Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 12
Odg: Po čemu vidite kada je riba ulovljena, odmrzavana, koliko je dugo mrtva? By: ellesar Date: 21 Oktobar 2012, 15:05:15
Ako nameravaš u tanjiraču i uopste u masti da pržiš,moš i 6 meseci :takoje:
Ako je za tepsiju i rernu,recimo pekač,onda 2 meseca,maksimum 3.
Odg: Po čemu vidite kada je riba ulovljena, odmrzavana, koliko je dugo mrtva? By: rašo Date: 21 Oktobar 2012, 15:46:41
Ovako, strukturu ribe osim kostiju i mišića čine pojedine masnoće koje se ne nalaze u krvi kao kod sisavaca već u pojedinim dijelovima muskulatornog tkiva, kod ribe je to trbušni i repni dio , pogotovo oko peraja. Ta masnoća je ustvari riblje ulje koje je podložno upijanju negativnih sastojaka iz vode, znači onečišćenja. Nalčešće je to fenol, koji nije samo produkt nafte nastale plovidbom brodova već i truljenjem bilja, odnosno stvaranjem mulja. Ribe koje su naj podložnije tome su šaran, deverika, babuška, som. Štuka i smuđ svojom aktivnošću i stalnim pokretom, odnosno slabom ili nikakvom hibernacijom nemaju u tolikoj mjeri ta nazovimo ih masna tkiva. Prilikom zamrzavanja ribe, odnosno promjenom tog agregatnog stanja, ali u trenutku otapanja dolazi do razgradnje tih masnoća koje se pojačava prženjem. Svinjska mast dobrim djelom asorbira / upija / te mirise, vjerojatno je to razlog što je riječna riba bolja u masti nego u ulju, iako sam ja mišljenja da riječna riba ima tvrđe meso i da treba duže peći, a samim tim ulje brže izgara jer ima nižu točku vrelišta. smiley033 smiley033 smiley033 smiley033 smiley033
Odg: Po čemu vidite kada je riba ulovljena, odmrzavana, koliko je dugo mrtva? By: OLOVO Date: 21 Oktobar 2012, 20:42:53
Živ ili svež slinav smuđ u komadu neočišćen , zavijen u foliju i stavljen u običan frižider ,  komplet, da nema nigde dodira sa vazduhom , može da stoji 3 meseca a da ne izgubi ni miris ni ukus.
Mnogi greše pa umotavaju u više slojeva folije , koja onda počinje da smanjuje temperaturu i nije dobro.