Vukovi sa DUNAVA Plovkarenje
Pages: 12345678
Zemlja u prihrani By: Bakisan Date: 05 Februar 2011, 01:34:20
Upotrebljavaju se dve vrste zemlje u ribolovu:
LAKA (terre de some)
TEŠKA (terre de riviere)

Laka se koristi na jezerima, sporo tekućim rekama, kanalima i za tzv. razbijanje fuja(larve komaraca). Ostavlja za sobom trag iliti maglu u vodi, pa se koristi i za pecanje u tzv. medjusloju. Odlična je za "razbijanje" fuja i velika većina takmičara je koristi upravo u tu svrhu. Obzirom da je na takmičenjima dozvoljeno 17 litara hrane, takmičari je koriste da bi dobili na količini a samim time i razblažili hranu.
Teška se koristi na velikim dubinama i rekama sa bržim tokom. Može se u slobodnom i takmičarskom ribolovu koristiti i zemlja sa krtičnjaka (odstranjujući gornji, suvi sloj). Odnos hrane i zemlje varira od 1/1 pa do 1/3 u korist zemlje.
Najvažnija stvar, kada se zemlja priprema, je da se dobro proseje kroz sito, nekoliko puta, da bi se odstranile grudvice.
Pravilnim korišćenjem zemlje u "slobodnom" ribolovu (7-8 pa i više sati), nećemo zasititi ribu velikom hranljivošću primame, što nam omogućava kontinuirano višečasovno pecanje.
Odg: Zemlja u prihrani By: djuka81 Date: 09 Februar 2011, 09:07:58
ja koristim iz krticnjaka i zadovoljan sam
Odg: Zemlja u prihrani By: zivko_89 Date: 09 Februar 2011, 10:41:51
Zemlja je zaista prva stvar...resept za pravljenje je odlican...ali pored odnosa 1:1 moze se i napraviti i nesto ciste hrane p-a da se sa vremena ne vreme malo i ciste hrane baci u vodu...e sad neko zemlju ne koristi ako u toj hrani nema crva, larve, seckanih glista...na koji nacin je vi koristite u vasoj omiljenoj vodi... :bye:
Odg: Zemlja u prihrani By: tubertini Date: 16 Februar 2011, 13:57:32
Na našem tržištu postoji više vrast zemlje.Najpoznatija i najkvalitetnija je iz Sensans programa - oni imaju pet različitih vrsta i to su:
 - terre de somme (TDS) je najčešće korišćena vlažna zemlja i proizvodi se u crnoj i svetlo bran boji,kao i u dve arome vanila za bodorku i brasem za deveriku.Ona daje težinu i zapreminu hrani,ali ne povećava njenu hranljivu vrednost.Dobro vezuje i prilično je čvrsta,stvara manju količinu magle.
 - terre de riviere (TDR) je mnogo teža,tamnija zemlja koja ne stvara maglu.Dobra je za reke sa snažnim tokom,gde hrana teba brzo da padne na dno.
 - terre de etange je najlakša od svih vlažnih zemlji.Uglavnom se koristi za jezero,kada želimo da u vodi stvaramo maglu koja ne traje dugo.
 - terre de surface je zemlja koja se brzo razlaže,ima puno finih čestica i stvara veliki oblak koji se dugo zadržava.Uglavnom se koristi za pecanje kedera.Pravi se u tri različite boje-crvena,žuta i braon.
 - liant a coller ( bentonit) je veoma fini prah koji u dodiru sa vodom postaje veoma lepljiv (kao cement).Dodavanjem malih količina ovog praha u TDS ili TDR pomaže im da se bolje vežu.
Odg: Zemlja u prihrani By: Bakisan Date: 16 Februar 2011, 14:47:53
Da ne zaboravimo spomenuti i domaćeg proizvodjača (iz Srbije). Ne znam kako se zove firma ali po meni ima bolju zemlju od Sensas-a. Kupujem je po 0,7 evra 2kg u ribolovačkoj radnji u komšiluku. Ima odličnu vlažnost i što je možda najvažnije, uvek je sveža i ne osetu se na budj i ustajalo. Na našu žalost a njihovu radost, dosta ide za izvoz te je prilično teško doći do nje.
Odg: Zemlja u prihrani By: tubertini Date: 16 Februar 2011, 15:34:08
Čigra iz Kruševca u svom proizvodnom programu ima i zemlju,ali nisam upoznat da li je izvoze.
Odg: Zemlja u prihrani By: Bakisan Date: 16 Februar 2011, 18:47:00
Nije to čigrina zemlja.
Odg: Zemlja u prihrani By: tubertini Date: 17 Februar 2011, 15:29:58
Za kolege koji nisu koristili zemlju u ribolovu postupak je sledeći - počinje se obaveznim prosejavanjem kroz metalno sito čime razbijamo i najmanje grumenčiće,odstranjujemo kamenčiće i druge krupnije čestice,a zemlja dobija vazdušastu strukturu,veću zapreminu i biće spremna za dodavanje pripremljenoj hrani.Znači,hrana pre dodavanja zemlje mora biti nakvašena i prosejana.Hrana i zemlja se nakon sjedinjavanja energično izmešaju,pa se sve zajedno još jednom proseje i dokvasi,jer je zemlja polusuva,pa može da upije mnogo vode i da isuši hranu.Trebalo bi kvasiti postepeno i ravnomerno uz konstantno mešanje.Nakon toga se ubacuju dodaci po želji biljnog ili životinjskog porekla i formiraju se kugle.
Odg: Zemlja u prihrani By: Mrnjavcevic Date: 20 Februar 2011, 19:07:22
I meni se iz krticnjaka dobro pokazala.A i dzabe je-gde jos i zemlju da kupujem. :eek:
Odg: Zemlja u prihrani By: GAMBUZIJA Date: 21 Februar 2011, 22:35:00
Slažem se sa tim da zemlju ne treba kupovati,malo truda oko praćenja svojstava zemlje doneće odgovor za skoro sve situacije na vodi,na primjer bentonit je rudarska glina,treba je osušiti i samljeti,crvena zemlja-boksit dobro ljepi a i atraktivna je,ilovača je brzo topiva,humus je vrlo lagan i dobar je za razbijanje larve
Odg: Zemlja u prihrani By: zivko_89 Date: 06 Mart 2011, 22:18:06
Najfinija zemlja se moze naci sa krticnjaka...kao sto rekose pre mene, malo truda i zemlja ce biti spremna za pecanje... :ok:
Odg: Zemlja u prihrani By: Fugu Date: 10 Februar 2012, 09:24:50
Pored ovih osnovnih vrsta zemlje koje je "Tubertini " naveo koristi se još:
Gravel sitan šljunak,koji se može nabaviti u raznim veličinama, dodaje se hrani da bi lakše potonula, veoma je koristan na rekama, i dubokim vodama, takođe svoju primenu nalazi kada hranimo na velikoj udaljenosti pa loptama hrane daje potrebnu težinu da bi ih lakše bacili.
Sand pesak se koristi kako bi se kugle teške hrane kada padnu na dno, što pre razbile.
Način priprme zemlje najbolje je zemlju dodati u hranu koja je upila više vode nego što joj treba.
Zemlja se prvo proseje pa se prospe po podu (staviti najlon na pod) i onda fajtalicom poprskati zemlju toliko da mogu da se formiraju grudve a kada se jače stisne grudva treba lako da se raspadne. Takvu zemlju pokupimo u originalnu kesu ili neku posudu i ponesemo na sutrašnje pecanje. Na vodi dodajemo zemlju u prekvašenu hranu kako bi zemlja upila višak vode i na kraju sve to lepo prosejemo. Zemlju možete kvasiti i tako što je prekrijete novinama i polijete vodom i ostavite prekko noći ali ta metoda je dosta problematičnija jer treba dosta iskustva da bi se pogodila odgovarajuća količina vode koja se dodaje. Zemlji se mogu dodati razni aditivi bilo praškasti bilo tečni mada se već prodaju i zemlje koje u sebi sadrže razne arome vanile itd.
Recepti
Mix za reke
Sensas super river fine 2kg
Terre de riviere 16kg
kokosov aditiv
Mix za sporije reke i kanale
Sensas super river 2 kg
Light coloured Terre de riviere 16kg
aditiv konoplje
Mix za jezera
Sensas Lake 3000 2kg
Terre de Somme 16kg
aditiv gorkog bademaOdg: Zemlja u prihrani By: shallow_runner Date: 26 Februar 2012, 10:52:59
Nikad pre nisam stavljao zemlju u hranu,nekako to ne mogu da svarim...al sam mislio i to pored svega sto sam jos zacrtao da isprobam ove godine  :takoje: ... hteo sam da pitam,dal moze da se koristi zemlja za cvece koja ide u saksije? moja keva je ima tolko da ne zna sta ce sa njom  :rolleyes:
Odg: Zemlja u prihrani By: zex.raseta Date: 10 Mart 2012, 18:48:02
Voda još uvek ima nisku temp. ali je vani toplo i pravo vreme za spremanje i pripremanje.Na svakoj zelenoj površini ima krtičnjaka.. :takoje:..i za 20 min eto zemlje za mešanje u hranu... :ok:

                 

Pošto ne bude sva suva ja je ostavim na suncu ( protresam i mešam povremeno ) ....

                         

Kući spakujem u kese od zamrzivača i držim pored hrane ....da ne zaboravim u polasku... :wink:           smiley033
Odg: Zemlja u prihrani By: shallow_runner Date: 11 Mart 2012, 17:13:58
E hvala ti zex  :clap2: ....nikako ne bi kupovao zemlju! Ovih dana idem onda skupljati finu zemlju  :bye: