Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 1234
Odg: Vino By: kviskons Date: 29 Decembar 2011, 18:38:19
Od nedelje idem u Sremske Karlovce da obnovim zalihe.
Drugar odande kaze da je ovogodisnje vino  :tongue: :tongue: :tongue:


Nema velike vinograde, ali je grozdje probrano :smiley:
Odg: Vino By: tomislav34 Date: 29 Decembar 2011, 21:13:17
Ljubitelji vina, nemojte mi zamjeriti, ali meni okus vina kako bijelog, tako ni crnog nikako ne prija.
Odg: Vino By: vvuukk Date: 29 Decembar 2011, 22:26:53
Dalmatinska...Hercegovacka donekle...Stvar navike,ukusa...Od malih nogu sam na Dalmatinskim,tako da sva ostala vina Svijeta,za mene imaju neobican okus...Nemoj ko pogresno da me shvati,ne los,nego neobican. POzzz
Odg: Vino By: alexdja Date: 29 Decembar 2011, 23:40:57
Ima dobrih u PM, ali sa ovih "naših" prostora, Dingač Matuško  :tongue: :ok: :thumbup: . Ja bolje nisam probao !!!!

Ako probam javiću... :wink:
Odg: Vino By: smuki Date: 29 Decembar 2011, 23:47:25
Ima,Krokan sa Bisernog ostrva kod stare tise,0,7 dcl 17-20 evrića  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ima ga samo tu i u Portugalu  :wink:
Odg: Vino By: kviskons Date: 30 Decembar 2011, 00:00:27
Dobio sam neki dan jedan Muskat krokan kao revanš ya neku uslugu. Popiće se uz neku dobru ribu uskoro.
A što se tiče dobrih vina, ima ih sa Fruške gore i te kakvih.  :takoje:


Uostalom ovde se vino pravi poodavno.  Otkucajte na google Car Prob ili u Wikipediji.  :smiley:

http://www.krokan.co.rs/krokan_vino.html


Odg: Vino By: smuki Date: 30 Decembar 2011, 00:07:04
Za uz dobru ribu treba nekoliko litri krokana po osobi
i to belog,za uz meze pre toga može i rozle  :thumbup:
Odg: Vino By: kviskons Date: 30 Decembar 2011, 00:20:04
Ma može svako koje je dobro. Drugar bi trebalo da ove godina ima dobar Merlo, a Muskat hamburg je standardno dobar.
Kad kupujem vino dobijem i malo Bermeta za moju lepšu polovinu. Njoj se Bermet mnogo svidja, samo da se ne navadi još i
na Ausbruh.  :lol: :lol:
Odg: Vino By: Goachild Date: 30 Decembar 2011, 00:24:07





Chianti iz 1978 godine...
Početak kraja je u subotu u večernjim satima. :)




Odg: Vino By: alexdja Date: 30 Decembar 2011, 00:32:41
Vino moje godište !!! Najbolja godina  smiley033
Odg: Vino By: Sax Date: 30 Decembar 2011, 00:59:04
Ja ove godine napravio 120 l belog i 70 litara crnog.Crno ostalo samo 15 l a belo se jos bistri tako da sam samo malo naceo jedan balon.
@Smuki,Krokan u radnji u Ns kosta nesto manje od 15 evra (1437 din.),sjajno vino.Meni se takodje svidja Muskat otonel,veoma lepo i mirisljavo vino.
@Goachild-svaka cast za vino iz 78 godine,e sad verujem da je pravilno cuvano da se ne desi (ne daj boze) da ga otvoris a ono ne valja.Obavezno uradi dekantiranje (nabavi dekanter-ona boca kao bokal sto je doole veoma siroka i ima uzan grlic...).Vina koja su veoma stara a to su uglavnom crna se moraju tj. pozeljno je dekantirati da dobiju vazduha i oslobode arome.
A sad,evo vam Vukovi jedan 100% proveren savet.Kad kupujete flasirana BELA vina 0.7dl u prodavnicama ili diskontima pica bilo kog cenovnog ranga nemojte uzimati NIKAKO vino koje je starije od 2 godine jer su 99% pokvarena iz razloga sto su nepravilno cuvana -stoje na rafovima,na suncu,promenljiva temperatura itd...Znaci u ovom slucaju,berba 2008 je vec rizicna iz razloga sto ta vina nisu pravilno cuvana i sklona su kvarenju (licno se uverio 6 puta).Nema veze sa sortom grozdja.U mom slucaju to je bio Krstac plantaze  berba 2006,Chardone vinarija iz Erduta 2008,Muskat otonel 2008,Smederevka 2007,Belan Tikves 2008,Sampanjac 2003.Isto vazi i kad dobijete vino na poklon ako ga cuvate u vitrini na sobnoj temperaturi.Mozda neko ima drugacija iskustva ali ja sam se uverio i u radnji samo berba od 2009 pa navise a za par dana od berbe 2010.Pozdrav i uzivajte u praznicima uz dobro vino..............
Odg: Vino By: Goachild Date: 30 Decembar 2011, 09:31:40
Hvala za savet Sax, sipaću vino u buteljku od 1L da se malo provetri.
Odg: Vino By: Hemingway Date: 30 Decembar 2011, 13:04:15
pretoci ga u buteljku bez da prsce ...bolje receno prelij ga kao ulje ...
jer ce tako da dise  :ok:   ako budes ga sipao a ono pocne da pjeni   nista od toga ...
arome razvija na sobnim temperaturama .. skloni ga od grijanja itd..


ovo bi bio Rolls Roys medju Dekanterima ili Buteljkama ili kako se vec zovu





Odg: Vino By: Zmaj Strasni Date: 30 Decembar 2011, 14:22:45
Kupinovo vino(od divljih kupina)-najbolje vino. Jedino sto udara  smiley080 kao grom!
Odg: Vino By: Vladimir Date: 30 Decembar 2011, 17:29:15
Pravi saveti za crno vino, naročito tako staro, kako nemamo svi deklantere onda minimum pola sata da stoji otvorena boca. Inače Rade greota to vino da iscuclaš tek tako za novaka, jedino ako je u pitanju večera sa lepšom polovinom onda je to prava stvar. A kolega Sax se dobro setio da nam kaže par stvari oko čuvanja vina, ko ima kolekciju  makar i minijaturnu bilo bi dobro da napravi ili kupi police za vino, jer ako flaše stoje uspravno dolazi do sušenja plutanog čepa, kad se osuši skroz prolazi vazduh i vino propada. Inače bela vina i ne treba dugo da stoje, naravno sve zavisi od sorte, svaka ima svoj preporučeni rok koji treba da odleži. I naravno, za potpuno uživanje u vinu ne treba puno, odgovarajuća hrana i dobro društvo, bez toga nije potpun ugođaj.