj kući ovde u Sremčici, a ovi kanali služe za sprovod dima i sušenje mesa, onda kad je pravo vreme  :lol:  :rolleyes:


Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 14 Oktobar 2014, 13:15:13
Momci, svaka čast  :clap2: :clap2: Ima i jadnu takvu u svom selu, kad budem u prilici uslikaću i okačiti, ali ja kad budem u prilici neće biti samo furuna, već i nešto što ide uz furunu, a to će biti bože zdravlja ispred Božića.

Naravno u zimu kad se suši (čitaj dimi) meso, odimi se i jedan šaran divljak oko 3-4 kile, pa za badnje veče dimljeni šarko, a sutra na Božić pragnje  :thumbup:
Odg: Poljska furuna By: ibanezi Date: 14 Oktobar 2014, 18:35:43
Nebo, svaka cast. Ovo nisam video kod nas. Pusnica i furuna mogu biti pod istim krovom(sve cesce se tako pravi), ali ipak odvojeno nezavisna jedna od druge. Ova varijanta 2 u 1 je vrlo zanimljiva! :tongue:
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 09 Februar 2015, 08:55:07
Evo kao što sam obećao u predhodnom postu. Ovako su tekle pripreme za božić i slavu u mom zavičaju. U pitanju je furuna u kojoj se peku jagnjići i prasići.
Prvo smo založili, mora dobrih 6 vatri da se zargori kako bi ne ometano peklo do 3-4h.

Još vartre

U međuvremenu dok se vatra razgoreva, majstori su odradili svoje.

Komšija, donosi uređeno jagnje

Jagnje i prase (pečenice) se usoljava i stavlja u zemljane posude (pržulje) žar se vadi iz furune i prpržulje se ubacuju u furunu, uz povremeno kontrolisanje. Zemljane pržulje služe, kako bi se sav pretop-moca, odlila i mogla kutlačom pokupiti, za dalje korišćenje (komplet lepinja ... i td.)
I na kraju kad je gotovo

Kaad se malo prohladilo, preneli smo na skrovito mesto  :lol: :lol:

Odg: Poljska furuna By: drakol Date: 25 April 2016, 18:54:53
Kolega mnogi upozoravaju da glineni sud mora postupno da se zagreva da ne bi pukao.Zanima me kako ti pripremaš glinenu peku sa prasetom pre stavljanja u zagrejanu furunu  :huh:
Odg: Poljska furuna By: ellesar Date: 26 April 2016, 10:41:54
Ajoooojjjj !!!

Poslato iz mog kotlića!


Odg: Poljska furuna By: Milan.M Date: 27 April 2016, 22:14:04
A mene zanima gde mu je to skrovito mesto, gde nosi gicu i jagu :cheesy:
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 04 Maj 2016, 09:45:23
Još jedno iz furune, za Vaskrs!  :cheesy:Malo da se prelije pretopom dok je još vruće!
Odg: Poljska furuna By: didapatak Date: 04 Maj 2016, 10:31:03

..care.. :tongue:
..odoh u dvorište iskolčiiti mjesto za jednu pećicu  :thumbup:
.. smiley033
Odg: Poljska furuna By: drakol Date: 04 Maj 2016, 16:29:34
Ekstra  :ok:, reci nam samo da li  gudu okrećeš na početku pečenja da ne bi pregorelo
Odg: Poljska furuna By: VladimirR Date: 05 Maj 2016, 08:37:50
Naravno da se okreće u pržulji pomoću ražnja, ali u toku pečenja i okreće se u zavinosti ako je prase ili jagnje, veliko, pa mora da se zapeče ravnomerno sa svih strana. Prvo, ako je jaka furuna, uzmese papir od džaka, onaj unutrašnji deo braonkaste boje, iscepka se na veće komade i ubaci u kofu sa vodom da se natopi. Zatim se za nekih 5-10min, prase vadi van furune i oblaže onako ovlaš samo se spusti taj mokar papir i vraćaš prase nazad u furunu, kasnije posle 20-tak min, opet se otvara furuna i vadi prase, kako bi skinuli papir ili stavili novi.
Odg: Poljska furuna By: drakol Date: 05 Maj 2016, 10:14:01
  Pa nevidim ražanj na predhodnoj slici  :smiley:, zato te i pitam za okretanje .Ja sam ove godine prvi put pekao u novoj pržulji  i lepo je ispalo, mada sam pokušao pola praseta da namestim na ražanj pa se pri okretanju  raspalo na dva dela  :shocked: .Ipak ništa nije bilo za bacanje  :smiley:

Spojene poruke: 05 Maj 2016, 11:02:38
Odg: Poljska furuna By: igor.dokić Date: 05 Maj 2016, 12:02:46
Kolega Vladimire ne razumijem sta mislis pod pojmom jaka furuna.Nisam strucnjak za pecenje u furuni ali moj tast jeste i sa njim sam ispekao mnogo i jaradi i prasadi ali nikad nismo omotavali pecenje.Tast na osnovu iskustva zna koliko ogranaka ili drva treba zaloziti a i to ide na osnovu kilaze.Na raznju oznaci ledja i stomak i na svakih pola sata okrene i to je to.Kad zavrsi pecenje, u furuni ispece lepinje koje sa kajmakom djeluju porazavajuce po moj holeterol.
Odg: Poljska furuna By: vladimirv015 Date: 05 Maj 2016, 12:59:50
Mislim da misli  :lol: kad kaze jaka furuna, na jako ugrejanu furunu, odnosno jaku vatru  :takoje: Meni ovo izgleda  :thumbup: :ok: