Potrebna pomoć za ćurku By: limovac74 Date: 24 Oktobar 2012, 13:53:38
Stiže mi ćuretina danas. Do sad sam imao samo posla sa batkovima i krilcima od te zveri. Šta da radim sa belim mesom pošto sam čuo da je dosta suvo .Znam za dimljenje, a ostalo
Neki sočan recept moliću
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: Goachild Date: 24 Oktobar 2012, 14:02:32
Mislio sam je tema humanitarnog karaktera.
Ja dobijem svake godine po jednu domaću. B-rate, kol'ka ptica! 2 fiJoke u zamrzivaču zauzima :)
Suva (belo) mesa obavezno stavljaj u neku pac-marinadu da odstoje. Proprži i dinstaj malo. Ja volim da dodam pavlaku za kuvanje i peršun. Možeš da ih sečeš na tanke šnicle, pa da ih pohuješ. Obavezno neki sos preko.
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: limovac74 Date: 24 Oktobar 2012, 14:13:15
Pa gde ćeš humanost u "kulinarstvu"
,ovde nema "catch and release"
. Dobro, prepisujem
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: Goachild Date: 24 Oktobar 2012, 14:19:35
C&R je moj lični trip "ne trujem" ljude ako baš nema preke potrebe.
Ne znam koliko se gadiš ili ne onih kesa za pečenje ("Fino")
Narokaš u nju meso, malo pečuraka, začine, i sl. Zaliješ sa malo piva ili vina šta već volite kod kuće. Rk' u rernu da se friga...
Ako hoćeš da se meso malo zapeče i porumeni, samo pocepaš kesu i vratiš 10 min. nazad.
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: heheo Date: 24 Oktobar 2012, 14:31:06
Batkove i krila, znaš i sam: lepo začiniš i u zemljanu posudu
Belo meso: isečeš šnicle (sečeno obično, kao svinjetinu, junetinu), začiniš po ukusu, lagano istučeš (da dobiješ veću površinu, ali da ne poremetiš teksturu mesa -narodski: da ga ne rasturiš), i na meso razvučeš kuvanu ali oceđenu blitvu ili špinat. Presaviješ i udariš par puta sa strana (po preklopljenim delovima) da se meso zatvori (da blitva/špinat ne ispada -možeš i čačkalicom učvrstiti), uvaljaš u brašno jaja prezle i pohuj. Kad je gotovo listić limuna odzgo da ugođaj bude potpun. Ako puniš blitvom, onda uz to pripremiš sos od špinata.
Eto to, je ukratko, a posle pusti mašti na volju.
Ej, zaboravih najvažnije -ne počinji bez rakijice :ok:na ovo vreme, valja se.
U principu možeš da puniš svime (sirevi, slanina, šampinjoni) samo nije preporučljivo kobasicom kulenom i tome slično, jer imaju jaku aromu, pa da meso ne povuče.
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: zex.raseta Date: 24 Oktobar 2012, 14:56:08
Pošto se više komada u jednom danu usmrćivalo kod mene a belo meso svi preferiraju ja to ovako....belo meso stavi u zamrzivač na kratko da se stisne jer ćeš ga najlepše iseći dooobro oštrim nožem gotovo kao salamu
.
Mi ga pohujemo ali što Goa kaže konzumiramo obavezno uz neki umak ( protiv suvog
)..najlakša ti je varijanta : pavlaka - majonez -senf...( količine po ukusu ) i ...ja nemam mere kada sednem..
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: ellesar Date: 24 Oktobar 2012, 14:57:11
Belo je super pohovano sto kaze heheo,mozes i da ga sameljes, pa za fasir
Ali, meni omiljeni nacin za spremanje ćuretine je ovo:
Usoliš,obilno pobiberiš, staviš u pekač, ili dublju tepsiju. Nasečeš 2 velika luka na kolutove, 1 limun na kolutove, 1 limun iscediš,dodaš jedno 6-7 režnjeva slanine, malo deblje isečene....sve to stavis preko ćuretine i zaliješ čašom belog vina i pola litre supe.....staviš u rernu na 2-3 sata na 180, zavisi koliko mesine imaš. Naravno, ako pečeš u tepsiji,alu folijom pokriješ, pa zadnjih posata skineš i zapečeš.
Pirinač je idealan prilog uz ovu odličnu ćuretinu,čak i belo bude neverovatno sočno, mada nećeš znati šta je bolje, slanina,meso,ili sos koji se dobije.....Probaj,sigurica
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: riboLovacJoca Date: 24 Oktobar 2012, 15:43:39
Uh, sada me je ellesar inspirisao a pritom sam i gladan
Mislim da sa suvoćom ne bi bilo problema ako imaš crepulju tj. pečenje pod sačem
I meni u nedelju stižu ćurke a ja ih izbegavam baš zbog suvoće.
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: limovac74 Date: 24 Oktobar 2012, 17:06:26
Ima ovde materijala za više recepata ,probam malo ovaj, malo onaj
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: emo vasilev Date: 24 Oktobar 2012, 18:10:14
Jos jedan recept -
Ćuretina sa pečuraka
1 kg belog mesa ćuretina, 2-3 glavice crnog luka , 5-6 kašike istopljenog putera , 500 grama pečuraka , 1/2 šolje belog vina 4 žumanca, 1 šolja krem, biber, so.
Propržite seckani luk na maslacu i 2 kašike vode , dodajte meso , isećeno na kockice . Pozadushete ga i dodati pečurke . Sipajte vino i propržite na laganoj vatri dok meso ne omekne. Začinite solju i biberom. Umešajte sve dok se ohlad !
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: tomislav34 Date: 24 Oktobar 2012, 18:26:21
Pečeni batak i karabatak, meni najukusnije meso uopšte!
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: ellesar Date: 24 Oktobar 2012, 18:39:42
Jednom okretali curku na ražnju,veliku pazinsku,pocrkali smo dok je nismo pojeli....bataci jos đene-đene,al belo
zalogaj,pa cug piva,da ga oteraš dole
ja mislim da bi kantu peska lakse pojeo
Nerazumem Amere,ono dan zahvalnosti,cela ćurka u rerni....joooj kako se to rasuši....kako je sateraju niz grlo, da mi je znati
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: kviskons Date: 24 Oktobar 2012, 20:53:01
Belo meso od ćurke ili pohuj kao bečke šnicle ili na luk.
Ima i drugih đakonija od belog mesa, nije za džabe oko 1000 dindži kg.
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: dushann Date: 24 Oktobar 2012, 20:56:02
Pohovano belo od ćurke
Odg: Potrebna pomoć za ćurku By: svetišaran Date: 25 Oktobar 2012, 14:30:38
Citat: limovac74 poslato 24 Oktobar 2012, 13:53:38
Stiže mi ćuretina danas. Do sad sam imao samo posla sa batkovima i krilcima od te zveri. Šta da radim sa belim mesom pošto sam čuo da je dosta suvo .Znam za dimljenje, a ostalo Neki sočan recept moliću
Moja draga sprema fantastične pohovane šnicle od belotine. Šta uradi. Prvo, tek malo, na plitkoj masti proprži šnicle, čisto da se uhvati poh. Onda ih poslaže u duboku šerpu, naroka puno masti, poklopi i ostavi da se dinsta na tihoj vatri nekih 45 minuta.
Raspadaju se u rukama, a ja se raspadam od slasti.