Dimljena štuka i šaran u ulju By: Debeli Šef Date: 23 Novembar 2012, 22:56:02
ok... prvo se ulovi štuka i šaran oko 5 kg
zatim se očiste, odstrane peraje i dobro ocijede
nasole
još nasole
tako se ostave u hladnjaku oko 24 sata. riba se zatim dobro ocijedi u pušnici
zatim se pali prvi dim
preko noći se odmori. sutra drugi dim
treći dim je nekom previše nekom ne
zatim se malo gušta u mirisu
riba se izreže i izvade velike kosti
paziti da slina koja navire ne kaplje po mesu
usput se sjetiti vegetarijanaca
uzeti domaći bijeli luk
limun
biber i lovorov list
napuniti staklenke
staviti ih u plitku posudu na čijem je dnu mokra krpa
mljac
staviti u rernu na 100 stupnjeva 10 sati
ako ostane viška baciti. na roštilj. par minuta.
prilog riža ili slani krumpir i blitva.
nakon vađenja začepiti metalnim poklopcima
sakriti na skrovito mjesto
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: Zmaj Strasni Date: 23 Novembar 2012, 23:01:37
E koji me djavo nagoni da otvorim ovu temu
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 23 Novembar 2012, 23:18:38
Odlicno i detaljno
Jedino me .ebe ona prva stavka
Ja radio sa bucovima prosle godine, dobro je ali ne kao od sarana
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: heheo Date: 23 Novembar 2012, 23:36:55
Uh šefe....
Ja sam otvarao šarana za dimljenje malkoc drugačije (mada vidim da ovde dimljenje nije kraj postupka):
Šarana oljuštim, ali ga ne param po trbušini, nego odvojim glavu.
Zatim zasečem meso od leđne peraje do kostiju (rebara), dužinom blizu repa završim rez u "L".
Uzmem makaze (kuhinjske) i sečem rebra do pred kraj repa (gde završava rez).
Tako se šaran lepo otvori, stavim dve grančice da se ne zatvori (pri dimljenju) i takav ide u pušnicu.
Majstorija.
Ali nikad nisam pokušavao ovo u rerni -što ne znači da neću!
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 24 Novembar 2012, 00:05:39
Probaj....kosti se istope, ukus je
Kad otvoris teglu, naseckas luka, spremis urnebesa, sveze lepinje
, istreses teglu sa sve uljem(nema mnogo ulja,ako dobro nabijes tegle) na taj luk i delji
Ovo redovno posluzim kad mi stizu gosti iz Jevrope, poguse se u tome
Zaista malo je stvari ukusnih kao ova,kako je mi zovemo" Sardina".
Sefe.....svaka cast
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: laki22 Date: 24 Novembar 2012, 01:48:29
kakva mokra krpa na dnu i sta se sipa u tegle
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 24 Novembar 2012, 08:48:12
Kuhinjska krpa se stavlja da bi upila, ako eventualno malo ulja iscuri iz tegle, inace se zapali na tepsiji, dimi ko ludo, smrdi jos zesce....upropasti celu turu, rernu, a bogami i zidove
. Posto se to radi vecma nocu, zbog jeftine struje, nisi bas budan da stalno kontrolises. Krpa je mokra, uglavnom da ne upropastis samu krpu
Tegle punis uljem.....E sad, pre nego sto skocite sa "Ma znas ti posto uljeeee!!!! "
,znajte da neide mnogo.....neznam jel Sef potrosio litru na ovu turu, jer kad se riba lepo slozi i nabije, nestane tu mnogo ulja
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: kviskons Date: 24 Novembar 2012, 09:27:21
Al' vam je tema.
Idem prvo da doruckujem, pa onda mogu da citam.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: bladerizer Date: 24 Novembar 2012, 19:02:01
ja evo upravo se spremam da stavim jedan paprikas i sad kad sam vido ovo poceo sam da se tresem kako dobro izgleda mislim da ce ovaj moj sarko zavrsiti u tegli ahahah!
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: laki22 Date: 24 Novembar 2012, 20:28:11
fala za krpu
u pola noci sam citao, mozak na 0%
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: DakiNS Date: 24 Novembar 2012, 21:46:31
Kolega ti si nepresušan izvor spravljanja đakonija
. To isto i ja radim, ali koristim deveriku i krupatku, težine od 0,5 - 1 kg. Jedino što posle dimljenja i kratkog sušenja potopim svu ribu u mešavinu lapo-lapo najobičnijeg kiselog vina i vode, ili sirće i voda, pa napola osušena riba malo upije kiseline i kod krčkanja kosti nestanu. U tegle stavim malo lišća peršuna.
A za meze je neprevaziđeno. Jedino što kao prilog stavljam lovačku salatu, u koju ide paradajz, paprika,krastavac i šargarepa, pa sve ukrčkano još letos i ćuti u špajzu i čeka jesen da se riba odimi. Ko voli sardinu sa povrćem zna šta pišem, jedino što je šmek dima i domaće lovačke salate neprevaziđen i za pet stepenica više od sardine sa povrćem. Da ne zaboravim temperatura krčkanja je oko 109 stepeni, a to je kada se mehurići kod krčkanja polako jedan po jedan dižu do vrha tegle , tada mnogo manje ulja iscuri iz tegle.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: tomislav34 Date: 24 Novembar 2012, 22:05:14
Zašto se mora tako dugo krčkati?
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: DakiNS Date: 24 Novembar 2012, 22:09:51
Greška kod kucanja temperatura je oko 100 stepeni, a krčka se dugo ja krčkam 6 sati da bi kosti kao kod sardine nestale
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: tomislav34 Date: 24 Novembar 2012, 22:12:37
Joj, da, već sam čitao na ovom forumu nešto slično. Samo je možda neka druga riba.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 24 Novembar 2012, 22:14:53
Ima par slicnih tema, ali ova je daleko najlepse prikazana i objasnjena