Vukovi sa DUNAVA Štuka
Pages: 1
Udarac, kontra, zamaranje štuke By: orka Date: 17 Januar 2013, 20:22:08
Napad stuke tj. udarac se razlikuje vise ili manje, a u zavisnosti koju vrstu varalica koristimo, daljine na kojoj je doslo do napada, dubine vode,stapa koji koristimo, itd...
U zavisnosti od ovih faktora kakvu kontru treba udariti... kako podesiti kocnicu na masinici, i na kraju kako zamarati stuku, ne bi li na kraju imali ovakav osmeh  :cheesy:  .
Kakva su vasa iskustva?
Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: tomislav34 Date: 17 Januar 2013, 21:23:54
Kočnicu podesim tako da štuka mora imati bar tri kile da bi mogla malo izvlačiti špagu. Štuke su nepredvidive, nekad je izvlačim ko mlohavu deveriku, a nekad iskače po pola metra iznad vode. Ne radim nikakvu posebnu kontru, zapravo to ruka odradi automatski kad udari štuka i skoči adrenalin. Udarac štuke na varalicu zna stvarno biti ne zaboravno iskustvo.
Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: dragan77 Date: 17 Januar 2013, 22:11:50
Nenad sve rekao: Kočnica samo da otpušta ako je štuka velika da ne bi došlo do kidanja. Kod zamaranja štuke mi dril ne igra veliku ulogu.
Čak i kada je štuka velika bez problema je izvlačim, ozbiljan otpor se uglavnom javlja kada je treba strpati u meredov. To je moje mišljenje.

Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: orka Date: 18 Januar 2013, 12:31:10
Kod mene je dril,tj kocnica pritegnuta uvek maksimalno..stuku treba drzati cvrsto,pogotovo u startu,posle kontre,ne bi li se udice ubole u njene tvrde celjusti kako treba,jer ako dril proradi posle kontre ili u toku borbe kada ne treba, moze se desiti da se ne ubode kako treba,a to za posledicu moze imati spadanje,tj otkacinjanje ribe..Ukoliko je stuka velika,uvek ima dovoljno vremena da se popusti dril kada krene u beg,jer velike a to one 4+kg, krenu u beg tek kada ih privucemo blize obali ili camcu,i tada ako ne popustimo dril moze doci do kidanja konca ili najlona..
U startu su zustrije tj borbenije one manje..do 3kg.,dok je kod onih vecih obrnuto..
Kontra u mnogome zavisi od stapa koji koristimo,kao i od koncentracije.,ne sme da nas iznenadi napad,tj udarac koji nekada zna da bude samo zaustavljanje varalice..
Zamaranje stuke je ono najlepse,..mislim da je najlepse sa stapovima poluparabolicima,koji drze stuku cvrsto,a lepo se savijaju tokom borbe i amortizuju udarce,iskakanja iz vode..,a adrenalin samo radi  :cheesy:  :ok:
Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: Mangup Date: 18 Januar 2013, 16:19:22
Meni se dosta puta desavalo, da mi izleti varalica pri iskoku ribe iz vode, i u poslednje vreme dosta imam spadanja stuke sa stapa , tacnije poslednjih 5-6 komada koje su mi se udarile sve sam imao na stapu i uvek su otisle...nekako....
Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: Achilles1974 Date: 21 Januar 2013, 14:35:43
Kočnicu imam vrlo pritegnutu da se udica dobro zabode, tek kad ju dovučem do obale i meredova, onda ju popustim i to dosta, jer se često puta dogodi da podivlja prilikom prihvatanja pa postoji opasnost da pokida nešto... Vrlo su nepredvidive, nekad se predaju gotovo bez borbe, a nekad je pravi rat. :)
Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: dragan77 Date: 21 Januar 2013, 14:49:47
I moja su iskustva da su manje štuke borbenije na početku, a veće na kraju borbe, kad je treba strpati u meredov.
Odg: Udarac, kontra, zamaranje štuke By: NEBO Date: 22 Januar 2013, 14:45:33
Ja neznam šta sam umislio par puta prilikom vađenja i počeo da filozofiram i popuštam kočnicu, hoću ja tu nešto kao da zamaram .... Naravno da je otišla... i neka je, nije mi žao  :takoje: