Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12
Dimljena štuka i šaran u ulju By: Debeli Šef Date: 23 Novembar 2012, 22:56:02
ok... prvo se ulovi štuka i šaran oko 5 kg

zatim se očiste, odstrane peraje i dobro ocijede

nasole

još nasole

tako se ostave u hladnjaku oko 24 sata. riba se zatim dobro ocijedi u pušnici

zatim se pali prvi dim

preko noći se odmori. sutra drugi dim

treći dim je nekom previše nekom ne

zatim se malo gušta u mirisu

riba se izreže i izvade velike kosti

paziti da slina koja navire ne kaplje po mesu

usput se sjetiti vegetarijanaca

uzeti domaći bijeli luk

limun

biber i lovorov list

napuniti staklenke

staviti ih u plitku posudu na čijem je dnu mokra krpa

mljac

staviti u rernu na 100 stupnjeva 10 sati

ako ostane viška baciti. na roštilj. par minuta.

prilog riža ili slani krumpir i blitva.

nakon vađenja začepiti metalnim poklopcima

sakriti na skrovito mjesto

Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: Zmaj Strasni Date: 23 Novembar 2012, 23:01:37
E koji me djavo nagoni da otvorim ovu temu :rolleyes:
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 23 Novembar 2012, 23:18:38
Odlicno i detaljno :thumbup:
Jedino me .ebe ona prva stavka :cheesy:
Ja radio sa bucovima prosle godine, dobro je ali ne kao od sarana :thumbup:
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: heheo Date: 23 Novembar 2012, 23:36:55
Uh šefe....
Ja sam otvarao šarana za dimljenje malkoc drugačije (mada vidim da ovde dimljenje nije kraj postupka):
Šarana oljuštim, ali ga ne param po trbušini, nego odvojim glavu.
Zatim zasečem meso od leđne peraje do kostiju (rebara), dužinom blizu repa završim rez u "L".
Uzmem makaze (kuhinjske) i sečem rebra do pred kraj repa (gde završava rez).
Tako se šaran lepo otvori, stavim dve grančice da se ne zatvori (pri dimljenju) i takav ide u pušnicu.
Majstorija.

Ali nikad nisam pokušavao ovo u rerni -što ne znači da neću!
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 24 Novembar 2012, 00:05:39
Probaj....kosti se istope, ukus je  smiley038
Kad otvoris teglu, naseckas luka, spremis urnebesa, sveze lepinje :tongue: , istreses teglu sa sve uljem(nema mnogo ulja,ako dobro nabijes tegle) na taj luk i delji :cool:
Ovo redovno posluzim kad mi stizu gosti iz Jevrope, poguse se u tome :cheesy:
Zaista malo je stvari ukusnih kao ova,kako je mi zovemo" Sardina". :thumbup:

Sefe.....svaka cast :tongue:

Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: laki22 Date: 24 Novembar 2012, 01:48:29
kakva mokra krpa na dnu i sta se sipa u tegle  :huh:
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 24 Novembar 2012, 08:48:12
Kuhinjska krpa se stavlja da bi upila, ako eventualno malo ulja iscuri iz tegle, inace se zapali na tepsiji, dimi ko ludo, smrdi jos zesce....upropasti celu turu, rernu, a bogami i zidove :lol: . Posto se to radi vecma nocu, zbog jeftine struje, nisi bas budan da stalno kontrolises. Krpa je mokra, uglavnom da ne upropastis samu krpu :cheesy:

Tegle punis uljem.....E sad, pre nego sto skocite sa "Ma znas ti posto uljeeee!!!! "  :rolleyes: ,znajte da neide mnogo.....neznam jel Sef potrosio litru na ovu turu, jer kad se riba lepo slozi i nabije, nestane tu mnogo ulja :takoje:


Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: kviskons Date: 24 Novembar 2012, 09:27:21
Al' vam je tema.  :rolleyes:

Idem prvo da doruckujem, pa onda mogu da citam. smiley033
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: bladerizer Date: 24 Novembar 2012, 19:02:01
ja evo upravo se spremam da stavim jedan paprikas i sad kad sam vido ovo poceo sam da se tresem kako dobro izgleda mislim da ce ovaj moj sarko zavrsiti u tegli ahahah!
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: laki22 Date: 24 Novembar 2012, 20:28:11
fala za krpu   smiley033 u pola noci sam citao, mozak na 0%  :lol:
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: DakiNS Date: 24 Novembar 2012, 21:46:31
Kolega ti si nepresušan izvor spravljanja đakonija :ok: . To isto i ja radim, ali koristim deveriku i krupatku,  težine od 0,5 - 1 kg.  Jedino što posle dimljenja i kratkog sušenja potopim svu ribu u mešavinu lapo-lapo najobičnijeg kiselog vina i vode, ili sirće i voda, pa napola osušena riba malo upije kiseline i kod krčkanja kosti nestanu. U tegle stavim malo lišća peršuna.
A za meze je neprevaziđeno. Jedino što kao prilog stavljam lovačku salatu, u koju ide paradajz, paprika,krastavac i šargarepa, pa sve ukrčkano još letos i ćuti u špajzu i čeka jesen da se riba odimi. Ko voli sardinu sa povrćem zna šta pišem, jedino što je šmek dima i domaće lovačke salate neprevaziđen i za pet stepenica više od sardine sa povrćem. Da ne zaboravim temperatura krčkanja je oko 109 stepeni, a to je kada se mehurići kod krčkanja polako jedan po jedan dižu do vrha tegle , tada mnogo manje ulja iscuri iz tegle.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: tomislav34 Date: 24 Novembar 2012, 22:05:14
Zašto se mora tako dugo krčkati?
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: DakiNS Date: 24 Novembar 2012, 22:09:51
Greška kod kucanja temperatura je oko 100 stepeni, a krčka se dugo ja krčkam 6 sati da bi kosti kao kod sardine nestale
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: tomislav34 Date: 24 Novembar 2012, 22:12:37
Joj, da, već sam čitao na ovom forumu nešto slično. Samo je možda neka druga riba.
Odg: Dimljena štuka i šaran u ulju By: ellesar Date: 24 Novembar 2012, 22:14:53
Ima par slicnih tema, ali ova je daleko najlepse prikazana i objasnjena :thumbup: