Odg: Zimnica By: DakiNS Date: 18 Decembar 2012, 22:59:24
Ove jeseni

umesto ajvara pravila lovačku salatu. Recept ide otprilike ovako:
3kg paradajza
3kg paprike
malo belog luka
malo sirćeta i šećera , soli obavezno
I onda na moje navaljivanje dodala krastavce 2 kg i 2 kg šargarepe.
Za mene neprevaziđeno, ukus otprilike sličan kao kada otvorite sardinu sa povrćem samo moooogo bolje
Odg: Zimnica By: laki22 Date: 18 Decembar 2012, 23:27:37
izvi sto je ovo lovacka salata i odakle se osecaju sardine kad ovde imas 5 vrsta povrca????
Odg: Zimnica By: DakiNS Date: 19 Decembar 2012, 18:39:47
Ime nisam ja izmislio nego našao na netu , a sardine pominjem da bi se znalo o kojem ukusu sosa se radi
Odg: Zimnica By: ellesar Date: 14 Septembar 2014, 17:28:28
Ljutik....K`o ajvar....samo bolje

Na 10 kila pečene očišćene paprike, pola slatke, pola ljute.... to je po mom ukusu, vi morete raditi samo slatkom, ili sa svojim odnosom ljute i slatke

2 litre tomatela,ili slicnog soka od paradajza,
sirće, po ukusu,
pola litre ulja,
so,
2 kašike šećera,
peršunov list
Stavite paradajz da kuva, ubacite sirce oko 1 dl, šećer, so i peršun....
Onda isecite papriku na trakice i ubacite da se kuva....

....koristite šerpu, ne ko ja debil, lonac, pa se patio do sitnih sati dok se nije zgusnulo

Mešajte, jer je sklono zagorevanju, dodavajte postepeno ulje dok ga ne upije celo. Kuvajte do gustine recimo pekmeza. pa i gušćeko voli. Izbacite malo na tanjirić i pustite da se ohladi, probajte, pa doterajte ako treba još soli, ili sirćeta ili, ljutine


Sipajte u vruće teglice i izvrnite, ovako...... i pustite da se ohladi.

Ljutik

Odg: Zimnica By: vradojicic Date: 14 Septembar 2014, 18:05:37
Ja malopre napravio lucenu papriku, au al je dobra, bas sam se uzeleo!:)
Odg: Zimnica By: Sax Date: 02 Decembar 2017, 17:33:38
Paprika somborka punjena sirom
Pozdrav kolege.Dugo vec hocu probam u domacoj izvedbi ove paprike pa resih da napravim.Gledajuci recepte po netu imao sam opcije sa uljem pa onda u mleku pa da se prokuvavaju itd. Nekako mi vreme slobodno nije dozvolilo da se upustim u tu proceduru pravljenja i probao sam neki svoj recept na samo jednu teglu pa sta bude,bude. Sa strahom sam otvorio teglu,misleci da niie nista uspelo ali sam se na moju veliku srecu prevario pa evo da podelim i sa vama "recept" ako se moze tako reci.
Potrebni su paprika somborka,sir-sremacki slani ili ti svapski kako ovde zovu i baza kojom se prelije sve.
Baza koju sam pravio je baza od kiselih krastavaca i evo ona ovako izgleda na 10 kg povrca tj.krastavaca
Na 10kg povrca ide:
1. 6 litara vode
2. 1,2 litre sirceta
3. 600gr soli
4. 400 gr secera
5. 7-10 zrna bibera
6. 2 konzervansa i
7. 2 vinobrana
*Sto se konkretno paprike tice,odnos uradite u proporciji,biber je nebitan tj.stvar ukusa a vinobran i konzervans na prstohvat ako je mala kolicina,necete pogresiti.
Ovu bazu stavite u serpu i na sporet da provri. Kad provri,sklonite je da se ohladi.
Za to vreme,papriku ocistite od semenki i napunite sirom i slozite u teglu.
Kad se tecnost ohladi,prelijete paprike i ostavite da stoji bar tri nedelje.
Sto se tice kolicine sira,izmerite koliko vode ide u papriku,toliko otprilike ide grama sira,npr 0.6dl=60gr sira.
Ukus i struktura su sledeci:Paprika je kiselkasta i ljutkasta,sir je omeksan poput pavlake je,prilikom secenja se ne raspada i veoma je pikantno i ukusno uz meze i rakijicu. U sir se moze stavljati origano i slicne travke,stvar ukusa.
Evo kako izgleda:

Prijatno!
Odg: Zimnica By: Шаранџија Date: 22 Septembar 2020, 21:59:16
Ево неки рецепт са југа као прилог уз јело у зимским месецима: