Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: tonyboy Date: 29 Novembar 2012, 22:54:44
@ Debeli šefe svaka ti dala, isprobao sam riblje pljeskavice i oduševio sam se. A sljedeći zadatak mi je upravo ovaj. Imam pitanje, dali su šaran i štuka najprikladniji za ovaj recept ili su ti se našli taj dan u čuvarki. Zanima me dali bi se tako mogao spremiti som ??? I zanima me koliko dugo traje dimljenje, sat - dva pa pauza ili malo duže ?
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: Debeli Šef Date: 30 Novembar 2012, 22:47:48
Šaran je svima daleko najbolji, vjerojatno zato jer ima okus šunke (ili još bliže dimljenog bunceka) a nije tako težak za želudac. Obavezno divljak!
Štuka ima malo drugačiji okus i volim ju nafilati limunom i takva mi je bez greške...
Soma još nisam probao (jednostavno mi preskup za kupiti a krupan me već godinama izbjegava. stavljam samo krupnu ribu na dim!) ali nema šanse da bi bio loš! Zapravo jedva čekam jednog da ga nauljim.  :cheesy:
A za dimljenje - ne možeš pogriješiti. Popijem kavu, zapalim panj, odem prčkam nešto - pa mi se ugasi, upalim opet i tako od jutra do mraka.  :rolleyes:
Noć pauziram i sutra opet tako.
Dva cjelodnevna dimljenja je većinom dovoljno. Tri nisu previše jer neće gorčiti a više od toga nisam probao.

Za koji dan će slike dimljenog šarana sa začinima. Čekala se niža temperatura da ga odradimo. :cool:

Zaboravih dodati:
Meni na ovaj način može sva riba ali da je krupna (može i morska, recimo skuša ili morska pastrva) a jedini koji me okusom razočarao je - smuđ.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: željkosom Date: 23 Mart 2013, 21:37:44
sve čitam i nije mi jasno šta rasturi te kosti da se rastope dali stavljate limunov sok, ocat, ili samo ulje
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 23 Mart 2013, 22:19:00
10 sati laganog krckanja u ulju. Kosti se ne rastope, vec samo postanu toliko meke da se i ne osete. Kao u sardinama.
Naravno, pomaze ako se riba pre ili posle dimljenja lepo obradi, ako se uklone kicma i rebra i kosti ispod peraja :thumbup:
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: tićo Date: 12 Novembar 2013, 12:18:20
Štuka se napecala, sad krećem u čišćenje i pripremu za dimljenje a sutra ostatak...
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: vradojicic Date: 05 Januar 2015, 13:37:26
Ja ovako u teglama, na potpuno isti nacin i po istom receptu spremam sardinu od skobalja (90%), mrene, plotice, nosare i klena u ostalih 10%.
Ribu odvajam od kicme na polutke po duzini, dimim jednu vatru, skidam i pakujem u tegle.
Da napomenem, prosle godine sam zaboravio da operem ribu posle dimljenja pa je sardina bila slanija malo, ove godine cu da operem.
Takodje, vadim rebarne koste iz svake polutke, mada mozda i nema potrebe jer bi se posle 10-12 sati u rerni rastopile.
Imam jedno 5, 6 kg nadimljene ribe i jos 2kg krupnijih fileta koje su sutra malo da isprzim ili da bacim na rostilj za Badnje vece.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: recni galeb Date: 05 Februar 2015, 15:50:31
slicna priprema samo sa zavrnutim teglama, metalni poklopac i da sapuce, nema nikakve opasnosti od pucanja... smiley033
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: john Date: 06 Februar 2015, 10:57:15
Drugari, imam ribe u zamrzivaču. Da li bi mogao tu zamrznutu ribu da odmrznem, dobro prosušim i obradim, pa da dimim, šta mislite? I naravnu posle u tegle sa uljem, krčkanje u rerni... I da li je neko probao sa belom ribom?
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: VladimirR Date: 06 Februar 2015, 11:09:08
Iskreno, ja nisam probao, ali logično je da možeš. Izvadi iz zamrzivača i kad se odledi, usoli po želji, ostavi da prenoći, pa zatim okači u pušnici (sušari) da se ocedi, jedan dan i onda na dim, po želji jedan-dva dana, skineš, malo propereš i puniš tegle, sve po receptu i po instrukcijama koje su date. Naravno da može bela, samo da je malo krupnija, lakše je odimiri i okačiti. Javi i obavezno fotografiši da vidimo šta si uradio.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: vradojicic Date: 06 Februar 2015, 12:18:42
Naravno da bi mogao, pa tako vecina i radi. Ja tako radim sa skobaljem.