Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 12345678
Odg: Zemlja u prihrani By: Drill Junkie Date: 28 Septembar 2017, 09:52:42
Nekada i naj kvalitetnija hrana ne daje ribu, jednostavno nema desavanja

U tom slucaju iza ledja u obali napunim pola kante zemlje, bilo kakve..
Malo je raskvasim da se mogu praviti kugle i sve to izbacam rukom na zonu pecanja

Jednostavno ta zemlja pokrene ribu i gotovo uvek mi donese rezultate
Odg: Zemlja u prihrani By: Ljuba Date: 28 Septembar 2017, 12:24:04
Ne mogu da odolim, a da se ne našalim... ovo sad "baca u vodu" staru izreku "Laka mu CRNA zemlja..." :)

Ne mogu ni ja da odolim, skoro sam bio na groblju i jbg, spazim blizu krtičnjak i pokupim zemlju u kese. Pripremim sve to na terenu i sjajno sam prošao.
Odg: Zemlja u prihrani By: mihabg Date: 28 Septembar 2017, 14:33:47
Crnjak
Odg: Zemlja u prihrani By: djmisha77 Date: 10 Oktobar 2017, 09:59:15
Kako nam predstoji vreme sa sve vise zemlje u prihrani malo da sumiramo. Pored toga sto se riba oseca "opustenije" i sto razblazujemo osnovnu prihranu zasto stavljati zemlju u hranu? Ako uzmemo u obzir da pecamo na Drini,Savi ili Dunavu mislim da je prica o oblaku koji zemlja pravi u najmanju ruku smesna. Ove reke taj oblak odnesu u milisekundi ako se to uopste moze nazvati oblakom sa 10-15gr zemlje u jednoj hranilici. Sve vise nas koristi neku Home made hranu pa je suvisno govoriti i o razblazivanju iste jer sami doziramo kolicinu raznih aditiva i aroma. Vezivna svojstva se resavaju grizom, prezlom,pudingom,mlekom u prahu... Sve ovo kosta za razliku od zemlje ali i dalje ne mogu da pohvatam zasto zemlju u prihranu?
Odg: Zemlja u prihrani By: laki22 Date: 10 Oktobar 2017, 10:30:40
ja ne vidim poentu niti sam primetio razliku. jedino kad bih koristio zemlju to je situacija kad planiram da ne koristim prihranu. znaci seckane gliste, tonuci kasteri, mrtvi crvi pomesani sa 100% zemljom sa aromom.
Odg: Zemlja u prihrani By: mihabg Date: 10 Oktobar 2017, 16:16:45
Peolece i zima, zemlja uvek... a sezona leto/jesen samo ako pipapovo radi.
Zemlja je mamara nekad ✔️
Odg: Zemlja u prihrani By: Drill Junkie Date: 10 Oktobar 2017, 19:33:22
Miso zemlju stavljam i bacam na sporo tekucim, stajacim vodama..
I kada riba ne radi na DTD-u (recimo) izbacam skoro punu kantu ciste zemlje
i to jednostavno pokrene ribu, odmah imam desavanja
Za zimu je druga prica, dovoljno mi je pola kile ciste (extra) kvalitetne hrane i dosta glisti, crva
i sto osetljiviji pribor
Kod mene barem tako, dok drugih neznam  :wink:
Odg: Zemlja u prihrani By: DOXAT Date: 10 Oktobar 2017, 19:51:10
'bem li ga, meni se cale uvek ljutio kad sam kao klinac bacao zemlju i kamenje u zoni gde ceka sarana...
Odg: Zemlja u prihrani By: Milan berkut Date: 10 Oktobar 2017, 22:47:05
Upotreba zemlje u prihrani je uglavnom svezana sa upotrebom živih dodataka i to prvenstveno verdevaza (larva komarca iliti tzv ''fuj'') pa onda crva. Ima tu i jedna zanimljivost na koju malo ko od nas rekreativaca obraća pažnju a vrlo je značajna. Naime, riba u svojoj prirodnoj sredini nalazi te živuljke u podpovršinskom sloju mulja na različitoj dubini istog, hraneći se ona je navikla da kroz škrge propušta velike količine tog mulja i tako dolazi do raznih ličinki. Riba je u stanju da oseti tačno tu sitnu vibraciju ili mikrokretanje tih živuljki i onda usisava taj deo sa kojeg dolazi ''signal'' i ni u kom slučaju ne ide redom pa kao elevator pretresa dno  :cheesy:. E sad, kad mi ribolovci (plovkaroši) u mnogo zemlje upakujemo mnogo fuj-a ili crva i mnogo tih kugli bacimo na dno - dobijamo idealnu prezentaciju na koju je riba navikla pa nije oprezna. E tu dolazi do izražaja još jedna osobina zemlje u prihrani, zemlja bitno menja mehaniku prihrane! Kugla napravljena od čiste prihrane uvek u sebi zadrži više vazduha pa po padu na dno mehurići se oslobadjaju i voda brže prodire unutar kugle i rastvara je u celosti i iznutra (tzv ''kulju'' ne razmatramo ovde) jer je struktura čiste prihrane mnogo više porozna. Kad imamo pola-pola zemlju s prihranom, kugla ima značajno manje vazduha u sebi a zbog svojstava zemlje u njoj ona više erodira površinski i voda je ne razbija kao u prvom slučaju. Ovo omogućuje da te živuljke koje smo upakovali u kuglu se pojavljuju po stepenu erozije kugle i ribe kad ih osete ustremljuju se na kuglu čupkajući živuljke gotovo jednako kao i u prirodnim uslovima a pri tom ne razbijaju celu kuglu i ne raznose njen sadržaj usled kovitlanja vode dok se kreću okolo!! To daje efekat da se ribe sa mnogo više interesovanja i pri tom mnogo duže zadržavaju u zoni hranjenja! Pazite, ovo je vrlo osetljivo raditi sa zemljom u prihrani i samo dužim i istrajnim radom ''sa zemljom'' ribolovac može tačno da odredi koliki stepen uvlažnjavanja i kolikom silom da stiska koje količine kugli da bi održao ''kontinuitet'' tj da kad u startu izbaca 15-20 kugli on tačno zna koje će se odmah rastvarati a koje će za 15 minuta a koje za pola sata, pa i duže!!! Iako će u medjuvremenu dohranjivati svakako, on tim načinom odredjuje i vreme kad bi morao početi sa dohranjivanjem a i tad tačno zna kad ''kakvim'' da dohranjuje.
Ovo je po meni osnova zašto se koristi zemlja u prihrani  :takoje: Treba dodati još da zemlja ''oboji'' prihranu približno boji dna, da zemlja odlično upija arome koje potom i odaje od sebe stepenom erodiranja . . . i to je jedan celi niz prednosti koje ima ribolovac koji Zna da koristi zemlju u prihrani!
E sad, u fider ribolovu, po meni, upotreba zemlje se svodi na bojenje prihrane u približnu boju dna, i u uslovima kad želimo da ribi ne ponudimo ništa osim kontrolisane količine tih istih živuljki u hranilici. Tako se ''jake'' prihrane razblažuju zemljom (i do 1:5) koja preuzima aromu a sadržaj te prihrane rastvara u svojoj masi, tzv ''posna prihrana'' i onda se kontrolisano dodaju živuljke prema nahodjenju ribolovca. Imate jasan aromatni ''trag'' na ''stolu'' a riba u stvari nema šta drugo da pojede osim tih živuljki . . . i mamca na udici! Odlična prezentacija po hladnoj vodi ali i na svim vodama ''mrenskog regiona'' tj riba koje u takvim vodama imaju dominaciju, kao mrena, skobalj, plotica. Pošto su te vode i tokom leta mnogo hladnije u odnosu na ravničaske reke i jezera eto zaključka da je zemlja u prihrani najbolja u uslovima hladne vode.
Na vodama koje se leti zagrevaju i do preko 20 stepeni, zemlja se u prihranu dodaje u mnogo manjoj srazmeri, maksimum do pola-pola a i to onda kad se koristi mnogo crvića, pa zemlja ima ulogu da smanji količinu same prihrane, oboji istu, i bude nosioc arome i crvića (malo ko od nas koristi larvu u rekreativnom fideraju pa su to uglavnom crvi). Time se na ''tipičnim mestima'' na rekama mogu pecati deverike, pa opet mrene i skobalji, a u velikoj meri odbiti sitna riba.
I u fider ribolovu se od ribolovca očekuje da tačno zna koliko da uvlažni takvu prihranu i isto tako da ume da procenjuje na koliko minuta želi da mu se takva prihrana rastvara u hranilici na dnu, što se radi klasično kao i sa čistom prihranom - stepenom nabijanja prihrane u hranilicu pri punjenju iste. Kao i kod plovkaroša, i fideraš može malom nepažnjom ili nedovoljnim znanjem da upropasti svoju prihranu tom istom zemljom koju u nju dodaje.
Po mojim iskustvima, upotreba zemlje u prihrani a bez živih dodataka u njoj i nema neki smisao, osim da je oboji.
Odg: Zemlja u prihrani By: NikolaNS Date: 10 Oktobar 2017, 23:13:03
Svaka cast za tekst! Tacan i poucan! :tongue: :clap2: :thumbup:
Odg: Zemlja u prihrani By: pdavor Date: 10 Oktobar 2017, 23:58:28
Razredni edukacija na vrhunskom nivou, poučan tekst. Koristiti će mnogima da isprave greške koje su radilii, meni je pomoglo  mnogo.  smiley033 Majstore svaka čast.  :tongue:
Odg: Zemlja u prihrani By: velemajstor ribolova Date: 13 Oktobar 2017, 18:08:33
Upotrebljavaju se dve vrste zemlje u ribolovu:
LAKA (terre de some)
TEŠKA (terre de riviere)

Laka se koristi na jezerima, sporo tekućim rekama, kanalima i za tzv. razbijanje fuja(larve komaraca). Ostavlja za sobom trag iliti maglu u vodi, pa se koristi i za pecanje u tzv. medjusloju. Odlična je za "razbijanje" fuja i velika većina takmičara je koristi upravo u tu svrhu. Obzirom da je na takmičenjima dozvoljeno 17 litara hrane, takmičari je koriste da bi dobili na količini a samim time i razblažili hranu.
Teška se koristi na velikim dubinama i rekama sa bržim tokom. Može se u slobodnom i takmičarskom ribolovu koristiti i zemlja sa krtičnjaka (odstranjujući gornji, suvi sloj). Odnos hrane i zemlje varira od 1/1 pa do 1/3 u korist zemlje.
Najvažnija stvar, kada se zemlja priprema, je da se dobro proseje kroz sito, nekoliko puta, da bi se odstranile grudvice.
Pravilnim korišćenjem zemlje u "slobodnom" ribolovu (7-8 pa i više sati), nećemo zasititi ribu velikom hranljivošću primame, što nam omogućava kontinuirano višečasovno pecanje.
I glina
Mnogo je lepljiva i nije laka za spremanje . Može na dva načina :
1 . Da se seje prvo na krupno  sito  , pa na manje.
2. Da se ispeče pa samelje , navlaži i proseje , al je za reku ubica.  Probajte.
Bez ljutnje

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока


Odg: Zemlja u prihrani By: dragan2006 Date: 14 Oktobar 2017, 10:11:16
 :tongue:
Bravo Milanče,samo da dodam da nam teška zemlja omogućava i brže spuštanje hranilice sa crvima na dno,već si napisao da takva primama ima manje vazduha u sebi pa samim tim brže i tone!Pozdrav,odoh na Savu da davim zemlju i crve.
Odg: Zemlja u prihrani By: mihabg Date: 14 Oktobar 2017, 20:44:33
Ne bi sad koristio zemlju na Savi ni pod razno!!!
Tempiska 14.5-15.5 , nije visoka voda , i sad se otvara sve od hrane bas kako zelis , a riba je alava pred zimu.
Inace , ima puno nacina da spustimo crve i bez zemlje, a u ovom periodu sama boja hrane je manje bitna .
Ko ne razume zasto, nek pogleda oko sebe blizu vode boju lisca i biljaka. Znaci zeleno-zuto-crveno i sve nijanse izmedju su van vode...i u vodi!!!!
Ne mislite valjda da je list Noeva barka ?
Tako da, sad o “zemlji” u prihrani i  ne pricam , i ne razmisljam o njoj.
Odg: Zemlja u prihrani By: dragan2006 Date: 14 Oktobar 2017, 20:52:50
Ja zemlju furam stalno, samo menjam procente...